Det skæve tårn i Pisa er nu lige - næsten

Otte års restaurering af det verdensberømte skæve tårn i Pisa er nu slut, og det 837 år gamle klokketårn hælder ikke så meget mere.

De to billeder viser Pisas skæve tårn i 1992 og i slutningen af arbejdet i 2010. Der er en lille forskel i hældningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabio Muzzi

Det hælder stadig fire meter, men det er langt fra den ødelæggende hældning, som det skæve tårn i Pisa, Italien havde før restaureringen gik i gang for otte år siden, for det er lykkedes at mindske hældningen med 45 centimeter,

Læs også: Fremtidens vildeste bygninger

Allerede da tårnet, der blev påbegyndt i 1173, var nået en trediedel op, begyndte det at hælde. Det skyldtes det meget bløde sand og de strandskaller, som tårnet blev bygget på, men byggeriet blev fuldført, og tårnet tiltede mere og mere.

Og da hældningen var på sit værste, frygtede man simpelthen, at tårnet ville vælte, og man påbegyndte den 200 millioner kroner dyre restaurering for otte år siden.

Mejsler og laser-teknologi
Med hjælp af mejsler og laser-teknologi blev tårnets 24.000 stenblokke renset for skidt og snavs forårsaget dels af luftforurening, duelort og graffiti. Også salt blæst ind fra havet medførte store skader på tårnet.

Også mange af de flot udsmykkede søjler blev ødelagt, fordi det salte vand ikke kunne sive ned fra det skæve tårn.

Nu hvor tårnet er restaureret og rettet op, mangler kun at fjerne stilladset om hele det 58 meter høje tårn. Det arbejde udføres af bjergbestigere med ekspertise i reb og klatring i starten af 2011. Tårnet er en del af UNESCOs verdensarv og er åbent for besøgende.