En hot koldkrigs-pølse

Ingen tur til den tyske hovedstad uden en currywurst. Men det er ikke lige meget, hvor man indtager den populære pølse. Vi har prøvespist på fire vidt forskellige steder.

Foto: Flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Året er 1949, og Berlin ømmer sig stadig efter den blodige afslutning på Anden Verdenskrig. USA, Sovjet-uninonen, Storbritannien og Frankrig sidder på hvert sit område af den tidligere tyske hovedstad, der nu er fanget bag de kommunistiske linjer. 

Læs også: Guide til 24 timer i Berlin

Vi er i første fase af den kolde krig. Efter russernes netop mislykkedes forsøg på at indlemme den vestligt kontrollerede del af byen i det sovjetiske storrige ved at blokere for al vestlig transport gennem sovjetisk »interesse-sfære«, er de amerikanske GIs i Berlin mere populære end nogensinde. Blokaden blev imødegået af en storstilet luftbro, og den amerikanske livsstil med jazz, Lucky Strike-cigaretter og Coca-Cola symboliserer selve friheden. Alle vil være som »die Amis«.

Det giver den berlinske pølseimbiss-indehaver Hertha Heuwer en idé: Amerikanerne bestiller altid steaks med ketchup; hvis nu man begynder at servere ketchup til de traditionelle tyske pølser...

Problemet er bare, at Hertha ikke har adgang til den amerikanske ketchup, så hun må opfinde sin egen. Hun ved, at der er tomatpuré i – og så eksperimenterer hun sig frem med blandt andet Worchester Sauce, paprika, sukker, henkogt frugt. Og endelig: spicy karrypulver hen over pølsestykkerne. En berlinsk klassiker er født.

Årtier senere får currywursten selskab af pommes frites med mayo, og makkerparret danner nu den faste menu ved storbyens mange imbiss’er.
For mange danskere er det blevet en tradition at snuppe en currywurst på storbyferien i Berlin, men hvilket sted skal man vælge at indtage specialiteten? Rejseliv så stort på sundheden og har gnasket sig gennem en currywurst-og-pommes-frites-tour-de-force.


Den berømte

Hvad: Konnopke’s Imbiss
Hvor: Schönhauser Allee 44A
Priser: Currywurst 1,70 euro, pommes frites m. mayo 1,70 euro

Konnopke’s Imbiss er noget af en kult-pølsebiks i Berlin. Det skulle være her, politikerne, filmstjernerne og andre tyske kendisser kommer for at indtage deres currywurst. Der var nu god plads, da jeg var forbi, og ærligt talt var det en skuffende oplevelse. Betjeningen var temmelig mut, og både pølser, curryketchup og pommes frites var temmelig anonyme standard-produkter. Ikke dårlige, ikke gode. Jeg købte også en kop kaffe, og den var heller ikke noget særligt. Konnopke’s ligger på en hyggelig, lille plads tæt på Kastanienallee – og det er det bedste, man kan sige om den.


Den folkelige

Hvad: Curry 36
Hvor: Mehringdamm 36
Priser: Currywurst 1,50 euro, pommes frites m. mayo 1,50 euro

Det var lidt bøvlet at komme herud i det gamle østberlin, men Curry 36 er en skøn oplevelse. Der var liv og glade dage ved imbiss’en, hvor kunder strømmede til og fra, og den fire mand store betjening var i højt humør. Alle fik en kvik bemærkning med på vejen. Der er sjældent, at jeg har stået ved en pølsebiks og smilet af bare velvære. Curry 36 var det billigste sted, og portionen var noget større end de andre steder. Til gengæld var både pølse og fritter af tvivlsom kvalitet. Der var ikke en overvældende kødprocent i pølsen, og fritterne var af den slags, der er lavet af formstøbt kartoffelmos. Men pyt, det er stedet, der er oplevelsen.


Den centrale

Hvad: Bier’s
Hvor: Kurfürstendamm 195
Priser: Currywurst 2,40 euro, pommes frites m. mayo 2.30 euro

På storbyferien i Berlin må man bare en tur op og ned ad Kurfürstendamm og se på butikker. Det er en temmelig lang tur, så man kan godt blive sulten undervejs. Jeg var inde på Bier’s, der ligger lige over for det hotel Kempinski. Der var nu ikke meget luksus over den lille pølsebiks, der mest af alt mindede om en grillbar i en dansk havneby. Her var en hørm af friture, og både pølser og pommes frites kom vist fra samme kedelige sted som hos Konnopke’s. Prisen var pænt høj, til gengæld var det den mindste portion, jeg fik den dag.


Den økologiske

Hvad: Witty’s
Hvor: Wittenbergplatz 1
Priser: Currywurst 3,00 euro, pommes frites m. mayo 3.20 euro

Dagens dyreste, men også dagens bedste. Witty’s ligger lige overfor det store KaDeWe-stormagasin, og her er det vigtigt, at du IKKE går ind på den imbiss, der hedder KaDeWe, men krydser gaden og det lille torv. Witty’s er noget så sjældent som en økologisk pølsebiks. Kvaliteten er helt i top på både pølserne, der er kødfyldte, curryketchuppen, de store hjemmelavede pomme frites, der smager rigtig godt, og den tydeligvis hjemmerørte mayo, som rent faktisk smagte af mayo. Man kan også købe økologiske drikkevarer, og jeg læskede mig med en appelsinvand til 2,30 euro. Sammenlagt endte jeg på 8,50 euro, og det er jo ikke billigt, men det var absolut pengene værd.

Læs også: 5 loppemarkeder i Berlin