Det Vilde Vesten i Nordamerika

Hvert år tager en million mennesker til et af Nordamerikas største westernshows i canadiske Calgary. Rid med til Calgary Stampede.

I den indianske landsby kan man opleve Albertas oprindelige befolkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shane Kuhn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag en portion patriotisk westernnostalgi, tilsæt et pænt drys tivoli, en stor håndfuld hestekræfter og lige dele festfyrværkeri og dyrskue. Krydr til sidst med øl, corndogs og countrymusik, og du har Calgary Stampede.

I mere end 100 år har Calgary ved de canadiske Rocky Mountains været vært for det stort opsatte rodeo og westernshow, der hvert år tiltrækker omtrent en million besøgende.

Landmandslivet og det vilde vesten ligger i byens gener – og i hvert fald i selvforståelsen. Før Calgary fik vinter-OL, spejlblanke skyskrabere og en lukrativ olie- og gasindustri, var byen handelscentrum for produktion af kvæg og hvede. Og dertil hørte også cowboys.

Det er en arv, byens borgere til trods for nye tider ikke har glemt, og ti dage i juli hvert år lægger de jakkesættet og trækker i cowboystøvlerne og Stetson-hatten.

Ternede skjorter og cowboyhatte

Første fredag i juli skydes festlighederne officielt i gang med Stampede Paraden.

Familier, venner, turister og andet godtfolk i ternede skjorter og cowboyhatte er stået tidligt op for at sikre sig en god plads på den fire en halv kilometer lange rute, der løber langs 6th og 9th Avenue i det centrale Calgary.

Det er nødvendigt, for paraden er et tilløbsstykke. Med omkring 350.000 tilskuere, 4.000 deltagere, 40 flåder og 750 heste mellem glashøjhusene er det ikke »business as usual«. Bykernen er spærret af for trafik, og de fleste kontorer og forretninger holder enten lukket eller er selv med til festen.

Paraden begynder kl. ni og over de næste to timer glider en farvestrålende hale af rodeomestre, Stampede-dronninger, indianerprinsesser, dansetrupper, prærievogne, marchorkestre, maskotter, politikere og mange flere gennem byen til lyden af hestenes klip-klap og opmuntrende »yahooooo’er« fra tilskuerne.

Selv om det er imponerende, er det dog ikke hovedattraktionen i Stampede – det er rodeoturneringen, hvor nogle af verdens bedste cowboys og -girls hver eftermiddag viser mod, styrke og hurtighed i et actionfyldt show.

Der er seks kategorier: »Saddle bronc« (ridning på utæmmet hest med sadel), »bareback« (ridning på utæmmet hest uden sadel), »bullriding« (ridning på tyr), »tie down roping« (indfangning af kalv med lasso), »steer wrestling« (studebrydning) og »ladies barrel racing« (hesteræs), der er den eneste disciplin for kvinder.

Stampede Paraden er startskuddet på ti dages festligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Bolin.

Rodeo, fåreklipning og veterantraktortræk

Navne som Chase Outlaw og Cody Cassidy på deltagerlisten lyder som noget fra en cowboyfilm, men det kræver sin mand at blive siddende otte sekunder på et 1.000 kilo bukkende og sparkende muskelbundt – og sin kvinde at konkurrere i en disciplin, der måles i 1/100 sekunder.

Gevinsten er tilsvarende stor. Udover æren er der to millioner canadiske dollars i samlet præmiesum. Og for tilskuerne er der fuld action.

Er rodeo’et lidt for voldsomt, er der mere familievenlige alternativer.

I velduftende stalde kan man blive klogere på landmandslivet, klappe renskurede grisebasser og heppe på deltagerne i mindre drabelige konkurrencer som fåreklipning, hesteskoning og veterantraktortræk.

Et stort tivoli med farvestrålende forlystelser og duften af grillede bøffer skærer tværs igennem festivalpladsen. Her kan man f.eks. teste sine egne rodeotalenter på en mekanisk tyr, slukke sin tørst i friskpresset lemonade og fylde den søde tand med friturestegte Oreos og donuts. Og er man mere til indianere end cowboys kan man i den indianske landsby i den ene ende af pladsen dyste i ringdans og rejsning af tipier.

Det gælder om at blive siddende længst muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Ridewood.