En hemmelig fransk skiferie

Massif des Aravis blev aldrig en »sællert« uden for Frankrig. Nu skal det nye navn, Lake Annecy Ski Resorts, bane vejen for udenlandske turister.

Annecy-søen og den smukke gamle middelalderby med de brusende vandløb mellem husene og kanaler langs de smalle gader. At der i bjergene bag søen og byen også gemmer sig skiområder, bare en halv times kørsel opad, anede jeg ikke. Det er en hemmelighed forbeholdt franskmænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, Lake Annecy Ski Resorts
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Så tæt på – og så alligevel ikke.
Den følelse hører for mig sammen med at ankomme til Annecy-søen og den smukke gamle middelalderby med de brusende vandløb mellem husene og kanaler langs de smalle gader.

Læs også: Fem hemmelige powder skiområder

Det var nemlig her, vi for år tilbage fortumlede af mangel på søvn efter en lang ubekvem nat måtte ud af skibussen fra Danmark og småfrysende gå omkring, mens vi ventede på de øvrige busser. Vi var ganske vist endelig i Frankrig, men endnu ikke fremme. Først skulle vi omfordeles i busserne, alt efter om vi skulle til Val d’Isere, Tigne, Val Thorens, eller hvor vinterens skiferie nu skulle holdes. Og først derefter kunne vi komme videre med rejsens sidste del og de sidste timers transport.

At Annecy også kunne være målet. At der i bjergene bag søen og byen også gemmer sig skiområder, bare en halv times kørsel opad, anede jeg ikke.

Det var en hemmelighed forbeholdt franskmænd, og sådan har det åbenbart været med de to skiområder i Massif det Aravis lige siden.

Ganske vist kom udviklingen sent til bjergbyerne, hvor de sidste fik vand- og elforsyning i 1960erne og 1970erne, og La Clusaz og Le Grand Bornand-skiområderne blev først for alvor etableret i 1980erne. Men skituristerne fra udlandet har stadig ikke i større omfang fået øje for de muligheder, der ligger i håndterbar afstand fra lufthavnen i Geneve, bare 50 kilometer og under en times kørsel.

Der måtte gøres noget, mente turisterhvervet i bjergbyerne. Men det var svært. Beboerne i La Clusaz og Grand Bornand, som er også navnene på de to største byer i området med hver 2.000 indbyggere, mente alle, at de var lidt mere, end »dem i den anden by«. Konkurrencen mellem byerne har været nedarvet i generationer og samarbejde ikke noget, der har ligget ligefor. 

For to år siden lykkedes det imidlertid. De to byer er nu sammen med de to mindre byer, Manigod og St Jean de Sixt, enige om at markedsføre sig sammen og under et nyt mere internationalt navn: Lake Annecy Ski Resorts – og det nye kontor for den del, har man klogeligt placeret i »neutralt område« i St Jeans de Sixt.

Men lokalt i Frankrig holder man fast i eget bynavn og varetager markedsføring og salg via eget turistkontor. Ting tager tid i Aravis-bjergene – forandringer endnu mere.

Men der ligger de så, de fire byer med hvert sit særpræg, som sammen udgør Lake Annecy Ski Resorts, og venter på de udenlandske turister. Inden samarbejdet blev etableret, var over 85 pct. af alle skiturister franskmænd. Nu ser man frem til at få første status af det nye tiltag, men er samtidig enige om, at man ikke vil måle og analysere, før der er gået nogle år. Samarbejdet skal ikke strande på for hurtige konklusioner.

La Clusaz og Grand Bornand er to selvstændige skiområder. Før var der ingen, der hverken drømte om eller havde lyst til, at forbinde dem med lifter. Med samarbejdet har idéen mere opbakning, men nu kan man ikke. Det er i hvert fald utrolig besværligt med de mange naturbeskyttelses- og bevaringsbestemmelser, der i mellemtiden er pålagt hele området.

»Det er umuligt nu,« siger turistfolkene og ryster beklagende på hovedet. 

Men busser kører i rutefart rundt mellem dalstationerne, og alle fastboende, om det så er lokale indbyggere eller turister, der overnatter i dalene eller byerne, får udleveret gratis buskort.

De to skiområder er stort set lige store. La Clusaz, som breder sig over fire bjerge: Beauregard, Étale, Aiguille og Balme på hver side af dalen – en kabinelift går på tværs over byen og dalen – er nok lidt større end Le Grand Bornand, der har pister på Lachat og Tête des Annecy-bjergene. 

De to anlæg har samlet over to hundrede kilometer præparerede pister, hvor to ud af tre hører til i den letteste kategori. Et familieegnet skiområde, hvor der er udfordringer til alle aldre. 

Dertil kommer gode langrendsmuligheder med over 40 opkørte og afmærkede ruter både i dalene og på plateauer i skianlæggene, fra små ture på en halv og en kilometer til den længste på 15 kilometer.

Næste side: Den livligste af de fire byer