Det søde strandliv på Smaragdkysten

Det turkisblå vand har givet området dets navn, Smaragdkysten på Sardinien. Stedet er yderst eftertragtet - velhavere fra hele verden kommer hertil.

Livet leves i og på det turkisblå vand i Sardiniens nordøstlige hjørne: Smaragdkysten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dorthe Eggert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er taget til Sardiniens nordøstlige hjørne. Regionens formelle navn er Gallura, men i folkemunde kaldes området for Costa Smeralda; Smaragdkysten. Et navn, der får sin fulde berettigelse, når man oplever det turkisblå vand ved de skønne sandstrande omgivet af forrevne klippekyster.

Læs også: Magisk tropeparadis

Sardinien er et af italienernes egne foretrukne feriemål. De flokkes til øens kyster for at leve livet ved det helt exceptionelle klare hav og køles af den friske Mistralvind, der indimellem blæser om øen. Det betyder også at øen, især de populære strande, er tætpakkede i juli og august. Og den almindelige dansker tvinges til at genoverveje sin intimsfæreradius, da strandstole, oppustelige madrasser og håndklæder ligger centimeter tæt og i sammenligning får Bellevue til at minde om en Vesterhavsstrand.  

Stik til søs
Skulle pladsen på strandene blive for trang, er der andre muligheder, nemlig at stikke til søs. Vi havde været på besøg i Porto Cervo – byen, der i årtier har været kendt som legeplads for det internationale jetset – og vi lod os inspirere af striben af yachts, nogle så store som færger, der fyldte byens marina.

De fleste i Porto Cervo har en båd, og meget af livet leves om dagen på vandet om dagen, hvor man kan være helt privat. Ved aftenstide lægger bådene til kaj i Costa Smeralda Yachtclub i Porto Cervo. Yachtclubben er en af de bedst udstyrede i Europa og er ofte vært ved internationale sejlsportskonkurrencer.

Aftenlivet foldes ud ved at slentre omkring piazzettaen, der er byens centrale samlingspunkt. Fra piazzettaen ledes du af trapper og søjlegange til en underjordisk butiksarkade, hvor eksklusive designerbutikker ligger side om side. Sardinien blev for alvor kendt som turistmål i 60’erne, hvor den arabiske prins Agah Khan opkøbte jord og igangsatte konstruktionen af byen Porto Cervo. I nabobyen Porto Rotundo, der også er bygget op omkring en marina, har Silvio Berlusconi sin sommerresidens.

Sol og vind i ansigtet
Selv om de enorme yachts ser indbydende ud og kan sætte drømme i gang hos enhver tilskuer på molerne, kan en mindre båd give en lignende oplevelse af at cruise frit på det transparente vand, kaste anker ved en lille vig og snorkle blandt mængder af fisk. Mange af de store yachts kan lejes, men da bliver det med besætning.  Mindre både med motorer på maksimum 45 hestekræfter kræver ikke skipper og kan dermed lejes af alle.

Vores gummispeedbåd stævnede ud i det beskyttede marinereservat, der omgiver øerne Tavolara og Molara. Det var en herlig fornemmelse at speede op og næsten flyve ud over bølgetoppene. Selv at sætte kursen gav en frihed, der er uopnåelig på de tætpakkede strande. Det kan anbefales at kaste anker ved klippeøen Tavolara, idet der her er fine muligheder for at dykke. Frihedsfølelsen til trods måtte vi konstatere, at også her på vandet er der tænkt på turisterne, da en speedbåd sejlede op på siden af os og tilbød os at købe kølige drikkevarer og forfriskende is.  

Det søde strandliv
Kysten syd for Olbia er et anbefalelsesværdigt område at slå sig ned i, for prisniveauet i Porto Cervo-området kan hurtigt udhule selv den tykkeste pengepung. For eksempel er byen San Teodore med sine pastelfarvede bygninger og afslappede atmosfære et glimrende udgangspunkt.

Costa Smeralda kysten er den mest kendte del af Sardinien, men den forholdsvis store ø byder på meget, meget mere end azurblåt vand og strandliv. Trekking og mountainbiking er glimrende alternativer, hvis livet på stranden eller på havet bliver for ensformigt. Derudover er indlandet og bjergene samt hele den sydlige og mere uopdagede del af Sardinien værd at udforske.

Læs også: 10 af de smukkeste strande