Dyrt at være tyk på amerikansk fly

Fylder man for meget til et enkelt sæde, må man betale for et ekstra, hvis man ønsker at flyve med det amerikanske flyselskab United Airlines.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens man i Canada kan kalde sig handicappet og dermed gratis sprede sin overvægt over to flysæder, må man på rejser med det amerikanske flyselskab United Airlines hoste op med ekstra penge, hvis man har en kropsvolumen ud over det sædvanlige.

Se også: Nej til betaling pr. kilo

Med argumentet om, at alle skal have en komfortabel rejse, slår United fra 15. april kontant ned på overvægtige passagerer. Er man for fyldig til at kunne være i et normalt sæde, for kraftig til at kunne slå armlænet ned, eller for omfangsrig til at kunne spænde sikkerhedsbæltet - selv i den forlængede udgave - må man frem med kreditkortet og købe sig til et ekstra sæde.

Og er der ikke flere ledige sæder, må man blive på jorden indtil næste afgang med plads.

En tredje mulighed er opgraderingsmodellen - for på business eller førsteklasse er sæderne bredere - men den løsning må man også selv betale sig til.

Vægtvogtere
Over 60 procent af amerikanerne er ifølge flere undersøgelser i kategorien overvægtig. Men størrelserne på flysæder halter gevaldigt efter den udvikling, og et monkeyclass-sæde er på de fleste fly stadig under 45 centimeter bred, det samme som et computertastatur.

Talsmand for United Airlines Robin Urbanski Janikowski siger til nyhedssitet msnbc, at flyselskabet godt er klar over problematikken og vil forsøge ikke at agere vægtvogtere i ekstrem grad.

I første omgang vil personalet på flyene i stedet forsøge at finde en gratis løsning. Er der f.eks. ledige sæder på flyet, vil den overvægtige passager uden ekstra betaling blive flyttet hen på sædet ved siden af, så han eller hun ikke generer andre. 

Spørgsmålet om fedme i luften har længe været et issue i USA. Southwest Airlines tager i dag betaling for passagerer, der fylder for meget, mens American Airlines endnu ikke har udnyttet sin ret til at kræve ekstra penge for plus size rejsende.

En undersøgelse på tripadvisor.com fra efteråret 2008 viste, at 24 procent af alle rejsende vil undgå luftrummet, hvis de skal punge ud med mere for turen, afhængig af hvad pilen på badevægten peger på.