Det stille liv i Argentina

Langt fra ræset i Buenos Aires ligger Salta. Her kommer argentinerne for bøfferne, for vinen og for at opleve en af de mest spanske byer i landet.

Cachi ligger i skyggen af Andesbjergene i Salta-provinsen. Gaderne er øde og verdens højest beliggende vinmarker ligger lige om hjørnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebbe Fischer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gartneren går roligt forbi poolen med en spade på nakken. Hans blik afsøger hastigt liggestolene og han nikker til os med et forsigtigt smil.

Guide: 5 trekkingture i Argentina

Det er november – og fantastisk forår i bjergbyen Cachi tæt ved Salta. De majestætiske Andesbjerge tårner sig op til alle sider. Kolosser, som ligger i etager bag hinanden og bare bliver højere og højere. Vi er midt i verdens højeste bjergkæde uden for Himalaya, og der er sne på flere af de højeste tinder, selv om vi er tæt ved ækvator.

Vejret er perfekt. En frisk brise skyller ned fra bjergene, og frisker op som en naturlig ventilator, mens solen bager fra en næsten skyfri himmel. Enkelte hvide skyer passerer forbi på den knaldblå baggrund, og den sparsomme grønne vegetation giver en flot farvevariation i et rødligt og barskt landskab. Poolen må være en af verdens smukkest beliggende. Og den ligger i en af Saltas forstæder.

Den lille bjergby har kun 2.000 fastboede indbyggere, og den er én blandt mange landsbyer i oplandet til Salta-provinsens hovedstad.

Fra storbyjungle til argentinske vidder
Tre dage tidligere letter flyet fra Argentinas hovedstad. De 13 millioner sjæle i Buenos Aires udgør et fantastisk pulserende storbyliv, og vi ser de blanke skyskrabere og slumkvartererne i megabyens randområder blive mindre og mindre langt under os, mens verdens bredeste flod – Rio de la Plata – genspejler solens stråler mod øst.

Storbyjunglen bliver hastigt afløst af de gigantiske argentinske vidder langt under os, og vi flyver henover det store plane sletteområde – pampassen – i det centrale Argentina.

Området er et af verdens største spisekamre, og vi ser gigantiske velplejede landbrugsarealer strække sig, så langt øjet rækker. Efter et par timer rammer vi Andesbjergene. Sammenstødet virker voldsomt efter at have krydset den flade pampas, og flyet bevæger sig stadig mod nord, mens bjergene tårner sig højere og højere op langs grænsen til Chile.   

Salta rummer godt en halv million indbyggere, og i Argentina bliver den kaldt en af grænsebyerne. Det er nemlig en af civilisationens sidste udposter, inden de rå bjerge tager over op mod grænserne til nabolandene.

Den gamle spanske kolonistil er markant
Argentina er næsten lige så stort som Indien, men tangoens hjemland rummer kun 40 mio. indbyggere, mens Indien huser 1,2 mia. mennesker. Det forhold siger noget om naturens vidder i Argentina, og Salta er et af de yderste – nødvendige – bindeled i det enorme land.
Salta bliver desuden kaldt den mest spanske by i Argentina.

Den gamle spanske kolonistil er markant med en lang række små hyggelige huse med teglstenstag og balkoner af smedejern. Og alligevel virker byen langt mindre europæisk end Buenos Aires, som er befolket af efterkommere af europæiske indvandrere. I Salta ser man langt flere med indianske træk i bybilledet, og som høj lys dansker kan man – modsat Buenos Aires – roligt regne med, at der bliver lagt mærke til én på gaden. Men på en venlig måde. I Salta er tempoet, stressniveauet, langt lavere end i hovedstaden. Livet går sin stille gang, og gågaderne giver de centrale strøg et afslappet præg, mens en række spanske katedraler bidrager til den fantastiske stemning.

De lokale sidder året rundt uden for på de mange restauranter.  og indånder bjergluften i fulde drag, mens de gigantiske verdensberømte argentinske bøffer fra kvægbestanden på pampassen bliver serveret af elegante tjenere sammen med god rødvin fra vingårdene, som ligger i lange baner tæt ved byen.

Vinproduktion findes nemlig i alle afskygninger i provinsen, og druerne bliver dyrket helt op i 3.000 meters højde. Højden, samt den skarpe sol tæt ved ækvator, giver rig mulighed for at forfine druesorterne, og druer som Cabernet Sauvignon, Torrontés  og Syrah har deres helt egen stil i flasker fra Salta. Desuden er Malbec den argentinske vindrue per excellence; den er forfinet i Argentinas vinmekka Mendoza mod syd, men også i Salta har druen et umiskendeligt argentinsk præg.

Tæt ved Saltas hovedstrøg går en svævebane op mod en lille bjergtop, hvorfra udsigten over dalen er fantastisk. Ved siden af ligger busterminalen. I Argentina er bussen – luksusbussen – den mest normale rejseform. Særligt på de kortere distancer. Og Cachi ligger blot fire timers rejse væk, hvilket er en bagatel i Argentina.

Fabelagtigt fladt landskab i 2.500 meters højde
Vi springer på en bus, som er blandt de ældste i landets imponerende intercity-busflåde, men trods huller i sæderne er bussen behagelig.

Vi triller langsomt ud af Salta og op i det grønne, frodige landskab. Kører langs lodrette klipper på en vej hugget ud af bjergets granit. Landskabet skifter langsomt karakter og bliver mere goldt. Kaktusser afløser træer som den mest udbredte vegetation, mens bjergvejen bliver fladere. Seancen ligner nu noget fra Lucky Luke, men snart skifter det igen. Det har regnet lidt længere oppe, hvor vi rammer skyerne, som blokerer udsigten udover dalen. Men enkelte steder er det klart nok til, at vi kan se ned i dybet fra vejkanten. Vi synker og beder til gud med ønsket om, at bremserne på bussen virker.

Efter et par timers kørsel når vi toppen, og bussen triller lidt ned på den anden side af en voldsom bjergkam. I samme sekund kører vi ud af skyerne og et fabelagtigt fladt landskab i 2.500 meters højde kommer til syne. Det ligner noget fra Ringenes Herre; enorme vidder med sten og grus i et rødligt skær, kaktusser i tusindvis ligger strøet omkring, mens en lama står på en klippe som en sort silhuet i aftensolen.

Vi triller ind i Cachi. Landsbyen, forstaden, som lever et roligt og næsten uforstyrret som billedskøn koloniby.
Næste dag finder vi ud af, at vores pool formentlig er verdens bedst beliggende – med sneklædte tinder til alle sider samt grønne og røde nuancer i dalen. Vi forstår nu, hvorfor gartneren smiler så veltilfreds til os.

Tre smagsoplevelser

Vingården El Molino de Cachi er en restaureret gård fra det 17. århundrede, som ligger tæt på Cachi. Her bliver druerne dyrket i op til 2.500 meters højde – ved det 6.720 meter høje Nevado de Cachi. Vingården arrangerer vinsmagninger og den argentinske »asado« – barbecue – med kød i rige mængder. Her findes 5 luksusværelser og en suite til sovende gæster.
bodegaelmolino.com.ar

Bodega Colomé har produceret vin siden 1831 og er en af Argentinas ældste vingårde. Vinmarkerne i 3.100 meters højde er blandt verdens højest beliggende. Stedet rummer en estancia, en gammel herregård, med ni gode værelser, ligesom man kan smage vinen til restaurantens saftige bøffer. Værterne arrangerer ture i området på hest og tilbyder sportsaktiviteter.
bodegacolome.com

El Charrua er en af de mest velestimerede kødrestauranter i Salta by. Restauranten er en klassisk parilla, der steger kødet over ilden som den argentinske gaucho (cowboy, red.) gjorde i gamle dage. Omgivelserne er smukke med originale stenvægge og masser af træ. El Charrua har et udsøgt sortiment af vine fra hele Salta-provinsen.
parrillaelcharrua.com.ar

Læs også: Her er verdens mærkeligste mad