Et vådt, thailandsk nytår

Vandkampe, der varer i dagevis, bryder ud i Thailand hvert år i april, når thaierne fejrer Songkran-festivalen – det traditionelle thailandske nytår.

Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT. I fejringen indgår også elefanter, som gerne leger med.
Læs mere
Fold sammen

»Hvor er I fra?« spørger tjeneren.

»Fra Danmark,« svarer vi.

»Er der koldt der?« vil tjeneren vide.

Det er nat, men den 40 grader varme thailandske aprilhede er kun aftaget lidt, siden solen gik ned, så vi svarer, at, ja, Danmark er koldt. Hun lyser op.

»Så har du ikke noget imod det her,« udbryder hun glad. Og tømmer en spand isnende koldt vand ned ad nakken på mig.

Vi har netop passeret midnat og datoen står på 13. april 2014. Det er officielt Songkran-festival, det thailandske nytår, og vi er få minutter inde i tre dages intense vandkampe.

Nu, et år senere, går det løs igen, når Thailand i år fejrer år 2558 efter Buddhas død.

Supermarkederne i Bangkok har haft vandpistoler på hylderne i ugevis, klar til årets længste, sjoveste og vådeste festival. Mens Bangkok nøjes med tre dages vandkampe, strækker folkefesten sig over en hel uge i Nordthailand, og vandkampene rækker ind i Laos, Cambodja og Myanmar, ja helt til Kinas sydlige Yunnan-provins, hvorfra thaierne udvandrede for et årtusinde siden.

Overalt i Thailand tager familier og venner opstilling langs vejkanten med vandgeværer, haveslanger og solid ammunition af vand i store spande.

Foran hotellerne samler ansatte og gæster sig i grupper for at sikre, at forbipasserende top­direktører og frugtsælgere og turister ikke går glip af vand, og skulle de gøre det, står næste gruppe klar nede ad fortovet, og så en til, og en til.

I landsbyerne sætter forældre sig bag rattet i pickup-trucks og kører rundt til familie og venner med børnene på ladet som effektive angrebsteams, og i byerne lejer folk tuktukker, der drøner rundt i vandkamp med de andre trafikanter.

En festival med rødder i buddhismen

Songkran er mest er kendt for sine spektakulære vandkampe, men festivalen har dybe rødder i den thailandske buddhisme. Nytåret markerer afslutningen på sommeren – april er årets varmeste måned – og begyndelsen på den livgivende monsun, hvor vandet begynder at falde over Thailand i voldsomme regnskyl.

Festivalen er samtidig årets længste ferie, hvor mange holder en uge fri, så mange thaier rejser fra byerne hjem til familien i provinsen. Det er tid til hovedrengøring i hjemmene, og det er tid til renselse før det nye år:

I landsbyerne samles byens ældre over 60 i det lokale tempel, hvor de yngre viser dem respekt ved at hælde duftende vand, der symboliserer renselse, over hænderne på dem og til gengæld modtager deres velsignelser. Det er denne forsigtige og respektfulde renselse med vand, der uden for templerne accelererer til vandpjaskeri.

I templerne ofrer man mad til munkene, og man hælder vand på Buddha-statuers hænder. For de travle, der ikke har tid til at tage i tempel, er der opstillet statuer til ritualet i shoppingcentre og i Bangkoks metro.

Et skud vand.. og så lidt pudder på

Foto: EPA/NARONG SANGNAK. Fold sammen
Læs mere

Det er dog først og fremmest vandkampene, Songkran er kendt for, og turister er mere end velkomne til at være med. Faktisk plejer thaierne at gøre en ekstra indsats for at sikre sig, at turister ikke går tørskoede gennem nytåret.

Nogle af de mest intense vandkampe finder man i Chiang Mai i nord og i Bangkok ved backpackergaden Khao San Road og ved finansdistriktet Silom.

I finansdistriktet bevæger titusinder af unge thaier og turister sig ud i afspærrede gader mellem højhusene. Brandslanger sprøjter ud over menneskemængden, der sprøjter ud over hinanden med vandpistoler, der kan købes i boder langs vejene.

Med få meters mellemrum er der boder, der sælger genopfyldning af vand for en ti-baht-mønt og internt konkurrerer om at have det koldeste vand til salg i den stegende sommervarme. Andre sælger plastikhylstre, der sørger for, at penge og mobil overlever.

Og vandet er ikke det eneste. Det er tradition at smøre hvidt pudder på kinderne af hinanden for at bringe held og lykke, så midt i vandkampene går mange rundt med små skåle med pudder.

Det er egentlig tabu at røre andres hoved i Thailand, for hovedet er helligt i buddhismen, men med et høfligt »undskyld« må reglerne brydes denne ene gang om året.

Er man ikke til vildt vandsjask eller pudder i mund, hår og tøj, findes der også mere fredelige og børnevenlige vandkampe i de mindre sidegader. Uanset hvor man er, er opskriften på et godt nytår dog den samme: Tag en blomstret skjorte på, skaf et vandtæt hylster, udrust dig med vand, og øv dig på at sige »sawad dee bii mai« – godt nytår. Så er du klar til årets vigtigste fest i Thailand.

Guide til Songkran

Deltag i vandkampe. Man behøver ikke opsøge vandet, for vandet skal nok finde en, men i Bangkok og mange andre byer er også arrangeret store vandkampe i afspærrede områder. Vandpistoler kan købes i boder langs vejene.

Tag i tempel for at ofre mad til munke og hælde vand på Buddha-statuer for at vise respekt og modtage velsignelse.

Tag en blomstret skjorte på for at passe ind i den farverige folkefest. Trods varmen og vandet er Thailand konservativt, og det er ikke velset at vise hud.

Køb et vandtæt hylster til mobil, kamera og penge. Man slipper ikke gennem festivalen uden at blive gennemblødt, så det er en god investering.