Færre turister til pingvinerne

Turisterne strømmer til Sydpolen i et antal, der nærmest er eksploderet i de seneste år. Nye regler skal sikre dyrelivet.

Foto: Fra den franske film "Pingvinmarchen"
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Polerne er truet. Den globale opvarmning smelter isen, og isbjørnene i nord og pingvinerne i syd er truet på deres liv og eksistens.

Se også: Vi elsker delfinerne til døde

Men sydpå har pingvinerne samtidig andre problemer al slås med - turisterne. De strømmer til i et antal, der nærmest er eksploderet i de seneste år.

På en halv snes år er turismen syvdoblet, og kurven stiger drastisk. Fra forrige til den netop afsluttede sæson er antallet steget med 54 pct.
I 1992-1993 var der 6.700 turister i Antarktis. Her i 2008-2009 har der været 45.213.

Med flere turister er der også kommet flere krydstogtskibe i de farlige isfyldte farvande. Trafikken omkring Sydpolen er steget, og i de seneste år har der været flere  grundstødninger, hvor passagerer er blevet reddet fra skibene, men hvor der heldigvis ikke har være olieudslip eller miljømæssige følger.

Udviklingen har medført, at de 28 lande, der for 50 år siden indgik en fælles traktat om Antarktis, nu er enedes om en række restriktioner omkring turismen og trafikken i området.

USA har brug for restriktionerne
Parterne mødtes forleden i Baltimore, og her blev reglerne, som senere skal godkendes hvert enkelt land, vedtaget.
Regler, som især det krydstogsglade USA har brug for, som Gerald Leape fra den amerikanske miljøorganisation PEW udtrykte det.

"Et besøg i Antarktis bør være et privilegium, ikke en ret," som han ifølge Welt Onlie udtrykte det.

Og han blev bakket op af den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton:
"En stramning af miljøreglerne er særlig vigtig med den voksende turisme," sagde hun.

Ingen sanktion mod de nye regler
Med de nye regler, som også er støttet af de bureauer, der arrangerer rejser til Antarktis, må krydstogtskibene maksimalt have 500 passagerer om bord.
For at forstyrre dyrelivet mindst muligt må der ikke være mere end 100 passagerer i land ad gangen, og der skal være en professionel guide med for hver 20 passagerer.

Hvis de reglerne ikke overholdes, er der ikke vedtaget nogen form for sanktion. Det er op til hvert enkelt land, hvordan man vil sikre at deres rejsearrangører følger de nye regler.

De 28 lande, der står bag traktaten for Antarktis, er USA, Rusland, Kina, Japan samt en række europæiske og sydamerikanske lande. Traktaten præciserer, at der ikke må være militær og ingen kan stille territoriale krav i området.