Din hund kan dø af at flyve

De kortsnudede hunde er mere udsat under en flyvetur. Disse racer dominerer i amerikansk dødsfaldsstatistik.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag ikke din engelske bulldog med på ferie.

Læs også: Ferieoplevelser, du helst vil undgå

I hvert fald ikke, hvis den skal flyve.

Amerikanske flyselskaber har i de sidste fem år indberettet dødsfald blandt racehunde under flytransport, og det viser sig, at de kortsnuedede hunde er mest udsat.

I perioden blev indberettet  i alt 108 dødsfald blandt racehunde, og af dem var næsten en fjerdedel, 25, engelske bulldogs. Næst mest udsat er mopser, med 11 døde hunde.

Golden retriever og labrador er registreret med syv dødsfald hver, franske bulldogs med seks og amerikanske staffordshere terrier med fire.

I bunden af listen er følgende racer med med to dødsfald hver: boksere, pekingesere, pomeranians og cockapoo, der er en blanding mellem en puddel og en amerikansk cocker spaniel.

Selv om det kun er en meget lille del af de mange hunde, der transporteres med fly, der ikke har overlevet turen, anbefaler de amerikanske myndigheder, at man kontakter sin dyrlæge om evt. risiko inden hunden sættes i transportkassen.

"Det er åndedrættet, der er problemet. De kortnæsede hundes hovedform påvirker deres luftveje," oplyser Dan Bandy, der er formand for helbredsafdelingen under Bulldog Club of America til Associated Press.

"Hunde nedkøler sig selv med deres åndedræt, enten ved at gispe eller ved at trække vejret hurtigt ind og ud. En hund med en lang snude har et større areal inde i næsen til det formål og dermed mere effektivt nedkøling."

Et mindre kirurgisk indgreb, hvor man klipper en muskel i de kortsnudede hundes næser og udvider luftpassagen, kan gøre en bulldog mere flyveegenet.

Se også: Er det en tiger eller en hund?