Et andet Sydfrankrig

Der er fransk elegance og livsstil, spanske traditioner, romersk historie og uendeligt mange skønne solskinstimer - velkommen til Nimes.

»Tag det roligt om morgenen - og ikke for hurtigt om aftenen,« er devisen i Nimes, hvor indbyggerne tager sig god tid til at nyde, hvad livet har at byde på. Og det foregår næppe fra en bedre udsigtspost end en café. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Katrine Andreasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved ankomsten til Nimes bliver man slået af den helt særlige afslappethed, der kendetegner sydfransk livsstil.

Næste: Følelsen af at stå i Rom

Omgivet af romerske monumenter finder man pludselig sig selv i de små, kringlede gader i byens historiske centrum, hvor tiden næsten står stille, og alting foregår i et meget lavt gear. Her er ingen stress, og man har nærmest bare lyst til at fare vild.
»Tag det roligt om morgenen – og ikke for hurtigt om aftenen,« siger man her i byen. Og den filosofi kan man lære meget af. For folk i Nimes handler det om at følge med sig selv – ikke tiden. Leve og mest af alt nyde livet, og det vil blandt andet sige at spise langsomt og spise godt.

Netop mad kendetegner Nimes og fylder meget i gadebilledet og hele kulturen. Hvor der i Danmark ligger en McDonalds, kan man her finde det ene indbydende boulangerie og patisserie efter det andet. Lækre caféer og gourmetbutikker og et marked, man ikke kan gå fra uden at have købt sig fattig i friske råvarer. Kvaliteten og gode, lokale produkter betyder meget her, og duften af gastronomi – og lavendel – hænger i luften.

Begrebet »snacking« understreger forholdet til mad, for overalt kan man finde caféer og bistroer med påskriften snacking, men her dækker begrebet over lækkerier, som vi danskere normalt vil klassificere langt højere end blot »snacks«.
En dame i en fin bagerforretning fortæller, at hun har været i Danmark – vist nok Jylland et sted. Men at det ikke lykkedes hende og resten af selskabet at få noget ordentligt at spise i hele ferien. »Kvaliteten var meget lav,« syntes hun. Og så var den pointe vist understreget.

Nimes er hovedby i den sydfranske region Gard og har cirka 150.000 indbyggere. Der er ikke langt til naboregionen Provence, og i Nimes gør man et stort nummer ud af, at byen – og regionen – rummer de samme kvaliteter. Her er forskellen blot, at der er mere plads og luft, mindre pop og lavere priser.

Og der er noget om snakken, for selvom Nimes også er et populært og meget besøgt turistmål, er byen stadig autentisk, ren og virker på ingen måde som en turistby.
Det giver plads og lyst til at bruge tid på at lære byen at kende og ikke kun se de store og oplagte attraktioner.

Næste: Følelsen af at stå i Rom