En cool dag i Kreuzberg

Kreuzberg er Berlins mest alternative bydel. I den østlige del af bydelen er der en rigdom af skæve eksistenser, kulørte huse, shoppingmuligheder, caféer, gallerier og natklubber. Vi guider til en dag i Kreuzbergs undergrund.

Club Gretchen holder til i en staldbygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere DDR-del af Berlin har et ry som værende den særligt trendy del af byen. Især bydelen Prenzlauer Berg har haft førertrøjen på takket være sine mange gallerier, designbutikker og kreative miljø.

Se også: Oplev Berlin på to hjul

Men når undergrund bliver mainstream, rykker det hippe videre til en ny bydel, så skal man opleve det ægte rå Berlin, så er det lige nu nabobydelen Kreuzberg, der hitter. Og det selv om Kreuzberg under den kolde krig tilhørte Vestberlin og efter sammenlægningen med det langt mere mondæne Fredrichshain fremstår som en underlig hybrid af noget råt og noget poleret. 

Men hvor skal man starte og slutte? Her følger en guide til de hårdhudede til en cool dag i Kreuzberg.


Die Fabrik

Hvad: Die Fabrik 
Hvor: Schlesiche Strasse 18
Info: diefabrik.com

En blanding af et hotel og et vandrehjem med priser fra 300 kr. for en overnatning. Der er bad og toilet på gangen, og værelserne er spartanske, men pæne og rene. Som navnet antyder, har Die Fabrik til huse i en tidligere fabrik, hvilket giver et lidt råt look, alligevel har stedet sin egen charme. 

Caféen i stueetagen er billig, populær og bidrager til stedets hygge. Der er mulighed for at proviantere hos naboen – en kiosk, hvor ejeren ikke altid er lige ædru, men flink uanset påvirkning.

Die Fabrik ligger i Schlesiche Strasse. Her finder man også små barer, caféer og butikker med vintage-tøj samt nogle af Berlins bedste Döner-kebab steder.

Kantina von Hugo

Hvad: Kantina von Hugo
Hvor: Paul-Linke Ufer 23
Info: kantinavonhugo.com

En kort gåtur fra Die Fabrik ligger intime Kantina von Hugo. Et franskinspireret spisested med en god og billig brunch. For 60 kr. eksklusiv drikkevarer er der fri brunch-buffet med små franske klassikere som cog au vin og quiche kombineret med tyske perler som Nürnberg-pølser og skiveskåret pålæg. Det hele hånd i hånd med små salater og mandelbudding til dessert. Fremragende.

Filmkunstbar Fitzcarraldo

Hvad: Filmkunstbar Fitzcarraldo
Hvor: Reichenberger Str. 133
Info: filmkunstbar.de

På Reichenberger Str. 133 holder filmbaren Fitzcarraldo til. Med skør filmkunst, god kaffe og smalle film fra Asien, Frankrig og naturligvis Tyskland på programlisten.

Snup en espresso med barens Oscar Wilde-tapet, mens du ser en kortfilm, ingen fatter et muk af. Og vil du være rigtig Berliner-hipster, stikker du bagefter lige ind til naboen, der er tatovør, og får tusset det sørøverskib eller anker, du altid har drømt om. 

Oranienstrasse

Hvad: Rote Rose
Hvor: Adalbertstrasse 90

Ej at forveksle med Oranienburgerstrasse i bydelen Mitte. Oranienstrasse kaldes ofte bare O-strasse og er en af Berlins mest alternative gader. 

Små butikker kommer og går og blander sig med et væld af etniske spisesteder og caféer. Hvis man er til mere hardcore-shopping, kan man gå ned ad den ende af gaden, der ender inde ved Mitte og fortsætte derfra.

Husk at stikke snuden ind i baggårdene og se om ikke, der gemmer sig en butik eller to der.

Melder tørsten sig, kan man falde ind på »Rote Rose«, bydelens mest anarkistiske døgnåbne udskænkningssted. 

Det er her, man på alle tider af døgnet kan støde på feterede kunstnertyper, bumser, transvestitter, teenagere høje på lidt mere end livet, kontormus på jagt efter selskab, og arabiske homoseksuelle. 

OBS. Her går man ikke ind, hvis man har dårlige nerver eller er en svag sjæl. Efter en halv time havde overtegnede set rigeligt af det sted, som en lokal kaldte »sidste stop før helvede«. 

Union Berlin

Hvad: Union Berlin 
Hvor: Bahnhofstraße 33-38
Info: fc-union-berlin.de

Köpenick er en forstad til Berlin 20 minutters transport fra Kreuzberg, men er basen for mange af Kreuzberg’ernes foretrukne fodboldhold. Rødklædte Union Berlin var Stasi-kritikkernes hold og har derfor en loyal fanskare. Spillet på banen er ikke prangende, men stemningen er på højde med mange af de store stadions i 1. Bundesliga. De godt 18.000 tilskuere, der er plads til, står tætpakket og sørger for en god atmosfære. Kommer man i vinterhalvåret, er der gule ærter på menuen. Billetter fås fra omkring 100 kroner.

Restaurant Austria

Hvad: Resturant Austria 
Hvor: Bergmannstrasse 30
Info: austria-berlin.de

Udefra ser stedet ikke ud af meget, men tag ikke fejl. Austria er en institution i Kreuzberg og med mange stamgæster, så det er vigtigt at bestille bord. 

Menukortet byder på klassikere som klar og kraftig suppe, kalveroulade, wienerschneitzel med lun kartoffelsalat, og strudel med marinerede blommer til dessert. Køkkenet har åbent til 23, og slår man sig løs med tre retter og lidt godt fra vinkortet med primært østrigske vine, skal man regne med en regning på 300-350 kr. per person. 

Nattefest

Hvad: Club Gretchen
Hvor: Obentrautstrasse 19-21
Info: gretchen-club.de

På med de slidte gummisko og find et dansegulv – der er så mange barer i området omkring Restaurant Austria, at det ikke giver mening at anbefale en specifik. Men når stemningen er høj og klokken bliver 2, så sæt næsen/taxaen mod Obentrautstrasse 19-21.

Her holder Club Gretchen til i en staldbygning, som tidligere har huset det 1. prøjsiske dragoner-regiments heste, og er en Kreuzbergs hotteste natklubber netop nu.

Centralt på det store dansegulv står DJ’ens pult, og det med god grund. Club Gretchen kan uge efter uge præsentere internationale DJ’s på højt pladevender-niveau. Gæsternes gennemsnitsalder er 30 år, og her ingen krav om dresscode, kun en festlig indstilling.

Guide: Berlins bedste Biergärten