Disneyland har skabt sommerfugle i maven i 25 år

Efter 25 år kan Disneyland Paris stadig give sommerfugle i maven. Selv om en stor del af oplevelsen i verdens mest kendte forlystelsespark bunder i nostalgi, sørger de i jubilæumsåret for, at vi kan slippe jordforbindelsen og flyve ind i fremtiden.

Disneyland Paris er med over 250 millioner gæster siden åbningen i 1992 Europas mest besøgte familieforlystelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tager kun tre minutter at nå den ydre galakse og komme tilbage på jorden igen. Det kræver så lige at man kan klare en 360 grader kolbøtte til lyden af den episke baggrundsmusik fra Stars Wars-filmene – tilsat skrig og hvin af henholdsvis skræk og fryd fra de øvrige passagerer – inden højhastighedstoget igen ruller ind på Hyperspace Mountain-stationen.

Vi har stået i kø længe for at prøve den nyeste forlystelse i Disneyland Paris. Den ligger i den del af parken, der hedder Discoveryland, og som altid har været legeplads for dem, der var til kriller-i-maven-ture forklædt som raketter og sputnikker.

Disneyland Paris er med over 250 millioner gæster siden åbningen i 1992 Europas mest besøgte familieforlystelse. Fold sammen
Læs mere

Mens vi venter på vores tur ser vi de ankomne passagerer an, og de ser glade ud og kaster sig over ekstrature, så vi regner med, at det er det rigtige førstevalg af forlystelse, når vi nu skal teste, om oplevelserne i Disney-universet holder i dag. Det er nemlig 25 år siden, vi var her sidst.

Lad mig sige det sådan: Jeg ser ikke så meget undervejs, men min medrejsende fornemmer en faretruende Star Destroyer og TIE-kæmpere, mens vi styrter ud i det sorte himmelrum så hurtigt, at vi næsten glemmer at trække vejret. Vel nede på jorden igen, i bogstaveligste forstand, kan vi sætte flueben ved Disneylands nyeste og absolut vildeste oplevelse. For vores vedkommende skal den lige skylles ned med en iskold cola, mens vi bekræfter overfor hinanden, at ’Kraften var med os’.

Den amerikanske underholdningskoncern rykkede for 25 år siden - i 1992 - ind, eller rettere ud, på en mark vest for Paris for at skabe sin europæiske filial af de succesrige familieparker i Californien og Florida.

Jubilæet bliver markeret hele året med ekstra magi og tryllestøv fra de kendte tegneserie- og filmfigurer, men for ikke kun at hvile på genkendelig nostalgi, som ellers er drivkraften i oplevelsen af en Disneypark, har man i Frankrig justeret forlystelserne, så de følger populariteten i de mange film, som koncernen også står bag.

Derfor er Star Wars-universet, i kraft af dette års premiere på ’The Last Jedi’, prioriteret ekstra højt. Udover den raket-lignende oplevelse i Hyperspace Mountain, er der ved siden af etableret en Star Tours-biograf, hvor man kan vælge mellem 72 forskellige 3D film, der også kan give en flyvende fornemmelse, og som passer til dem, der ikke vil hænge med hovedet nedad.

Sørøver-succes

I den modsatte retning i Adventureland er Pirates of the Caribbean ved at blive gjort klar til genåbning i sommerferien. Mens vi er der, kommer selveste Jack Sparrow alias skuespilleren Johnny Depp på besøg i parken i forbindelse med Europa-premieren på den nyeste film i rækken af sørøver-fortællingerne, ’Salazars Hævn’.

Han stiller op til et foto, mens vi andre må leve lidt længere endnu på minderne af, hvordan det var i 1992. Dengang kunne ingen vide, hvad en underjordisk sejlads mellem skibsvrag, spøgelser, dødningehoveder og en død mands kiste senere skulle få af betydning.

Hvor de fleste forlystelser trækker på allerede kendte figurer og historier, blev pirat-universet til en af Disneys største filmsucceser, da man digtede videre på fascinationen af sørøvere og legemliggjorde den i helten Jack Sparrows skikkelse.

Alle de kendte figurer er med til at fejre Disneyland Paris’ 25 års fødselsdag. Fotos: Elsebeth Mouritzen og Disney Fold sammen
Læs mere

En oplevelse for flere generationer

Rejseliv møder en anden Disney-jubilar på jagt efter minderne fra åbningsåret. Tv-værten Felix Smith er på besøg med sin ældste søn Theodor på ni. Selv var han 16 år, da han var her første gang med sine forældre.

»Som jeg husker det, var Anders And-blade den måde, jeg lærte at læse på, fordi mine forældre sagde, at hvis jeg ville forstå det, måtte jeg selv læse. Dengang kunne man ikke bare åbne for fjernsynet og se Disney Sjov, så selv om mine børn er vant til det hver fredag, har jeg også købt abonnement på Anders And, så der er nogle ting, der kan motivere dem,« fortæller Felix Smith, nu 41 år.

Han kan ikke lade være med at sammenligne Disneyland med vores hjemlige Tivoli, som han finder helt finkulturel og fri for trends. På den gode måde, forstås, men han kan også se kvaliteten i at Disney er, som det er:

»Jeg kan ikke sætte mig ind i alt det, mine børn synes er fedt i dag, men vi kan mødes omkring Disney, fordi jeg også har et forhold til det. Universet går på tværs af generationer, vi kender alle sammen Mickey Mouse, og hvis man vil noget med sine børn, som ikke er voldsomt eller involverer en iPad, er det et af de få steder,« siger han.

»Alligevel får jeg høj puls og lyst til at lægge kreditkortet væk, fordi det samtidig er et kommercielt sted, men i det store billede ser jeg oplevelsen her som en positiv, uskyldig hverdagsflugt,« fortæller han.

Noget for alle

Vi går hver især videre i vores jagt på nostalgien. Lige fra Main Street, der er det nærmeste man kan komme Tivoli-stemning, selv om kulissen er en idyllisk amerikansk hovedgade efter pioner-tiden, som vi oplever i Frontierland med den hidtil mest populære rutsjebane, Big Thunder Mountain, indtil Hyperspace Mountain kom som rival.

Fantasyland er stadig lyserødt med masser af appel til pigedrømme med Peter Pan, Alice i Eventyrland og selvfølgelig hele parkens vartegn og midtpunkt med den karakteristiske silhuet, Tornerose-slottet.

BT Cover Fold sammen
Læs mere

Der har altid været parader og fyrværkeri, men i år svinger Mickey tryllestaven ekstra meget med et særligt fødselsdags-danseshow og en spektakulær parade med tableauer rundt om slottet i dagtimerne, og så det stort anlagte Disney Illuminations. Det finder sted halvanden time før midnat, så vi er sikre på at kunne se det mod den mørke nattehimmel.

Synet er intet mindre end fantastisk. Et lysshow, hvor de kendte figurer inkorporeres i de flotteste mønstre, for til sidst at ende i et smukt, dæmpet fyrværkeri. Vi tager os selv i at nynne med på alle de berømte Disneysange, som flyder ud af højttalerne. Tiden er ophævet. Vi er ramt af nostalgien. Der er stadig magi i luften.

Rejseliv var inviteret af Disneyland og AtlanticLink