Elefant-fodbold for turister

Spillerne er i sværvægtsklassen, og de må bruge både ben og snabel til at score. Med elefant-fodbold håber nepalesisk nationalpark at tiltrække flere turister.

Under kampen, hvor der blev spillet med en fodbold i standard-størrelse, viste elefanterne, at de både havde lært at blokere, sparke til bolden og slå til den med snablen, ligesom de var ferme til at skubbe til hinanden for at få kontrollen over spillet. Foto: Navesh Chikratar Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nepal og turismen slikker fortsat sårene efter ti års maoistisk oprør, hvor mere end 13.000 nepalesere mistede livet.

Læs også: Elefanter skal på potten

Ganske vist har der været fred og politisk ro siden 2006, og sidste år besøgte omkring 600.000 udenlandske turister Nepal. Men det er stadig en god bid fra det mål på en million turister, som den nepalesiske regering ellers havde sat.

Når turisterne ikke vender tilbage i det omfang, som turisterhverv og regering ønsker, hvad gør man så?

I Chitwan Nationalpark, som ligger ca. 170 km syd for hovedstaden Katmandu på grænsen til Indien, fik man en god idé.

Her lokker man ellers med næsehorn og krokodiller, men i denne uge holdt man for første gang elefantfestival, skriver Travel News.

De unge er hurtigst
De store dyrs arbejde er at vandre rundt i parken med turister på ryggen, men under festivallen havde de fået helt nye opgaver. De skulle blandt andet spille fodbold.

Mahout'erne havde trænet elefanterne i flere uger inden kampen.
"Det var ikke let, men den lærte til sidst enkle kommanoer og forstod, at den skulle ramme bolden, når jeg råbte "kick"," fortæller 37-årige Basudev Mahato, som har været mahout - elefanttræner og -fører - i 15 år.

Fodboldholdene, som hver bestod af fire elefanter, bestod af unge spillere - elefanter på fire til fem år.

"Unge elefanter er lettere at træne, og de løber også hurtigere," forklarer han til Trawel News. 

Med røde negle
Under kampen, hvor der blev spillet med en fodbold i standard-størrelse, viste elefanterne, at de både havde lært at blokere, sparke til bolden og slå til den med snablen, ligesom de var ferme til at skubbe til hinanden for at få kontrollen over spillet.

Festivallen omfattede også en elefant skønhedskonkurrence. Her deltog elefanter smukt dekoreret, men størst bifald fik elefanten Loktantrakali, som havde fået lagt den flotteste røde "neglelak" på alle sine negle.

Festivallen blev afsluttet med et forrygende 300-meter løb. Det blev vundet af Bajadur Gaj, som til de tusinde lokale og turisters jubel krydsede mållinjen i den svimlende tid: 69 sekunder.