Få overblik over Puerto Rico

Med Norwegians nye direkte rute til Puerto Rico, er det blevet både nemmere og billigere at besøge den caribiske ø. Vi har besøgt øen, der rummer et væld af oplevelser.

Vandfaldet i El Yunque-regnskoven. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ok, flyveturen fra Damark til Puerto Rico varer lidt over 10 timer, og det generelle prisniveau på den caribiske ø er stort set lige som her i Danmark, så helt billigt er der ikke, men det er så også det.

Så Puerto Rico er et rigtigt godt alternativ til de mere kendte vinterferiesteder. Ikke mindst (og jeg ved godt, at det måske er lidt kontroversielt at skrive i en rejsesektion som denne) for dem, der af sikkerhedsmæssige årsager er lidt utrygge ved Nordafrika eller forskellige asiatiske lande.

Jeg besøgte den lille østat, der hører under USA på samme måde som naboen US Virgin Islands (det tidligere Dansk-Vestindien), i sidste uge, og her er nogle af de indtryk, jeg kom hjem med.

Strandliv

Stranden på Culebra. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere

Puerto Rico består af en hovedø, der er 180 km lang og 65 km bred, samt en række småøer, som man kan sejle til indenfor et par timer.

Ialt er der mere end 500 km kystlinje med mange fine sandstrande, hvor BT Rejser besøgte tre forskellige.

Playa de Isla Verde er en kilometerlang og ganske bred strand med gyldent sand, der ligger lige ved det ene af de to hoteller, vi boede på under opholdet i Puerto Rico – San Juan Water and Beach Club Hotel. Stranden bliver mest brug som dase- og bade-strand for gæsterne fra hotellerne, der ligger side om side her. Udover udlejning af solstole er der ingen særlige faciliteter.

Stranden i den lille fiskerflække Las Croabas på den nordøstlige del af hovedøen er ret smal og anvendes mest af de firmaer, der laver kajak-ture gennem mangroveskoven ind til Laguna Grande, hvor man kan opleve det sjældne selvlysende plankton, der lever i vandet herinde. (Mere om det senere) Men man kan sagtens bade fra stranden.

Vil man gerne på en slags »Beach & Party«-tur med indlagte snorkeldyk, er der blandt andet flere selskaber, der arrangerer halvdags-bådture til den lille ø Culebra, der ligger cirka halvanden times sejlads fra østkysten.

BT Rejser var med på en katamaran-tur, der i første omgang går ud til et koralrev, hvor man kan snorkle rundt og kigge på farvestrålende fisk (lån af snorkeludstyr og svømmefødder er med i prisen). Herefter spiser man frokost ombord – en buffet med salat og lav-selv-sandwiches – inden turen går ind til Culebra, hvor man snorkler mere rundt, går tur langs stranden, daser i palmernes skygge eller bader. Man kan også blive ombord og pjaske rundt ved båden, hvis man vil det.

Alle drikkevarer er med i prisen, men af hensyn til sikkerheden kan man kun få alkohol på den sidste del af turen, hvor gæsterne da også tager for sig af rompunchen med tropiske frugter, mens musikken banker løs.

Personalet ombord har meget fokus på sikkerhed, så der holdes godt øje med gæsterne ude i vandet.

Historie og kultur

Byliv i Ponce. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere

Puerto Rico har en både spændende og rig historie.

Øen ligger centralt i Det Caribiske Hav og var et vigtigt forsyningsstop for de spanske conquistadores, der kom hertil i 1500-tallet for at erobre Den Nye Verden. Siden krigedes på skift de engelske, franske og hollandske kolonimagter med spanierne om at få kontrol over øen i deres forsøg på at sætte sig på Caribien – og dermed få adgang til Syd- og Mellemamerika.

Og midt i al krigstumlen var der masser af pirater –blandt andre den berømte engelske kaper, slavehandler og videadmiral Francis Drake – der så deres snit til at overfalde og udplyndre de skibe, der tungt lastede med guld og forskellige eksotiske afgrøder var på vej hjem til moderlandene i Europa.

Et meget håndfast levn fra dengang er det enorme Castillo San Felipe del Morro fra 1600-tallet. Fortet, der er i tre niveauer over jorden og tre under, er placeret, så det var umuligt for fjendtlige skibe at komme ind til hovestaden San Juan på den nordlige side af øen. Her har stået flere slag, blandt andet et meget stort mod hollænderne i 1625.

I dag er fortet museum og bruges jævnligt som kulisse i historiske film – blandt andre i »Pirates of the Caribbean«.

I San Juan lever fortiden stadig. Den gamle bydel er domineret af spansk kolonitidsarkitektur, men med husene malet i de pastelfarver, man ynder mange steder i Caribien, og selv om Puerto Rico som nævnt nu hører under USA, er grundstemningen umiskendelig spansk.

I den anden ende af øen, mod syd, ligger den næststørste by, Ponce, der er mere præget af efterkommerne af franske indvandrere, så her minder det om Det Franske Kvarter i New Orleans i Louisiana med huse med smedejernsgitre og altaner. Her ligger også et fint kunstmuseum, Museo de Arte de Ponce, hvis man trænger til nogle timer væk fra den skarpe sol.

Befolkningen er et mix af den oprindelige indianske befolkning, spanske indvandrere og slaver fra Afrika. Det afspejler sig både i folks udseende – Jennifer Lopez, der er af puertoricansk afstamning, betegnes her på øen som »den perfekte latina« – samt ikke mindst musikkulturen, hvor der gerne danses igennem til salsa og andre latinamerikanske rytmer. Fredag og lørdag aften forvandles det indre gamle San Juan til ét stort dansegulv, når hundredvis af unge og gamle, tykke og tynde, smukke og knapt så pæne i alle farvenuancer svinger hofterne til live music ved Plaza del Mercado.

Natur

El Yunque-regnskoven. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere

Rent naturmæssigt har Puerto Rico meget mere at byde på end de lækre strande og havet. Her er tre storslåede naturoplevelser, som BT Rejser havde i løbet af sit ugelange ophold.

El Yunque er et stort regnskovsområde i den østlige del af øen. Her er der forskellige hiking-ruter af stigende sværhedsgrad. Vi tog den mellemste kategori og vandrede af en anlagt sti ind regnskoven til et lille vandfald, hvor man også kan bade (se foto på forsiden af denne sektion).

Enhver i bare nogenlunde form kan nemt klare denne tur, mens man skal være i rigtig god form for at klare den længste tur, der varer cirka otte timer og går ad naturstier – her skal man også have en guide med.

Der er ingen farlige eller giftige dyr i regnskoven. Højst nogle pænt klamme edderkopper. Til gengæld er her masser af interessante planter og træer. Puerto Rico har gennem mange år haft en stor medicinalindustri, og her i regnskoven vokser planter og træer fra hele verden, som er hentet hertil i forskningsøjemed, idet meget medicin er baseret på stoffer udvundet af planter.

Den tidligere nævnte kajaktur til Laguna Grande i Las Croabas var en helt igennem magisk oplevelse, som ikke kan anbefales nok. I lagunen og en kanal, der fører fra havet og ind til den, lever nogle meget sjældne plankton, Pyrodinium Bahamense, der udsender lysglimt, når de forstyrres.

På snorkeltur til Culebra. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere

For at kunne se dem, padler man ud i nattemørket med kun et svagt grønt lys på kajakkerne, så man lige kan skimte, hvor hinanden befinder sig. Først sejler man modstrøms gennem den trækrone-overdækkede kanal i mangroveskoven, inden man når lagunen, hvor guiderne fortælle om planktonen.

Det var måneklart, da vi var der, så vi bredte en presenning ud over kajakkerne og sad i mørke under den. Når man kørte hænderne gennem vandet, glimtede små eksplosioner af lys mellem éns fingre. Virkelig forunderligt. Når der er rigtig meget plankton, lyse det også op om pagajerne, når man padler.

På turen tilbage gennem mangrovekanalen kunne vi lade kajakkerne flyde med strømmen og sad tavse i det lune nattemørke, der kun blev afbrudt af frøernes kvækken og guidernes »Kanalen drejer til venstre – lavthængende gren i højre side.«

Puerto Rico er i sin tid opstået som følge af vulkansk aktivitet, og strøet med mild hånd over hele øen er der flere tusinde små og store grotter, der er dannet for hundredtusinder af år siden.

Vi besøgte Camuy River Cave Park, der er et kæmpe grottesystem, som er blevet skabt ved, at den underjordiske flod Camuy (den tredjestørste i verden) gennem tiderne har gnavet sig gennem klippeformationen og har efterladt enorme huler.

Den største er den 212 meter lange og 65 meter høje Cueva Clara, som man kan kommet på en guidet tur i. Det er både fascinerende og interessant at gå rundt hernede under regnskoven. Men husk at holde munden lukket, når du kigger op på det imponerende huleloft – her lever i tusindsvis af flagmus, der har for vane at klatte ned deroppefra.

Gastronomi

Skønne (men tunge) forretter hos Lola Eclectic Cuisine i Ponce. Foto: Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere

Du skal derimod absolut ikke lukke munden på Puerto Ricos mange gode spisesteder.

»We don’t really eat light,« sagde vores guide, José, da vi efterlyste lidt let frokost.

Og dét har han ret i. Det traditionelle puertoricanske køkken er tungt og stivelsesrigt med masser af bønner, ris, plantain (der er medlem af bananfamilien, men ikke har samme sødlige smag og skal tilberedes, før man kan spise den) samt svine- og kyllingekød. For lige at give den en ekstra gang gas, frituresteger man mest muligt af maden og putter da gerne lidt smeltet ost på.

Øen har alt fra gadekøkkener, hvor man kan få den traditionnelle mofongo, der er en slags plantain-mos blandt op med hvidløg, krydderurter, olivenolie og det kød, man nu har, til det helt store gastronomiske skoleridt.

BT Rejser prøvede en del forskelligt og kan anbefale Café Puerto Rico i Calle O’Donnell i den gamle bydel i San Juan for helt enkel, traditionel puertoricansk mad, Que Pezcao ved Parque Central i San Juan for skønne fiskeretter og den stilige Budatai på Ashford Avenue i det nye San Juan for raffineret mad med et asiatisk tilsnit.

I Ponce er Lola Eclectic Cuisine, der ligger ved katedralen midt i byen, rigtig god.

Har man sagt Caribien, må man også sige rom. Den velnok mest arketypiske rombaserede tropiske drink, Piña Colada, blev opfundet her i San Juan på Restaurant Barrachina i Calle Forteleza i 1963 – det praler de stadig af.

Bacardi-rom & Coca-Cola (også kaldet Cuba Libre) blev derimod opfundet i Havana på Cuba, men selve Barcardi-distilleriet ligger i dag i Puerto Rico. Der er et stort besøgscenter i forbindelse med distilleriet, som man kan besøge for 12 dollars. Drop det. Det er totalt disneyficeret og spild af tid.

Aktiv ferie

Du får ikke et bedre vue ud over Puerto Rico, end når du suser afsted med »The Beast«-ziplinen i Toro Verde-adventureparken. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Vi har allerede nævnt kajak, hiking og snorkling, men der er i Puerto Rico også mulighed for mountainbiking, river rafting, canyoing, windsurfing, ridning, bjergvægsklatring med mere.

Og så er der et sted, som du bare må besøge, hvis du har et mindstemål af legebarn i dig: Toro Verde i Orocovis i den centrale del af Puerto Rico. Her er der i bjergene lavet en adventurepark med ziplines og hængebroer.

Man kan købe forskellige pakker, og vi prøvede én, hvor vi i løbet af to timer kom gennem området via fire ziplines og skulle over tre halsbrækkende hængebroer, hvor vi skulle rappelle ca. 30 meter ned fra den ene. Der lyder farligere, end det er. Sikkerheden er massiv, og der er to guider ude med hvert hold.

Det sjoveste kommer til sidst – den 1.446 meter lange The Beast, hvor man spændes op i vandret position med hovedet nedad, skubbes ud over en 260 meter dybt kløft og suser afsted som en angribende rovfugl med over 110 km/t.

Det er simpelthen fantastisk at se den storslåede natur med regnskov, en flod og havet i fugleperspektiv.

BT Rejser var inviteret af Norwegian og Puerto Rico Tourism Company.