Diskret luksus på mageløse Maldiverne

Perlerækken af koraløer i Det Indiske Ocean er strand, palmer og en tilværelse i adstadigt tempo. Sammen med en service i særklasse på de mange eksklusive hoteller og resorts gør det Maldiverne til et drømmerejsemål for mange.

14REJDE-FEM-FILIPINERNE-1#8.jpg
På Hurawalhi, der ligger 40 minutter i vandfly fra hovedstaden, Malé, er der dømt afslapning i laveste gear. Fold sammen
Læs mere

Mens det turkisblå vand funkler som et hav af diamanter i solens stråler, vugger de flydende pontoner beroligende i den lette brise. Under dem flakser små, farverige fisk hastigt igennem det glinsende vand. Langs pontonerne duver små vandfly, der ligger klar til at fragte forventningsfulde turister ud på en af de ca. 1.200 øer, der er strøet ud over de 26 atoller, som udgør Maldiverne.

Vandflyene er den eneste transportform, der rigtigt fungerer i Maldiverne, hvis mærkværdige geologiske konstruktion betyder, at omkring 99 pct. af landet ligger under vand. Den sidste procent af Maldivernes areal skyder op som små paddehatte i form af beboede og ubeboede øer og sandbanker og er tilsammen ikke meget større end Langeland. Indien og Sri Lanka ligger som Maldivernes nærmeste kontakter på det asiatiske fastland ca. 700 km i nordvestlig retning. Den internationale lufthavn i Maldivernes hovedstad, Malé, som forbinder ø-riget med resten af verden, er en oplevelse i sig selv. I hvert fald den del af lufthavnen, hvor de små vandfly opererer, og som for de fleste turister bliver første nærkontakt med det forunderlige ørige i Det Indiske Ocean.

Tilbagelænet i luften

Inde i det lille vandfly, der skal fragte os til Lhaviyani-atollen ca. 150 km nord for Malé, er gruppen af blege nordboere kommet på plads i den lillebitte kabine, der hverken tillader eksorbitant håndbagage eller lange ben. Flyets eneste steward har galant tilbudt alle passagerer en hånd, når de iført rygsæk og kamera så elegant som muligt har forsøgt at træde fra den gyngende bro og ind ad den lille flydør.

Restaurant 5.8 er verdens største undervandsrestaurant i glas. Her er havets beboere næsten med til bords. Fold sammen
Læs mere

Fra cockpittet hilser den smilende pilot os nyankomne velkommen om bord. Han har tre guldstriber på hver skulder og ligner med sin nystrøgede skjorte, et Seiko-ur og Top Gun-briller enhver anden pilot. Men hvis man lader blikket glide ned ad den ellers ulasteligt klædte luftskipper, er der alligevel noget, der springer i øjnene: Han er iført klipklapper. Rebelsk, kontroversielt og afslappet.

Co-piloten er gået skridtet videre og har helt undladt at iføre sig sko i dag. Udenfor nærmer temperaturen sig de 30 grader, så man forstår ham til dels, omend det næppe er en del af piloternes officielle påklædningsmanual.

Kufferter og andet løsøre bliver placeret bagerst i kabinen og surret forsvarligt fast med reb, samtidig med at flyets propeller begynder at snurre, og støjniveauet stiger til et ørepropnødvendigt niveau. Som små kaskader stiger det turkisblå vand op omkring det lille fly, idet det slipper vandoverfladen.

Afsondret luksus

40 minutters flyvetur senere er vi fremme ved den mikroskopiske ø Hurawalhi. Den er 400 meter lang og godt 170 meter bred, og man skal ikke afsætte mere end ti minutter til at runde den.

På Hurawalhi ligger ét enkelt resort. Langt de fleste resorts i Maldiverne ligger på private, ubeboede øer som Hurawalhi, og ligesom det er gældende her, så lægger størstedelen beslag på en hel ø. Konceptet ’et resort – én ø’ er et særkende for Maldiverne. Det betyder, at der hverken er restauranter, butikker eller noget som helst andet, der minder om lokal civilisation at finde i nærheden af størstedelen af Maldivernes resorts, ud over hvad der er ejet og drevet af resortet selv. Det indbefatter som regel en eller flere internationale restauranter og barer, en hotelshop, der sælger badetøj og souvenirs, og – alt efter resortets standard – så kan der være sportsfaciliteter og spa.

Man er således helt og holdent i resortets vold, i det sekund man er trådt i land på øen. Men det betyder samtidig, at man som turist i Maldiverne er forskånet for at forholde sig til insisterende souvenirsælgere, støjende diskoteker og andre forstyrrende etablissementer, og det forstærker følelsen af eksklusiv og luksuriøs øferie.

Og netop ’eksklusivitet, luksus og afsondret uberørthed’ er prædikater, som mange resorts hæfter på sig selv. På hotelhjemmesiderne er det gerne illustreret med paradisagtige billeder, som man i første omgang mistænker for at have været udsat for en gedigen gang retouchering. Men efter vores ankomst til Hurawalhi konstaterer vi hurtigt, at billederne faktisk afspejler virkeligheden: Hvide sandstrande, vajende palmer og turkisblåt vand. Og vi har det hele for os selv. Stort set.

Sol, strand og service

Nærmest per automatik skruer vi både fysisk og mentalt dagligdagens tempo nogle takker ned på Hurawalhi. Øen huser to restauranter, en bar, et fitnessrum og et spaområde. Vi er fuldstændig afskåret fra at stimulere os selv med alverdens underholdningstilbud, forlystelser og udflugter. De seværdigheder, som øen rummer, er ene og alene øens egen mageløshed. Og den kan vi beruse os med direkte fra terrassen – helt uden at bevæge os.

Stemningen er afslappet blandt gæster og personale. Og selvom vi føler, at vi har indtaget noget nær et lillebitte paradis, er der en behagelig uhøjtidelighed på den lille ø midt i oceanet.

Solen går ned i horisonten ud for den lille ø Vommuli i det sydlige Maldiverne. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke uden grund, at Maldiverne er en populær bryllupsrejsedestination, men også børnefamilier, rygsækrejsende og dykkerentusiaster tiltrækkes af Maldivernes forunderlige natur og afslappede stemning. Man kan ikke andet end komme ned i gear, når det eneste, man skal forholde sig til, er, om man vil bruge dagen på at snorkle eller solbade. For Maldivernes turismeindustri er i høj grad baseret på de fire stikord sol, sand, strand og vand – suppleret af et serviceniveau, som andre af verdens soldestinationer kun kan sende lange øjne efter. Service er en æressag i Maldiverne.

Som regel er resort-medarbejderne indlogeret på den ø, hvor de arbejder – som et logisk resultat af koraløernes afsondrethed. Som gæst fornemmer man, at det giver en særlig relation mellem det enkelte resort og dets medarbejdere. En slags resort-loyalitet. Og med den følger en stolthed og ærekærhed, der smitter af på stemningen på resortet. Man gør sig umage. Men uden at man som gæst føler sig oppasset. Og det er en stil, som falder i mange nordeuropæiske turisters smag. Diskret luksus i afslappede rammer.

Middag under havets overflade

Hurawalhis helt store stolthed er resortets luksusrestaurant 5.8. Ikke så meget på grund af madens ellers høje gastronomiske niveau, men mere på grund af restaurantens beliggenhed. 5.8 er nemlig ikke et tilfældigt valgt og mærkværdigt navn, men indikerer restaurantens beliggenhed 5,8 meter under havets overflade. 5.8 er verdens største undervandsrestaurant i glas.

For enden af en lang badebro, der snor sig ud i den turkise lagune, fører en vindeltrappe bygget ind i en beskyttende kuppel direkte ned i undergrunden. Trappen synes at fortsætte i det uendelige, men pludselig hører snoningerne op, og man kan tørskoet træde ind i 5.8, der mest af alt minder om en stor, gennemsigtig ubåd. Centimetertykke glasvægge adskiller gæsterne ved de otte borde med det omgivende ocean.

I dybet får vi serveret en delikat fiske- og skaldyrsmenu med direkte udsigt til marinelivet, der i forskelligt tempo defilerer forbi. Et betagende syn. Farverige fisk i store flokke piler hastigt afsted, en stor, sort sag af en doven fisk har fundet ro og vugger roligt lige ud for vores bord, mens små babyblæksprutter holder sig tæt til i hinanden, mens de i samlet flok snor sig gennem vandet. Der bliver peget og taget billeder, og fascinationen er stor omkring de otte borde.

Flere af villaerne på St. Regis’ resort ligger ude på vandet, så gæsterne kan springe direkte i Det Indiske Ocean fra soldækket. Fold sammen
Læs mere

Det imponerende syn af det forunderlige havliv, der udfolder sig for næsen af os, resulterer i, at vi næsten glemmer de ekstravagante serveringer, der i en lind strøm rammer vores bord. Hummer, kammuslinger og østers fulgt af rå tun og rød mulle. Lækkert er det. Men der er nu alligevel noget sælsomt ved med stort velbehag at fortære havets beboere, samtidig med at deres slægtninge roligt svømmer forbi og skuler ind på os gennem glasset.

Respekt for naturen

Fra Hurawalhis hvide sandstrande og livlige undervandsverden går turen sydover mod øen Vommuli, der ligger godt 130 kilometer syd for Malé. Den amerikanske luksushotelkæde St. Regis færdiggjorde sidste år sit maldiviske prestigeprojekt: Et ekstravagant resort på den frodige Vommuli opført i en byggestil med respekt for omgivelserne og Vommulis nærmest jungleagtige natur, både hvad angår materialevalg og design. Den ’naturlige’ byggestil har resulteret i et luksuriøst resort, der ligger dels på land og dels på vand, opført med inspiration fra naturens organiske former og farver. Og naturens former skal forstås helt bogstaveligt: Resortets bar er formet som en stor hval, biblioteket ser ud som en gigantisk konkylie, og spaområdet folder sig ud som en kæmpemæssig hummer.

Med personlig butler, egen pool, morgenmadsbuffet i gourmetklassen og direkte adgang til oceanets lune bølger fra villaens soldæk er vi oppe i en luksusklasse, der sprænger rammerne for stjerneuddeling.

Holdbar turisme

Det seneste års tid er der kommet i omegnen af 15 nye resorts i Maldiverne, og øriget har skruet gevaldigt op for markedsføringen her i 2017. I september udtalte Maldivernes turismeminister, Moosa Zameer, at han forventede, regeringens mål om ’50 nye resorts på 5 år’ ville være nået medio 2018.

Men det er ikke kun de dyre luksuskæder, der har kastet deres kærlighed på de små koraløer. Flere charterbureauer har også fået øjnene op for Maldiverne. Udbuddet er stort, og variationen bred, både hvad angår standard og pris.

Om det lille ørige kan tiltrække så mange turister, som der er lagt op til, og samtidig bevare sin status som eksklusiv destination, vil de kommende år vise. Men St. Regis’ naturbyggeri på Vommuli demonstrerer i hvert fald, at en resort-ekspansion med respekt for Maldivernes unikke natur lader sig gøre.

Vores sidste tur om bord på et maldivisk vandfly går fra Vommuli til Malé. Et nyt sæt piloter tager høfligt imod. Uniformen er den samme: Guldstriber, tjekkede solbriller, dyrt ur. Og klipklapper naturligvis. De to piloter står som det sidste eftertrykkelige indtryk af Maldiverne: Stil og luksus – i behageligt afslappede rammer.

Rejseliv var inviteret af Voya Travel.