En 5-retters tur rundt i Svaneke

Madglade danskere valfarter til klippeøen for at smage på dens godbidder – gamle klassikere, trendy delikatesser og råvarerne fra den helt unikke natur.

Et godt stykke rugbrød udgør fundamentet, der toppes med den fede, røgede sild, den obligatoriske æggeblomme og frisk purløg og radise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Evaldsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På øens østligste side hviler Svaneke ud til Østersøen. Byen er blevet et centrum for den bornholmske gastronomi, og man behøver ikke at nøjes. Det kan nemlig snildt lade sig gøre at spise sig gennem en håndfuld af øens tilbud på en fem-retters menu.

1. Røgeriet i Svaneke

Hvad: Røgeriet i Svaneke
Hvor: Fiskergade 12

Start ud i det nordlige Svaneke sidst på eftermiddagen, så du når det hele. Her ligger det gamle røgeri helt ud til klipperne med udsigt over Østersøen, og i klart vejr kan man skimte Christiansø i horisonten. Her kan din forret udgøre den ærkebornholmske anretning, som bornholmerne har spist i århundreder – Sol over Gudhjem. Det skal dog tilføjes, at klassikeren her bærer navnet »solstrejf«, fordi vi befinder os i Svaneke, men retten tilberedes på helt klassisk facon.
Fiskerne er tidligt om morgenen kommet ind med sild fra Østersøen, og herefter er den gennem 4-6 timer blevet koldrøget på røgeriet, der med sine fem skorstene er Bornholms største. Det er også et af de få røgerier på Bornholm, som stadig ryger fisken på gammeldags vis. 
Et godt stykke rugbrød udgør fundamentet, der toppes med den fede, røgede sild, den obligatoriske æggeblomme og frisk purløg og radise. Retten serveres rustikt med den hele sild, og det kan anbefales at tage hele herligheden med ud på klipperne, hvor man selv piller silden og spiser den i eftermiddagssolen med udsigt over Østersøen. Det bliver ikke mere bornholmsk.

 

2. Svaneke Bryghus

Hvad: Svaneke Bryghus
Hvor: Svaneke Torv 5

Fra Svaneke røgeri går turen til hovedretten i centrum af den romantiske fiskerby med de gamle bindingsværkshuse. På Svaneke Torv ligger byens tilløbsstykke, der forsyner hele Danmarks tørstige ganer med øl – Svaneke Bryghus.
Da bryghuset åbnede i 2000, var det et af Danmarks første mikrobryggerier, og siden dengang er det gået stærkt fremad for bryggeriet. I dag leverer de øl til hele Danmark. På Svaneke Bryghus laver man udelukkende ufiltreret øl, hvilket betyder, at øllet bevarer både smag- og duftnuancer. Og bryggeriet bruger lokale råvarer til at fremstille bryggen, som for eksempel enebær og honning.
Der er tilknyttet en restaurant til bryggeriet, og her sidder man i rustikke omgivelser mellem kobberkedler, som de tidligere brugte til at brygge på.
På Svaneke Bryghus skal man indtage hovedretten, der bør bestå af deres berømte bryggerben, som har været på menuen, siden de åbnede. Bryggerben er spareribs af økologisk gris marineret i mørk øl og hjemmelavet barbequesauce og serveret med hjemmelavede grovfritter – en sand herreret, der selvfølgelig spises med fingrene.
Det kan anbefales at ledsage retten med Bryghusets udvalg af ølsmagsprøver, så man får fem udvalgte fadøl i mindre glas. Og hvis det ikke er nok, kan man bare fortsætte ud i deres brede sortiment af øl, der også serveres på restauranten.

 

3. Svaneke Ismejeri

Hvad: Svaneke Ismejeri
Hvor: Postgade 5

Efter hovedretten bevæger vi os et par hundrede meter væk fra torvet ned mod havnen og gennem Svanekes smalle gader. Her støder man på Svaneke Ismejeri, hvor der er dømt dessert. Pigerne i ismejeriet er klædt i uniformer, der bringer tankerne hen på 1950ernes mælkebarer, og her hersker en afslappet og hyggelig stemning.
Før man vælger hvilke kugler, man vil have, er der mulighed for at finde sine personlige favoritter. Der bliver nemlig rundhåndet disket op med smagsprøver, og der er nok at vælge mellem.
Svaneke Ismejeri laver isen af mælk fra økologiske Jersey-køer, der græsser i nærheden, og isen bliver sødet med honning fra Ibsker på Bornholm. I det hele taget bliver der eksperimenteret med bær og frugter fra hele øen som morbær, figner, kirsebær og jordbær, mens chokoladen er Valrhona med 80 procent kakaoindhold, og vaniljen er fra Tahiti.
Der er lagt vægt på smagsoplevelsen, der bliver ikke brugt tilsætningsstoffer i isen, og vaflerne er hjemmebagte.
Hvis solen skinner – og det gør den som regel i Svaneke – kan du tage isen med ud og nyde det gode vejr i den lille gårdhave, der hører til ismejeriet.

 

4. Svaneke Chokoladeri

Hvad: Svaneke Chokoladeri
Hvor: Svaneke Torv 5

Efter desserten er det blevet tid til en bid chokolade, men husk at få en iskaffe, frappé eller almindelig velbrygget kaffe med fra ismejeriet, før du bevæger dig tilbage til Svaneke Torv. Her ligger Svaneke Chokoladeri ved siden af Svaneke Bryghus, og her får man Danmarks måske bedste og mest anderledes hjemmelavede flødebolle.
De bliver lavet på en marcipan- eller nøddebund. Fyldet af pisket æggehvide bliver tilsat smagsstoffer som for eksempel kaffe, karamel eller lakrids, hvorefter de bliver dyppet i hvid eller mørk chokolade. Endelig bliver de til sidst drysset med kokos, kakao eller tørrede frugter som tranebær.
Flødebollen er noget af en mundfuld, og hvis man er ved at være for mæt til at gabe over sådan en krabat, er der mange flere muligheder for at få en himmelsk haps til kaffen.
Den belgiske chokolade er tilsat råvarer fra øens spisekammer, og alt efter årstiden er den parret med figen, hindbær-lakrids, blåbær, abrikos-ingefær og sågar stout-øl eller lakrids.
Chokoladeriet er en værdig afslutning på en overdådig middag, men vi er ikke helt i mål med fem-retters menuen.

 

5. Lakrids By Johan Bülow

Hvad: Lakridsfabrikken By Johan Bülow
Hvor: Glastorvet 1

Menuen har spændt fra det ærkeklassiske til det nye nordiske køkken, der gør brug af de lokale råvarer. Derfor vil det være passende at runde gourmetrunden af på en af de trendy delikatesseforretninger, som Svaneke er blevet centrum for, og der findes nok ikke mere trendy lakrids end Lakrids by Johan Bülow. Han laver noget af det mest eksperimenterende og gastronomiske lakrids i verden, og her bliver lakridsen virkelig taget seriøst.
Folkene bag lakridsen har blandt andet været i Kina, Iran, Island og Afghanistan, og resultatet er overrumplende. Her er lakrids med chili og tranebær. Sød lakrids med passionssmag overtrukket med hvid chokolade. Og til de mere konservative ganer er der også almindelig sød lakrids og med salmiaksmag.
Køb en af de små eksklusive krukker, og tag den med på en gåtur rundt i Danmarks mindste købstad, mens du langsomt sætter de små guldklumper til livs, og solen går ned i Østersøen.

Læs også: 10 bornholmertips til børnene