En uge på Rios strande

På byens berømte strande Copacabana, Ipanema og Leblon, snor livet sig om sol, strand og stærke sanser.

Foto: Sergio Moraes
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dag 1: Dresscode på stranden

Der er noget, der ikke stemmer, for den mørklødede kvinde med de meget store bryster kaster sig rundt i vandet i strandkanten – uden bikini. Og hvis der er noget, kvinder fra Rio IKKE gør, så er det at bade topløse. Det viser sig også, at hun kun gør det af professionelle grunde.

Næste: Luderne på Copacabana

Hun er nøgenmodel og poserer i alverdens stillinger på Praia de Ipanema, mens en fotograf hopper rundt i vandet for at tage fotos, så snart skumsprøjt vælter ind over hendes barm, og når hun liggende på maven i vandet stikker sin numse godt op i vejret.

Sceneriet udløser nysgerrige, men mest ligegyldige blikke. For selv om Rio er kendt for sin kropslighed, og man nogle gange ser lokale med tandtrådsbikinier så små, at man ved første øjekast kan blive i tvivl om, hvorvidt de har noget på, så er pointen netop, at de rent faktisk har noget på. Ikke blot fordi der skal være noget til fantasien, men også fordi Brasilien – trods alt – er et katolsk land, hvor man på sin egen dobbelttydige måde ynder at vise sig frem, men hvor der også er grænser.

Dresscode og i det hele taget adfærd på stranden har sin helt egen form i Rio. Og ægte cariocas – folk der er født i Rio - går højt op i at overholde de uskrevne regler, som de til gengæld gerne bemærker, at mange turister ikke forstår.

Cariocas finder det for eksempel uhumsk og uhygiejnisk, når kvindelige turister fra udlandet bærer badetøj, hvor man kan se kønshår brede sig uden for bikinien. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at frisørsaloner i Copacabana-kvarteret forsøger at lokke kvindelige turister inden for med tilbud om at få lavet en »Brazilian bikini line«.

Lokale kvinder går selv så meget op i at gøre sig korrekt, at nogle ligger med lyseblåt affarvningsskum på inderlårerne på stranden for at blege deres latinomørke pubeshår. De forstår heller ikke, hvorfor turister lægger sig ned for at solbade. Selv enten står de op på stranden eller sidder i klapstole, så de nemt kan snakke og flirte.

De har også svært ved at forstå, hvorfor udlændinge tager håndklæder med på stranden. Selv tager de et tyndt klæde, en sarong, som de sidder på eller smyger om sig. Ligesom man stort set aldrig ser cariocas læse i en bog på stranden. For dem er stranden et socialt samlingssted, hvor man kommer hinanden ved.

»Det er her, jeg mødes med mine venner,« som en af de lokale unge siger.

Næste: Luderne på Copacabana