Drop hotellet - bo hos de lokale

Den unikke feriebolig hos lokale beboere er kun få museklik væk - find alt fra en ulden sofa til luksusvillaen med egen pool.

Den bedste måde at opleve storbyer som New York er i virkeligheden at gøre som de lokale. Via hjemmesiden Airbnb.com kan du leje dig ind i lokales private hjem og herigennem få tips til gode oplevelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg havde frygtet at komme hjem til en lejlighed, der var fuldstændig ribbet for inventar, for jeg havde aldrig mødt de fem gæster, der – i tre hold – havde overnattet i min lejlighed, mens jeg var på ferie i tre uger.

Læs også:
Sov privat i lufthavnen

Men lejligheden var renere end nogensinde før, der var en ny tube tandpasta og seks ruller toiletpapir på badeværelset, italiensk olivenolie i skabet og friske grøntsager i køleskabet plus en lille håndskrevet seddel på køkkenbordet, hvor der stod, »Tak fordi vi måtte låne din lejlighed«.

Lad fremmede indtage din lejlighed

Jeg har afprøvet internettets nyeste rejsefænomen Airbnb. Airbnb lader folk udleje deres sofa, ekstra værelse eller hele hjem til rejsende.

Man kan aldrig være helt sikker på, hvad man får, men takket være brugerprofiler og et karaktersystem er det lettere at sortere de dårlige æbler fra, og særligt blandt populære rejsedestinationer kan man finde sin uslebne diamant, hvad enten man går efter den uldne sofa eller luksusvillaen med svungne palmer og pool.

Airbnb blev startet af de to unge amerikanere Brian Chesky og Joe Gebbia, og da Rejseliv.dk slår vejen forbi deres kontorer i San Francisco, viser det sig, at Airbnb stadig har hjemme i de tos lejlighed, hvor en håndfuld gutter sidder ved et langt bord i stuen klistret til deres computerskærme.

Ideen til Airbnb blev født af, at Chesky og Gebbia manglede penge til huslejen. Tilfældigvis var der en stor designkonference i San Francisco samme weekend, og det var ikke til at opdrive et ledigt hotelværelse, så de besluttede sig for at oprette en hjemmeside, hvor de tilbød et værelse i deres lejlighed.

En sand ilddåb
I løbet af weekenden fik de tre gæster, der ikke passede med de stereotyper, de havde forestillet sig. I stedet for at tiltrække 20-årige backpackere var deres gæster en 45-årig far til fem, en 35-årig karrierekvinde og en midaldrende mand fra Indien. Når så forskellige mennesker var villige til at betale for en seng hos nogle lokale, måtte det være muligt at sprede konceptet ud til masserne.

Airbnbs ilddåb kom under det demokratiske partis årlige konference i Denver op til præsidentvalget i 2008. Obama-feberen rasede, og 80.000 deltagere tog turen til Denver, som havde under 30.000 hotelværelser.

Airbnb tilbød et alternativ – almindelige mennesker lejede deres værelse, hus, sofa eller luftmadras ud til gæsterne – og fik stor opmærksomhed fra den amerikanske presse, og dermed den nødvendige mængde brugere for at få hjemmesiden ud over rampen. I dag er Airbnb en global succeshistorie med over 100.000 brugere og værelser i mere end 3.000 byer fordelt på 122 lande.

Der er værelser til leje fra Indien til Australien, Yemen til Mikronesien, Honduras til Etiopien. Til sammenligning findes hotelkæden Hilton i 70 lande.

Når man bruger Airbnb på rejsen, siger man farvel til Hotel Leverpostej, og får mulighed for at få en sjælden oplevelse hos nogle lokale. Hvad enten man lejer et værelse hos en vært, der viser rundt eller har en lejlighed for sig selv, mens ejeren er udenbys, så giver det turen en ekstra dimension.

Forskellen fra couchsurfing
Airbnb har mange ligheder med Couchsurfing, der matcher rejsende med en sofa hos lokale. Siden er blevet yderst populær og har millioner af brugere, der gratis overnatter hos hinanden verden rundt, så hvorfor skulle man pludselig betale penge for et værelse hos en lokal?

Den største forskel på de to sider er, at når man couchsurfer ved man aldrig, hvad man får – der er ingen billeder af det sted, du skal overnatte, for det handler mest af alt om at møde mennesker. På Airbnb er der billeder af boligen, og som regel en rigtig seng frem for et liggeunderlag på gulvet, og man kan vælge og vrage som man vil.

»Jeg tror, de flest folk gerne vil vide, hvor de skal bo,« siger Brian Chesky: »De vil se, hvad de får for pengene.«

Men er det nu også sikkert at overnatte hos fremmede, eller, endnu værre, overlade sit hjem til en person, du aldrig har mødt? Airbnb forsøger at komme usikkerheden i møde ved at stå for selve pengetransaktionen, og de er dermed garant for, at dine penge ikke forsvinder ned i lommen på en listig krejler.

På mange måder virker det akkurat, som når man booker et hotelværelse, og man kan betale med kreditkort og Paypal på siden, hvor Airbnb tager et mindre gebyr. Airbnb udbetaler først pengene til udlejeren, 24 timer efter gæsterne er ankommet, så man kan være sikker på, at alt er som lovet.

»Pengeoverførslen gør det til en rigtig reservation, og fordi du betaler, har værterne højere forventninger til, hvad de skal levere.«  
Indtil videre har Airbnb ikke haft nogle klager over brugere, der er blevet svindlet eller berøvet. Derudover har alle brugere en profil, hvor man kan fortælle lidt om sig selv, uploade et profilbillede og tilføje venner, og man kan give hinanden anmeldelser.

Gakkede boliger
Airbnb har udviklet sig til at være et loppemarked for mere gakkede og sofistikerede boliger. I begyndelsen var det et krav, at gæsterne skulle tilbydes en seng eller i det mindste en sofa og boligen skulle have rindende vand og elektricitet.

Men så en dag var der nogen, der tilbød en tipi i deres baghave i San Francisco, og en iglo i de schweiziske alper. Nu kan man sove i alt fra huler, køjesenge, gynger og endda en omdannet bus. Eller hvad siger du til at tilbringe natten på borg i Yorkshire ($2000/nat), et støvleformet hus i New Zealand ($160/nat) et fyrtårn i Canada ($127/nat), en yacht i Long Beach (250/nat) et bjælkehus i toppen af et træ i Vermont ($69/nat) og en luksusvilla i Thailand med egen pool ($275/nat)?

Se de 40 mest unikke på www.airbnb.com/top40 
Info: airbnb.com

Læs også: Sov privat i lufthavnen