Det Vilde Thy

Nationalpark Thy er krabbeklør, blåbær og hugorme. Det er surfere, sandstorme og vild natur. Og det er lys, masser af lys. Rejseliv.dk har været på tur i Danmarks første nationalpark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er de! Der er kronvildtet!« udbryder forstkandidat Claus Rasmussen.
Han rækker kikkerten videre.

Næste side: Du kaster op, å du kaster op, å du kaster op

Omkring vildtet spreder den nordatlantiske klithede sig i violette og multigrønne farver. Her er sølvglinsende søer, masser af lyng, vind-slebne klitter og – i det fjerne – en bragende Nordsøen. Vidderne er vilde, blikket kan vandre kilometer ud i horisonten.
For 5-6.000 år siden udspillede naturen sit eget drama her. Isen trak sig tilbage, og Thy rejste sig som en kæmpe, der knuste sine lænker. I dag er området »hævet havbund«, og den gamle kystskrænt står langt inde på land. Det er en af disse skrænter, vi spotter råvildt fra. Og her midt i det rå landskab, hvor vinden river i alt, den kan få fat i, synes Thy pludselig at minde mere om Det Vilde Vesten end om landidyl med hvedemarker, malkekøer og gyldedunst. 

»Og der er en tårnfalk! Se, hvor den muser!« forsætter Claus Rasmussen.
Med sin naturgrønne dragt og vejrbidte ansigt, minder han om en rigtig park ranger, og det er tæt på at være sandt, for Rasmussen er souschef for Danmarks første nationalpark, der strækker sig i et op til 12 km bredt bælte fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd.
Rejseliv.dk er taget på tur gennem parken, der ved den internationale kåring af verdens største naturperler i juli blev stemt ind blandt de 77 topkandidater – men ikke kom med blandt de 28 finalister.

Hvilke oplevelser venter den besøgende her i Thy? Hvad kan man se, høre og spise? 
Mens den gamle Volvo sejler over klitplantagens store net af trærødder, taler Claus Rasmussen videre om kongeørne med vingefang på 2,5 m, kronvildtsflokke på 200-250 dyr, enorme træk af vadefugle, ynglepladser for traner og tingsmede; for ikke at glemme ræve, grævlinger, hugorme...
»Det er en vildmark,« siger han og tilføjer lidt efter »...altså efter danske forhold.«

Faktisk er turen gennem nationalparken begyndt dagen før mødet med kronvildtet. På en vindblæst sommer-søndag begynder vi turen fra det ottekantede fyr i Hanstholm.
»Halleluja,« udbryder en tysk familiefar, da vinden rusker og piber omkring fyrets lampehoved 67 stentrin over havet.
Og »Gud, er det en nationalpark? Det anede vi ikke,« siger et ægtepar fra Køge, da de hører, at her begynder et unikt stykke af Danmark. Selv om folkene i Nationalpark Thy siger, at de har fået rigtig meget opmærksomhed »fra øst« (læs: København), så er det stadig ikke alle kroge af landet, budskabet er nået ud til.

Syd for Hanstholm er det, som om havets brutale former fortsætter ind over det bølgede terræn. Græsset smyger sig over klitterne som en skinnende sølvpels, og af og til rager en bunker op fra dyngerne. Sandet forsøger konstant at æde af kystvejen mod Klitmøller, hvor der 5. september afholdes det første maraton i en dansk nationalpark. Som Claus Rasmussen siger, da vi står i vildtreservatet og lige kan skimte vejen derude:
»Der er ikke så mange, der har tilmeldt sig endnu, så det kan blive rigtig, rigtig ensomt for løberne derude. Især hvis det blæser.« 
Klitmøller tager imod med små vejbikse med frisk honning og nye kartofler. Bag honningen er mange af de små, simple huse til salg. Hver fjerde eller femte har et ejendomsmæglerskilt i forhaven. På den brede sandstrand er der en overvægt af unge mænd med halvlangt hår og surferattitude.

»Det er et af de bedste surfsteder i Europa,« siger en tysker fra Hamburg, der med fødderne plantet i vandkantens krabbekadavere forklarer, at når lavtrykket fra havet mellem Island og Norge pumper bølger ned mod Thy – og der samtidig er en let fralandsvind – så opstår de skarpe, høje vesterhavsbølger.
Med fire-fem topsurfsteder indenfor en radius af 50 km håber de danske surfere at kunne trække World Cup til området næste år. Cold Hawaii har thyboerne optimistisk døbt stedet.
Surfbutikken tilbyder kurser i windsurfing, kitesurfing og brætsurfing. Men når man er nybegynder, er de meterhøje bølger så ikke lidt for barske?

»I starten nøjes man med at ligge på brættet og padle frem og tilbage og øve sig på bølgernes skum. Det handler meget om at finde balancen og følingen med det. Og så kommer bølgerne bagefter,« siger 20-årige Claus Høyner, der hjælper til i butikken og selv sværger til 70’er-stilen med lange bræt uden sejl.

Næste side: Du kaster op, å du kaster op, å du kaster op