Det mest danske hotel

Intet andet hotel har haft så mange danske feriegæster som Gran Canaria-hotellet altamar.

Fra venstre Peter Laustsen fra Kastrup. 11-årige Ida sammen med Svend Åge Steffensen, Kellerup, og 9-årige Reda med Bente og Carsten Fransgaard fra Farsø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommer igen år efter år, gæsterne. Generation efter generation – og gerne flere generationer sammen.

Læs også:
Verdens bedste strand

Hotel Altamar i Puerto RicoGran Canaria kan noget, som ingen andre hoteller i Spies’ katalog kan. Det skaber stamkunder.

I vinter sender rejsebureauet for eksempel flere danskere til Hotel Altamar, end til hele Fuerteventura – en anden af kanarieøerne. Og siden hotellet åbnede i 1987, har der været flere end en million danske overnatninger på det populære Altamar.

»Det ville jo koste mig 30 mio. at købe en feriebolig som denne, mindst. Den udsigt, der er fra altanerne, fås ikke bedre nogen steder, og så er klimaet her det allerbedste. Dertil kommer hotellets service, som man nok heller ikke kan finde andre steder.«

Det er Svend Aage Steffensen, der siger det. Men alle i den lille gruppe, som Rejseliv.dk har sat stævne for at høre, hvad der i den grad får gæsterne til at vende tilbage, nikker samstemmende.

Hotellet med de 257 ferielejligheder ligger i »20 etager« i labyrintiske gange op ad en bjergside nær turistbyen på Gran Canarias sydkyst.

To små kabelbaner kører med henholdsvis seks eller otte stop i pendulfart gæsterne op og ned mellem lejlighederne og de to swimmingpools, der sammen med restauranten og baren ligger midt i komplekset. Indgangen med reception, »net-café« og det velforsynede Spar minimarked ligger øverst oppe.

Heroppe i receptionen »regerer« José – og han er en anden vægtig årsag til hotellets danske succes. Han taler skandinavisk, og henvender man sig med et problem, så bliver det straks løst, fortæller stamgæsterne mig.

Mange taler dansk

Ud over José mestrer flere af hotellets ansatte efterhånden også dansk i mere eller mindre omfang.

Det er også José Ravelo Almeida, der styrer »kasserne«. Mange af stamgæsterne har forskellige ejendele opbevaret på hotellet. Tøj, »indbo«, eller hvad det nu kan være, er pakket i kufferter, tasker eller kasser, og venter forsynet med navn til næste gang de kommer.

»Jeg ved ikke, hvad der er i kasserne. Jeg åbner dem ikke, men sørger for, at de venter i lejligheden, når gæsten kommer. Men her er i hvert fald en cykel,« peger han, da vi kikker ind i opbevaringsrummet.

»Men nogle af gæsterne, der plejer at fejre jul her, har forskellige julesager i kasserne, ved jeg da,« tilføjer han.

Hvert år dekorerer han i øvrigt det store juletræ i receptionen med julekort, som stamgæsterne sender til ham og hotellet. »Men der er ikke plads til dem alle. Vi får nok omkring et halvt hundrede,« smiler han glad.

Ingen i Rejseliv.dks lille gæstegruppe har en »kasse« parkeret hos José. De har godt nok hørt om systemet. »Men hidtil har vi da taget vores ting med frem og tilbage,« som Svend Aage Steffensen siger.

For 12. gang
Han er her for 12. gang sammen med hele familien. 10 i alt og i tre generationer. »Jeg har kun været her fire gange,« pointerer barnebarnet Ida, som er ni år.

Bente og Karsten Fransgaard fra Farsø har på denne ferie jubilæum. Det er deres 10. besøg. »Vi har altid haft børn med. Først vores egne, og nu børnebørnene. Det er et virkeligt børnesikkert sted,« siger de.

Det er Peter Laustsen fra Kastrup enig i. Han kan ikke huske, hvor mange gange han har været på Altamar. 10-12 gange, mener han, og de sidste fire år har barnebarnet været med.

Gæsterne taler mest om det effektive personale og den gode mad i restauranten.  Familien Steffensen vælger f.eks. altid halvpension, når de er på hotellet. Og den nye service fra denne vinter, hvor man til hjemrejsen kan tjekke ind til flyet på hotellet, ser de også frem til. At sidde der i solen og kikke ud over det store blå hav er bare ferie.

3 oplevelser

Puerto Rico
Der er 756 trin fra hotellet ned til byen. Familien Steffensen har talt dem. Her er blandt andet et stort indkøbscenter, der har åbent til langt ud på aftenen, med forretninger, restauranter og barer.

Ørkenen

Sydspidsen af Gran Canaria, syd for Maspalomas, er et fantastisk ørkenlandskab med sanddyner. Ved det store fyrtårn ligger det mondæne Meloneras med flot strandpromenade.

Las Palmas
Øens hovedstad med historiske seværdigheder, et pulserende kulturliv og et lige så pulserende shoppingliv. Spis tapas på den lange promenade langs stranden, her hvor alle mødes.