Europas turistlande bløder

Den globale økonomiske krise har sat sine dramatiske spor i den europæiske turisme. I Frankrig har haft næsten en trediedel færre udenlandske turister i højsæsonen.

Parisere og turister solbader i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Dolega

Med synlige beviser som tomme borde på Paris' caféer, god plads på de italienske og spanske strande og hotelovernatninger på tilbud i sommerens højsæsonsmåneder har ingen været i tvivl om, at den økonomiske krise blæser over Europa.

Læs også: Charter på den chikke måde

Ganske vist skulle krisen være ved at klinge af, men inden da har den sat sit alvorlige præg på turistsommeren. 2009 tegner til at blive et år, som turistindustrien med rette kan kalde et annus horribilis.

I Frankrig, som er Europas førende turistland med besøg af 79,3 millioner udenlanske turister sidste år, har man i den absolutte højsæson juli og august haft næsten en tredjedel færre udenlandske turister. Tallet er faldet med 15,5 pct. i årets første halvdel, viser de officielle tal.

Spanien, som blev forvist til en tredieplads på hitlisten over verdens favorit-turistlande sidste år, har haft en tursitnedgang på omkring 10 pct. i sommer, mens de officielle statistikker viser nedgang på 11,4 pct. i første halvdel af 2009.

Der sælges færre øl
"Det er den værste sommer, jeg nogensinde har oplevet. Der er jo næsten ingen på stranden," siger Pedro Hervas fra sin strandbar i TorremolinosCosta del Sol til Travel News.

Og de spanske bryggeriers statistikker underbygger hans udtalelse. Forbruget af øl faldet med 13,5 pct. i august i forhold til sidste år.

I Portugal og Grækenland har man regnet på de udenlandske turisternes forbrug, som er faldet henholdsvis 13,2 pct. og 14,7 pct. i den første halvdel af i år.

Rom er stadig den evige stad
I Italien har turistindustrien beregnet en nedgang på 8,3 pct. i antallet af udenlandske turister i perioden mellem maj og oktober.

Der var 1.5 million færre turister på de italienske strande i juni og juli, hvilket fik især strandhotellerne til at gå discount. Tre- og firestjernede hotelværelser kunne fås en trediedel under normal højsæson-pris.

Kun i  Rom har man ikke mærket krisen. "Turismen går godt her, men man har mærket nedgang i Firenze og Venedig, og især langs kysten," siger byens turistborgmester Mauro Cutrufo.