"Drop Norwegian", opfordrer Forbrugerrådet

Flyselskabet er et af de selskaber, der ikke er medlem af Rejsegarantifonden, og passagererne har derfor ingen sikkerhed for deres indbetalte penge.

Foto: Hans Olav Nyborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I januar gik det spanske flyselskab Spanair konkurs, og mere end 10.000 passagerer tabte penge på ubrugelige flybilletter.

Se på næste side, hvilke flyselskaber du kan flyve med

Spanair var ikke medlem af Rejsegarantifonden, og passagerne havde derfor ingen sikkerhed for deres indbetalte penge. 

På den baggrund opfordrer Forbrugerrådet danskerne her inden sommerferiesæsonen til helt at droppe de flyselskaber, der ikke er medlem af Rejsegarantifonden.

Sådan sikrer du pengene retur
Det er ud over Norwegian også andre af de mest populære flyselskaber, for eksempel easyJet, Air Berlin og Ryan Air.

"Rigtig mange køber flyrejser i god tid for at spare penge. Men de risikerer at have brugt mange tusinde kroner på ubrugelige billetter, hvis flyselskaberne går konkurs.  To selskaber er allerede krakket i år, og som den økonomiske situation ser ud, kan flere være på vej," siger jurist i Forbrugerrådet, Mads Mølgaard Bräuner.

"Derfor opfordrer vi nu forbrugerne til kun at handle hos de flyselskaber, hvor de kan få dine penge tilbage i tilfælde af konkurser  - altså de selskaber, der er medlem af Rejsegarantifonden", 

Samtidig anbefaler Forbrugerrådet, at man som kunde også tegner en såkaldt konkursforsikring i forbindelse med, at man køber flybillet. Den koster omkring 20 kr.

Forbrugerrådet arbejder i øvrigt sammen med de danske rejsebureauer på at gøre konkursdækning obligatorisk på afgange fra danske lufthavne.

Norwegian vil ikke kommentere Forbrugerrådets udmelding.

"Vi er midt i en retssag omkring emnet. Vi ønsker at få en juridisk vurdering af loven omkring Rejsegarati-fonden," siger informationschef Johan Bisgaard Larsen.

"Det er ikke fordi, at vi er imod konkursdækning. Vi mener blot, at det ikke er flyselskabernes opgave, men at det skal ske via et forsikringsselskab," siger han. 

Se på næste side, hvilke flyselskaber du kan flyve med