En god dag på Tenerife

Drop solstolen en enkelt dag og oplev vidundere i naturen og fantastisk mad. En tur rundt på Tenerife kan gøres på en dag, og øen byder på meget forskellige oplevelser.

Costa Adeje på Sydtenerife fik i november en ny attraktion, hvor man snildt kan tilbringe en hel dag: Vandlandet Siam Park. Ejerne elsker Thailand, så hele vandlandet er indrettet på thailandsk maner, det er ret spøjst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foran os kører en mindre turistbus. Nå ja, kører og kører er så meget sagt – i hvert hårnålesving på den smalle og stejle bjergvej må den stoppe, bakke, køre frem, bakke indtil den igen kan trille videre til næste hårnålesving. Det kan godt være lidt skræmmende at kigge på, men chaufføren har tydeligvis prøvet det før.

Læs også: Spies vil indgå SP-aftaler

Vi befinder os i godt 1.000 meters højde og er på vej ned mod den lillebitte og ældgamle by Masca, der stædigt klynger sig til klippen i 600 meters højde. Her bor kun 300 mennesker og vi kører gennem et grønt eventyrlandskab med dramatiske bjerge og en smal dal, der et eller andet sted ender i Atlanterhavet.

Det er en helt anden verden, end den vi kom fra nede mod syd: De sammenvoksede turist-mastodonter Playa de las Américas og Los Christianos, der simpelthen er kunstige feriebyer skabt i en gold og ugæstfri natur i ørkenlignende omgivelser.

Dernede skinner solen ganske vist meget mere end her nordpå i højderne, men utallige barer side om side, der skal hindre os i at få alt for meget hjemve på den ugelange ferie, i dette tilfælde barer med især engelsk, irsk, tysk og skandinavisk islæt, kan hurtigt blive for meget. For ikke at tale om sexbutikkerne og dem, der snyder med elektronisk kram. Eller timeshare-sælgerne, som stadig kan lokke godtroende turister i fælden.

Men netop derfor er det fint at kunne slippe lidt væk. Vi har kørt en god times tid for at komme herop til Masca, og på vejen tog vi lige en afstikker til byen Los Gigantes ved kysten. Det er fint at stoppe på vejen lidt over byen, for så har man en genial udsigt til Los Gigantes-klipperne, der på dramatisk vis rejser sig 600 meter lodret fra havet. Og netop her er der fine muligheder for at se pilot-hvaler og delfiner.

Men nu har vi altså nået Masca. Det samme har et mylder af andre turister, men gå alligevel en tur ad de stejle brosten og forestil dig, hvor stille her var, inden turisterne kom. Den ultimative naturoplevelse her skulle være den fire timers vandretur, hvor man følger kløften helt ned til den sorte, vulkanske strand og derfra hentes i båd fra Los Gigantes.

Vi napper bilen i stedet og slår et sving ned forbi Buenavista med alle bananplantagerne og de forfærdelig grimme plastic-drivhuse med skidengule farver, der dækker terrasserne. Vi kører langs nordkysten og her skal man lige opleve det oldgamle drageblodstræ i Icod de los Vinos. Man siger det er 1.000 år gammelt, men det passer nu ikke, et bud på 600-800 år er mere passende, anslår man.

Men under alle omstændigheder er træet det ældste på De Kanariske Øer, og smukt knejser det med sine 14 meter i højden og 12 i omkreds. I godt kan vejr kan synet nydes med vulkanbjerget Teide i baggrunden. Gå en tur i parken og nyd de mange kaktus og palmer og kør så videre, for andet er her ikke rigtigt.

Næste stop er i Puerto de la Cruz, omtrent midt på nordkysten. Her ligger et tidligere herresæde, der nu er indrettet til en slags museum ved navn Abaco. Om dagen kan man gå rundt i den smukt restaurerede hovedbygning og nyde husets fantastiske rum. Store summer er brugt på at bringe det hundreder af år gamle hus i super stand, og her kan man undres over utallige tableauer med frugter i hundredvis og blomsteropsatser, som kan tage vejret fra de fleste. Der er kunst på væggene og levende lys i kæmpe lysestager.

Det har sin forklaring, for ejeren siden 1995 var stærkt betaget af cocktailbaren Abaco i Palma på Mallorca. Her har to arkitekter indrettet en tidligere købmandsgård til en fantastisk cocktailbar, hvor man i skæret af levende lys kan liste rundt i fantastiske omgivelser, nippe til sin drink og lytte til klassisk musik.

Det koncept har ejeren simpelthen overført til Tenerife, så om aftenen omdannes Abaco til en cocktailbar i særklasse, hvor alle gæster føler at være til samme fest på herresædet. Og her er klassisk musik de fleste aftener.

Rundturen tærer, og vi beslutter at spise sen frokost i den tidligere »hovedstad« og nuværende universitetsby La Laguna kort fra hovedstaden Santa Cruz. Og vi går målrettet mod den anfalede bar og tapas-sted: Bodegon Tocuyo i Calle Juan de Viana 16.

Det ser rigtigt ud – En tung trædør leder ind i et mørkt og langt lokale med afskærmede båse. Baren fylder hele lokalets længde, og i den dunkle belysning kan man ane de mange vintønder, som der tappes direkte fra, skinkerne, der hænger fra loftet – og stedets særpræg: Her har gæster fået lov at skrive visdomsord direkte på væggene, der er fyldt med skriverier – på spansk. Jeg fatter ikke en brik, men min spanske ledsager mener ikke, jeg går glip af noget særligt, men sjovt ser det ud.

Så skal der spises, og mens vi venter på tapas, gnasker vi oliven på størrelse med blommer, himmelsk. Og drikker af vinen, der påfyldes med det samme og serveres uden etiket eller noget. Jamen, vi får skinke fra væggen, forskellige pølser, søde tomater – og en fantastisk blanding til brødstykkerne: Tør, revet ost tilsættes olivenolie, hvidløg og paprika. Det blendes til en blød konsistens og vupti – en vidunderbid. Rundt om os sidder lokale og nyder det samme – kan stærkt anbefales, hvis du kommer forbi. Vi betalte cirka 50 kroner per næse for hele frokosten.

Det er eftermiddag, og vi beslutter at trille tilbage til Los Christianos direkte ad motorvejen mod øst. Det tager halvanden times tid, inden vi er tilbage i turist-reservatet. Hvis muligt, så find et hotel, der ligger ud til Atlanterhavet. De, der ligger mere tilbagetrukket, er altså ikke specielt charmerende. Ved kysten kan man følge strandpromaden 9-10 kilometer og det er fint at falde ind til en drink på en udendørs restaurant, mens solen forsvinder i havet.

Nyt super vandland
Costa Adeje på Sydtenerife fik i november en ny attraktion, hvor man snildt kan tilbringe en hel dag: Vandlandet Siam Park. Ejerne elsker Thailand, så hele vandlandet er indrettet på thailandsk maner, det er ret spøjst.

Og tag ikke fejl – der venter udfordringer og vandrutsjebaner i en klasse for sig. Tag bare den drabeligste – Tower of Power. Det er en vandrutsjebane på 28 meters højde, næsten på højde med Rundetårn. Og vi taler om et næsten lodret fald, inden badegæsten suser ind i et rør, der løber gennem et kæmpebassin med karper. På tre sekunder når hastigheden op på 80 kilometer i timen.
Er det for stærkt, så findes der også en kæmpestrand med importeret, hvidt sand fra Portugal. Det er så tungt, at det ikke blæser væk, som det lokale sand har for vane.

Vandet i lagunen blinker blåt, og hvert 20. minut slippes en halvanden meter høj bølge løs, skabt af bølgemaskinen.
www.siampark.net/en