En snaps til hver klo

Nu er det tid for "helan gå" - krebs, snaps, papirhatte og drikkeviser på den anden side af Øresund. Her er en guide til krebsegilderne.

Derovre hedder det kräftskiva. På vores side af Øresund kalder vi det krebsegilde. Denne ursvenske tradition med at feste med friske krebs, snaps, papirhatte og drikkeviser.

Næste side: Se hvor du kan komme til krebsegilde

For mange svenskere er det årlige krebsegilde et af årets højdepunkter. Her sidder man under den gule augustmåne i skæret fra papirlygterne med krebsemotiver og iført papirhatte og hagesmæk og spiser de friskfangede kogte krebs. Det foregår med fingrene, og man skal nyde en snaps til hver klo og synge drikkeviser til den lyse morgen.

Netop nu kan danskerne være med. For efterspørgslen fra Danmark har fået restauranter, kroer og hoteller i det sydlige og vestlige Sverige til at tilbyde krebsegilder til turister – og flere af stederne kan man oven i købet få lov til at være med til at få krebsefangsten på land.

De nyfangede krebs koges i en lage af vand, salt og dild, men spises kolde. Som tilbehør kan serveres brød, knækbrøk og ost.

Krebsegilder siden middelalderen
Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen, men den form, vi kender i dag, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsemåltiderne blev populære i det svenske borgerskab.

På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter den 8. august.

På den måde blev krebsegilderne en august-tradition. Og det hænger ved, selvom restriktionerne for længst er ophævet, og man i dag kan få krebs hele året.

Næste side: Se hvor du kan komme til krebsegilde