En surrealistisk god ferie

Spanien er meget mere end sol, strand, storbyferie og fodbold. For eksempel kunst. Tag her med til tre steder med fokus på verdensberømte Salvador Dali.

Udsnit af Dalis værk Leda Atomica. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birger A. Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ferie i det nordlige Spanien eller sydvestlige Frankrig er en oplagt chance for at gå på opdagelse i den surrealistiske verdensstjerne Salvador Dalis fascinerende univers.

Læs også: Skæbnehaven i Toscana 

I den såkaldte »Dali-trekant« i det øverste hjørne af den spanske Costa Brava-kyst ved Middelhavet kan man komme helt tæt på såvel hans kunst som hverdag.

Her findes både hans unikke museum i en gammel teaterbygning, hans idylliske atelierbolig i en række opkøbte fiskerhytter og det bonusslot, som han købte til sit livs muse – hustruen Gala.

Interessen for Dali synes stigende, og selv på en moderne platform som Facebook kan den længst afdøde kunstner prale af flere end tre millioner likes. Hvem sagde surrealistisk?

Den massive interesse ville utvivlsomt have glædet den gamle egocencentriker, der ifølge sin egen udlægning allerede fra barnsben havde en ukuelig tiltro til egne evner:

- Da jeg var seks år, ville jeg være kok. Som syvårig, Napoleon. Siden da er mine ambitioner blevet ved med at vokse, som han på et tidspunkt noterede med vanlig sans for selviscenesættelse og charmerende praleri.

Smidt ud af kunstakademiet

Allerede som kunststuderende i Madrid vakte den 18-årige Dali opsigt med sit lange hår og excentriske påklædning. Og efter fire års studier blev han i øvrigt smidt ud af kunstakademiet lige før sin afsluttende eksamen. Dali mente i al beskedenhed, at han vidste mere end emnet end sine censorer, så han så ingen mening med prøven.

I stedet tog Dali til Paris, hvor han blandt andre mødte sit forbillede Picasso. Kort efter blev den karakteristiske moustache anlagt, og i 1931 malede han sit nok berømte billede »Erindringens bestandighed« med de smeltende ure.

Siden har tiden i en vis forstand ikke været den samme – i hvert fald ikke for Dalis mange beundrere.

Teatro Museo i Figueres
Absolut den største og mest interessante af de tre Dali-attraktioner i det nordøstlige Spanien.

For den besøgende kan det teatralske museum virke både lidt kaotisk og overvældende – som et broget tivoli for øjet. Men de mange Dali-værker giver et omfattende indtryk af hans mangeartede geni og malertekniske perfektionisme.

Ikke mindst er det interessant at se, hvor meget Dali i sine ungdomsår var inspireret og påvirket af kubistiske forbilleder som blandt andre Picasso, inden der gik smeltede ure og anden surrealisme i hans pensel.

Blandt de mest berømte værker på museet er hans originale Mae West-opstilling, hvor den amerikanske sexbombes ansigt er gengivet med blandt andet en rød sofa som rekvisit. For at få det rette perspektiv på værket, skal beskueren naturligvis først bestige en lille trappe for at kunne se Hollywood-stjernens ansigtstræk mellem en kamels ben!

Allerede i 1960 begyndte Dali selv at udstikke linjerne for det store museum i en gammel teaterbygning i fødebyen Figueres. Det var i teatres lobby, at den unge Dali debuterede, da han som 14-årig for første udstillede  sine værker.

Den oprindelige teaterbygning fra 1849 blev smadret i slutningen af den spanske borgerkrig, og da Dalis verdensberømmelse havde taget fart, bad hans fødeby om at måtte få et maleri fra ham.

Med vanlig sans for egen storhed svarede bysbarnet, at et helt museum var mere passende, og efter adskillige års arbejde kunne Dali i 1974 indvie sit personlige museum.

Den iøjnefaldende, rødkalkede bygning med rækker af velvoksne æg på taget, bliver ofte beskrevet som verdens største surrealistiske værk.

Dali boede i museet i sine fem sidste leveår, og hans balsamerede lig er begravet i en sarkofag i en krypt under bygningen. Og selv i døden slipper hans sans for storladen selviscenesættelse ikke op: naturligvis smykker han sig på gravstenen med den adelstitel – Marquis af Púbol – som den spanske konge tildelte Dali kort før hans død.

I en selvstændig udstilling – Dali Joies – i en fløj af museet kan man se en samling af de 39 juvelsmykker, som han designede efter sirligt tegnede skitser i årene 1941-1970.

Gala Dali-slottet i Púbol
Borgslottet i landsbyen Púbol købte den velhavende Salvador Dali som en gave til sin elskede muse og livsledsagerske Gala i 1969.

- Jeg elsker Gala mere end min mor, mere end min far, mere end Picasso, ja, endda mere end penge, lød den romantiske forsikring på et tidspunkt fra Dali. 

Da Rejseliv besøger Dalis hjemmebane, siger kvinden på det lokale turistkontor næsten medlidende, at parret havde brug for at kunne trække sig tilbage i ubemærkethed på det gamle middelalderslot, når datidens paparazzi-fotografer kom for tæt på den allerede da verdensberømte maler, der dog i høj grad også selv brugte medierne til at promovere sin kunst.

Med gaven til Gala pålagde Dali sig dog samtidig en kysk dogmeregel for sit ophold på lystslottet: han måtte kun komme der, når han var inviteret af Gala.

Den russiskfødte kvinde var 10 år ældre en Dali, og da de første gang mødtes i 1929 i Paris, var hun gift med den surrealistiske digter Paul Eluard og bosiddende i den franske hovedstad.

Efter sin død i 1982 blev Gala begravet i en krypt under slottet, der nærmest er en opvisning i original kitsch og særpræget indretning. Et rundt sofabord på strudsefødder, der med gennemsigtig glasplade og hul i gulvet gør det muligt at se den udstoppede hest på etagen neden under, angiver niveauet.

Mest fredfyldt er den frodige have, der blandt andet rummer et par Dali-skulpturer af elefantkroppe på tynde girafben og en hyldestspringvand til hans store musikalske idol – Richard Wagner.

Atelierboligen i Port Lligat
Cataloniens smukkeste udsigt findes på halvøen Cap de Creus, og det var da også her i det lille fiskerleje Port Lligat, at Dali i 1930 købte et fiskerhus på stranden. I takt med sin økonomiske velstand opkøbte han i de følgende år en hel række af de omkrigliggende huse, så han for alvor kunne få albuerum til at lade sin kunst inspirere af de guddommeligt smukke kystomgivelser.

For at besøge atelierboligen skal man telefonisk bestille plads til en rundvisning i god tid – helst en uge før – så de mange interesserede besøgende kan blive lukket ind i små hold.

Udover at se Dalis hverdagsting som møbler og malergrej kan man blandt andet også se hjemmets imponerende swimmingpool, kæmpeæg på tagene og bizarre udstilling af udstoppede dyr.

Og når man alligevel er kørt ud på den naturskønne halvø, er det tosset ikke bagefter at besøge det lille fyr helt ude på spidsen af Cap de Creus. Flottere udsigt over forrevne klipper gives ikke. Selv ikke i Dalis værker, selv om han var stærkt inspireret af den barske og surrealistiske natur i området.

Læs også: Check-in: Kærlighed til kunst med kant