En flyvende lystyacht

Den australske Ektrano-yacht vil flyve med 400 kilometer i timen over vandet - om om 14 år.

Foto: Jaron Dickson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tænkt mere på effektive sørejser end på miljøet.

Læs også: Sådan flyver du i 2050

Det erkender den 23-årige australske designer, Jaron Dickson, fra Monash University i Melbourne. Han er med sin flyvende Ektrano-yacht en af kandidaterne til Australian Design Award 2011.

Hans strømlinede yacht vil med hydrogen-kraft flyve fire meter over havoverfladen med en fart af 400 kilometer i timen, og dens design fører "super-bilen på havet" .

Den 35,6 meter lange båd vil kunne klare bølger på op til tre en halv meter, og den har også en elektrisk motor, så den kan sejle normalt i de mere kystnære områder.

Seks-personers luksus
Der er plads til seks gæster i Ektrano-yachten, og den har et åbent opholdsrum med store vinduer.

"Mennesker har altid ønsket at finde nye rejsemåder og udvikle en dynamisk tilværelse. Mit projekt kombinerer det magelige liv på en yacht med en bekvem flyrejse," siger Jaron Dickson til News.com.au.

Hans flyvende yacht, som er planlagt i produktion i 2025, er opkaldt og udviklet efter samme teknik, som Ekstranoplan - halvt fly-halv båd - bygget i det daværende Sovjetunionen.

"Caspian Sea Monster" - Uhyret i det Kaspiske Hav - blev det kaldt. Mindre versioner af det store Ekranoplan blev brugt til troppetransporter omkring Sortehavet og Det Kaspiske Hav frem til Sovjetunionens fald.

Læs også: Tag vakuum-toget til New York på 54 minutter