Er du en blå, lilla eller gul flypassager?

Farvede tunneller skal måske erstatte de omstridte nøgenscannere i alverdens lufthavne - de testes allerede i to stor-lufthavne.

Foto: www.iata.org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden skal du måske gå gennem en blå, en lilla eller en gul tunnel på seks meters længde, når du skal gennem sikkerhedskontrollen i lufthavne.

Læs også: 10 top-restauranter i lufthavne

Den blå tunnel skal passagerer, der rejser meget, gå igennem. Den lilla er for almindelige rejsende, mens den gul er beregnet til passagerer, der kræver et ekstra check.

Man slipper altså for nøgenscanneren, og man slipper for at smide ure, bælter, sko, computer og mønter i lommerne. Under den korte tur gennem farveladen scannes passagererne så for mistænkelige sager.

Det ny sikkerhedssystem blev præsenteret på en sikkerhedskonference hos IATA, den internationale fly-sammenslutning, i Amsterdam for nylig.

"Vi tilbringer for meget tid på de 99,9 procent af passagererne, som er ganske almindelige rejsende," siger IATA-chefen Tony Tyler til AP."Ved at gøre vores sikkerhedskontrol smartere ved at vi anvender allerede kendte oplysninger om passagererne, så får vi en rettesnor for sikkerheds-niveauet og kan derfor sluse alle gennem sikkerhedskontrollen meget hurtigere".

Det nye sikkerhedssystem testes allerede i to amerikanske lufthavne, nemlig Dallas/Ft. Worth og Miami International. Her har de meget rejsende givet personlig detaljeret information om deres flyve-vaner, og kan på den måde sluses hurtigere gennem sikkerhedskontrollen.

Det nye sikkerhedssystem bliver først indført i de største lufthavne, hvorefter turen kommer til de mindre, og tidshorisonten for indførelse er mellem tre og syv år.

Systemet beskyldes allerede for at krænke passagerers integritet og religiøse overbevisning, men det afvises af IATA.