Efterår i Europa

Tips til aktiviteter og begivenheder i de europæiske storbyer.

Musicalen »Let it Be« i Liverpool. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Liverpool

Lennon og Let it Be: Fredag 9. oktober er det 75 år siden, John Lennon kom til verden. Det markeres i hans fødeby med et besøg af Let it Be-musicalen, som har været opført i Tyskland, Japan, Rusland, Frankrig og senest på Garrick Theatre i London.

Musicalen følger The Beatles’ karriere fra den beskedne start i Liverpools Cavern Club til beatlemania og den sidste studie-tid, og den er spækket med alle de berømte hits. Forestillingen markerer samtidig åbningen af Royal Court Theatre efter en omfattende renovering.

2. Bremen

Hop på cyklen i Tyskland med »Bike Citizens« appen som guide. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Gratis cykel-app: Hansestaden er Tysklands mest cyklende by. Et 700 kilometer net af cykelstier forbinder byens mange parker og grønne områder, seværdigheder, kulturoplevelser og fører langs Weser-floden og byens forskellige kanaler.

En gratis app til Android »bike citizens« viser vej og fungerer off-line med GPS. App’en har en række turforslag på mellem 10 og 70 km, som fører både gennem den gamle bydel og ud til de mindre kendte byområder som for eksempel det såkaldte Blockland, der er præget af marskland, diger og gamle gårde.

  • Hvor: Klassiske cykler og elcykler kan lejes på banegården i Bremen fra 11,50 euro pr. dag
  • Info: bremen.de/bike-it-eng

3. Amsterdam

Udstillingen på Rijksmuseet handler om alle de skatte, som de hollandske skibe bragte hjem fra de første ekspeditionsture til Asien det 17. århundrede. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Asien i Amsterdam: Det er den rene skattekiste, der åbnes i Rijksmuseet. Udstillingen handler om alle de skatte, som de hollandske skibe bragte hjem fra de første ekspeditionsture til Asien det 17. århundrede.

Udstillingen omfatter også malerier, hvor hollændere er blevet foreviget sammen med de eksotiske ting: lak, elfenben, silke, sølv, ibenholt, juveler og især porcelæn.

4. Bilbao

Red Bull Cliff Diving World kommer til Bilbao d. 26 september. Foto: EPA/ALFREDO ALDAI. Fold sammen
Læs mere

Red Bull Cliff Diving World: I sommer sprang nogle af verdens bedste udspringere ud fra taget i Operaen i Københavns havn. I september er det Guggenheim museet i Bilbao, der er rammen om den spektakulære udspringskonkurrence, som siden 2009 er afviklet rundt om i verden.

Det er anden gang, konkurrencen er i byen, og igen er det La Salve broen lige ved museet udspringstårn. Det er i øvrigt Cliff Diving World konkurrence nummer 50. På de syv år har konkurrencen været i 23 forskellige lande, hvor der er sprunget 26-28 meter fra stejle klipper, fra broer og fra bygninger.

5. Berlin

Piet Mondrian – Die Linie, som for første gang i 50 år udstiller Piet Mondrians livsværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Piet Mondrian – Die Linie: Det er første gang i 50 år, at en udstilling dedikeres Piet Mondrians livsværk.

Den hollandske maler (1872-1944) betragtes som en af grundlæggerne af den abstrakte kunst, og udstillingen i Martin-Gropius-bau museet viser, hvordan hans værker med årene bliver mere stiliseret, mere lineære og til sidst bestod af helt enkle streger og farveflader.

I 1960erne blev hans kunst for alvor udbredt, da den parisiske modeskaber, Yves Saint Laurent, reproducerede et af hans malerier på en kjole.

6. London

London Restaurant Festival: En hel måned med begivenheder og festival-menuer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

London Restaurant Festival: En hel måned med begivenheder og festival-menuer.

Der er arrangementer med verdensberømte kokke og aktiviteter, som f.eks. restaurant-hopping ture mellem en håndfuld forskellige restauranter i forskellige London-bydele: for tapas, japansk eller kinesisk mad eller en af de nye ture i Victoria, som lige nu er byens mest hotte restaurant-område.

Over 200 restauranter har festival-menuer med deres bedste retter til billige penge. Menuerne fås fra under ti pund (lidt over 100 kr.). Der kan reserveres på: bookatable.co.uk.

7. Stockholm

Nobel Museet: 14 Nobelpris-modtagere fortæller om inspiration, om at være rollemodel og om at kunne give noget videre. Og for første gang udstilles en kopi af Alfred Nobels testamente. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Arven på Nobel Museet: 14 Nobelpris-modtagere fortæller om inspiration, om at være rollemodel og om at kunne give noget videre. Og for første gang udstilles en kopi af Alfred Nobels testamente.

Grundlæggende var han modstander af testamenter, for han mente, at arvede formuer kun bidrog til dovenskab blandt mennesker. Men han løste problemet ved at gøre arven efter sig til en pris, der skal belønne personer, som har gjort sig fortjent til det gennem deres arbejde.

8. Paris

I Paris afholdes den årlige Techno-parade d. 19 september. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Techno-parade: Festdagen blev skabt i 1998 for at fejre den elektroniske musik, og den årlige karnevalsagtige parade samler i dag over 400.000 mennesker i gaderne omkring Place de la République, som omdannes til en stor udendørs natklub med over 150 DJs.