Det våde og tørre Afrika

Botswana og Namibia er Afrika i sin mest ekstreme våde og tørre form - flyd igennem verdens største vådområde eller oplev bøfler i verdens ældste ørken.

I Botswana og Namibia kan man opleve det ægte Afrika i dets mest ekstreme form. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Hauerbach

Botswana
Det klare vand flyder stille forbi kanoen.

Næste: 5 oplevelser i Namibia

Vandets fem måneder lange rejse fra Angolas højland har endelig leveret liv til Okavango-deltaet i Botswanas nordlige hjørne, og inde på bredden pusler antiloper, zebraer og fugle i det høje, tørre græs. Pludselig bliver der stille. En stor hanelefant banker hårdt hovedet ind i en palme, og rystelserne sender ikke blot usikkerhed gennem dyrene længere inde på savannen, men også palmens lilla frugter mod jorden.

Okavango-deltaet og Moremi-parken i dets indre er Botswanas våde højdepunkt. Deltaet leverer hvert år omkring 95 procent af landets ferskvand, og i et tørt område som Kalahari-ørkenen, så er det god grund nok for det sydlige Afrikas dyr til at flokkes her. Elefanter, løver, næsehorn, bøfler og leoparder – Afrikas fem store – samt et væld af fuglearter samles derfor omkring områdets mange vandhuller og kanaler, og gør det til et eldorado for naturinteresserede.

Helt tæt på kan man komme i mokoro’en, den lokale kano, som er en udhulet træstamme. Med guider som styrmænd trænger de sig helt derind, hvor de større både ikke kan og må komme. Fra bådens kant driver en hidtil ukendt sivverden forbi, og på de mange små øer i deltaet er det muligt at gå i land, følge dyrenes spor og se dem i aktion.

Herinde knaser det tørre, gule græs under fødderne. Over det hviler varmen tungt, og under gemmer der sig huller, som savannens mindre dyr holder til i. Hyæner og myreslugere har hver deres underjordiske hule, men ved de første, vi møder, vidner store spindelvæv om, at det er lang tid siden, nogen opholdt sig her.

På den kringlede sti, som fører mod vandhullerne, kan man dog tydeligt se, at det ikke er lang tid siden, her var liv. Sandet viser friske spor fra løver og gnuer, og omkring ligger enorme bunker af nye og gamle elefantefterladenskaber. Mens de friske dæmmer op for vores menneskelige duft og tillader os at komme tæt på en gruppe sjældne røde goral-antiloper ved et mindre vandhul, så kan den velinformerede guide fortælle en masse ud fra det tørre. Kerner fra palmernes frugter dukker ufordøjede op, og det samme gør spor af græs og blade.

Som vi følger stien videre frem træder en stor hanelefant pludselig ud af nogle lave træer og helt ud i det åbne landskab. Roligt og uforstyrret af vores tilstedeværelse går den hen imod en sænkning med lidt vand og begynder dagens mudderbad. Højlydt stikker den snablen ned i vandet, suger mudder op og sender det i kaskader hen over ryggen og ned ad siderne. Mudderet får elefantens tykke hud til at skinne i solen og virke endnu mørkere og mere imponerende end før. Men kun for en stund. Så får den sig akavet lagt ned og begynder prustende at rulle sig rundt.

Okavango-deltaets magiske tiltrækningskraft er svær at ophæve, lige meget hvilke andre områder man ellers vælger at besøge i Botswana. Sammensætningen af sivverdenens kanaler og klart vand samt et imponerende dyreliv er enestående, men ønsker man at opleve mere af landet, er Makgadikgadi Pans saltsøer værd at overveje.

Vandet kommer ikke her som i Okavango i vores sommermåneder, men i november. På dette tidspunkt fyldes det 12.000 km2 store områdes tørre forsænkninger op med regnvand og giver liv til planter og dyr for en tid. For flere millioner år siden var dette en kæmpesø, der nåede helt til Okavangos vådområder, men i dag leder tørre og sprækkede flodlejer ind i det enorme område, og saltkrystaller glinser i det harske sollys.

Lige nu, hvor regnen endnu ikke har nået Botswanas nordlige områder er det dog kun Okavango-deltaet, der flyder over med liv. Langs kanalerne nyder dyr og planter den pludselige rigdom på mad og vand, og ikke mindst makalani-palmens lilla frugter er eftertragtede. Især hos en enlig elefant, der denne eftermiddag leger rambuk og hårdt støder hovedet mod palmens slanke stamme. Resultatet drysser ned over den øjeblikkeligt og i den smaskende ro, der sænker sig, folder savannens dyreliv sig igen ud.

5 oplevelser i Botswana

1. Sejltur
Sejl i Mokoro på Okavango-deltaet og lugt, se og hør Afrikas dyr i Moremi-naturpark i det nordlige Botswana.
Læs mere her

2. Naturreservat
Mærk sandet og oplev den tørre side af Botswana i Kalahari-naturreservat.
Læs mere her

3. Hulemalerier
Afkod fortiden og kig på San-folkets hulemalerier ved Tsodilo Hills.
Læs mere her

4. Ørken
Kør ind i et af verdens største område med saltsøer, Makgadikgadi Pans og se ørkenen springe ud.
Læs mere her

5. Vandfald
Følg i David Livingstones fodspor og tag på dagstur til Victoria Falls, set fra enten Zimbabwe eller Zambia.
Læs mere her

Næste: 5 oplevelser i Namibia