En smagsprøve på Rom

Delikatesser, espresso, is og pizza er essensen af det bedste ved Rom. Følg næsen rundt mellem storslåede monumenter i det kulinariske Rom.

Buon giorno Buon giorno! Alle kunder bydes hjerteligt velkommen af det halve dusin kittelklædte herrer, der gemmer sig bag kødpersiennerne over diskene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kåre Welinder.

Buon giorno Buon giorno! Alle kunder bydes hjerteligt velkommen af det halve dusin kittelklædte herrer, der gemmer sig bag kødpersiennerne over diskene.

Læs også: Betal hvad du synes for maden

Og det er ikke et professionelt buon giorno, der slynges ud blandt oliven, olier, brød, pølser, kager skinker, fisk og oste i alle former og farver i den velduftende, rustikke butik. Velkomsten bliver serveret med kærlighed, for Volpettis hyggelige butik ligger præcis så langt fra centrum, at den ikke er overrendt af japanske turister og råbende skoleklasser, som ofte kan fjerne en del af glæden ved Roms indre.

I mit tilfælde bliver det overskudsagtige buon giorno endda serveret med et stykke friskbragt brød, et kækt blink med øjet, før rare ekspedienter og dufte trækker mig ved næsen rundt i Volpetti butik.
Men hvordan er jeg kommet ud til Volpetti på Via Marmorata i Roms Testacchio-kvarter?

At vågne tidligt til et Rom på vågeblus med hvilepuls er en skøn oplevelse. Bare slendre roligt mellem de gamle huse, der hygge-skyggefuldt knejser ind over byens smalle via’er og piazzas.

Kickstart med espresso
Men efter stilheden bør der følge kickstart med espresso.
Inden for en radius af 100 m fra vores smukke hotel Grand Minerva ved Pantheon ligger to af Roms mest velrenommerede kaffesteder. Dagens første, sorte guld nydes på Caffé Tazza D’Oro, som aftenen inden blev anbefalet af to franskmænd som »se best koffi in Råume«.

Fra Tazza D’Oro nås Pantheons smukke søjleindgang med 50 skridt, og 17 scooterlængder længere fremme og rundt om hjørnet findes pladsen Piazza Sant Eustachio og caféen Sant Eustachio.
For kaffenydere er disse to steder som at komme i den sorte himmel.

Caféernes hjemmeristning giver en unik oplevelse, og med gadens friske morgenluft i næseborene, er duften af ristede kaffebønner intens og lækker.

Selv om italienske espressoer er meget små, så er få dråber rendyrket ekstase nok til at skyde mig videre med fornyet energi mod destination delikatessebutik.

Farverigt marked
Fra Piazza Eustachio og sydpå mod Volpettis butik passeres Roms berømte marked Campo de’ Fiori. Rammer man pladsen inden den officielle åbningstid omkring kl. 8.00, så er det skønt at tusse rundt, mens sælgere med morgenøjne klargør dagens ration. Knaldrøde tomater, drøngule citroner, friskskårne artiskokker og nyvasket rucola i fint selskab med rustikke, smånynnende italienerinder.

Fra Campo de’ Fiori går turen videre mod broen Ponte Sisto over Tiberen, hvorefter der skråes ind over bydelen Trastevere, der med sine snørklede, maleriske gyder indbyder til udforskning – og espresso. Tiberen passeres igen ved Ponte Sublicio, der fortsætter i gaden Via Marmorata, der igen indeholder ét espressostop, inden Volpetti nås i nr. 47.

Kunderne gumler, smager, nyder og lytter. Volpettis hvide væbnere langer smagebidder og tilberedningsforslag over disken, inden det købte puttes i poser.

Små sedler med fif
Af kærlighed til egne varer lægges små sedler i kundernes poser med fif til opbevaring og tilberedning. Og skulle der være en turist imellem, så tilbydes varerne at blive vakuumpakket, så de holder bedre på rejsen.
Volpettis delikatessebutik ligger off the beaten track i forhold til Roms centrum, og gåturen tilbage til hotellet ved Pantheon tager ca. 30 min.

Efter en hjemkomst-belønning i form af en espresso kan dagens næste kulinariske udfordring begynde. Kæresten skal lokkes med til isspisning.

Dette er simpelt i Rom, hvor islokning foregår således:
Tag kæresten eller konen i hånden og spørg så:
»Skat. Vil du med på Della Palma og spise is. De har 114 slags og er billige.«
Så burde der komme et rungende »ja, da«, for isbutikken Della Palma på Via Maddalene to minutter nord for Pantheon er et overvældende orgie i guddommelig gelati. 114 slags is, hvoriblandt der også er et anseeligt udvalg i soya-is for allergikere.

Prisen er endda blot 2 euro for to store scoops, og dermed langt bedre end vores turistfælde ved Peterskirken fra dagen før, hvor prisen for to is og en espresso var 19 euro!

Svært at bestemme sig
Eneste problem hos Della Palma er at bestemme sig. Men melon-is kan stærkt anbefales. Og amarena. Og kokos. Og profiteroles-is. Og Kinder-bueno-is, og. . .
Fyldt op med is bestod dagens sidste udfordring i at lokalisere den gode restaurant til aftenhyggen. Det lykkedes på vores tre aftener i Rom at undgå turiststfælderne og finde tre dejlige restauranter.

Maden taler tydeligt
Specielt ét godt råd er værd at følge: Forstår tjeneren ikke dit sprog, så serverer restauranten god mad.
Et simpelt bevis herpå opstod på Taverna Le Coppelle. Jeg ville vide mere om, hvordan en god pizzabager bliver uddannet?

Svaret var, at tjeneren selv hentede brændet til pizzaovnen i skoven. Resultat: Maden taler tydeligere end personalet.