Det kan du lave, når Danmark ikke spiller

Med fire dages pause mellem Danmarks kampe er der tid til at opleve det Sydafrika, der befinder sig uden for Johannesburgs urbane jungle. Fra de unikke dyreoplevelser i Kruger Park til Sydafrikas udgave af Las Vegas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Safari
Klokken var ikke engang ni om morgenen, og vi havde set dem alle sammen.

Næste: Overdimensioneret Lalandia med golfbane

Løven, elefanten, bøflen, næsehornet og leoparden (om end den plettede kat blot var en dunet klat i kameraets linse). The big five. De fem dyrearter, som figurerer øverst på de fleste safari-rejsendes ønskeliste, men som det langt fra er alle forundt at se med egne øjne. Og slet ikke på en enkelt formiddag.
Stedet, hvor vi havde den sjældne naturoplevelse, var Kruger National Park. En af Afrikas og verdens største nationalparker, med et areal på størrelse med det meste af Jylland, og med en enorm bestand af dyr – fra 27.000 bøfler over 11.000 elefanter til de 350 sjældne sorte næsehorn.

Kruger National Park ligger fem timers kørsel fra Johannesburg, men hvis man ikke kan sige Sydafrika uden at sige safari, og gerne vil have lidt mere dyreoplevelse ind under huden end man får på en en-dagstur til en af parkerne tættere ved Johannesburg, peger pilen på Kruger.
Man kan godt overnatte inde i selve parken, men de fleste vælger en lodge i en af de mange såkaldte private game reserves udenfor parken som base. Disse er også hjemsted for vilde dyr, og har desuden den fordel, at i og med de i areal er meget mindre end Kruger National Park, er chancen for at spotte løver og giraffer og alle de andre meget større. Ikke mindst fordi den eneste mulighed for at komme ud i den private bush er med en guide, og guiderne kender sin savanne.

Vores base hed Manyatta Rock Camp i Kwa Madwala Game Reserve syd for Kruger Park. Og var lige præcis sådan, som man forestiller sig en luksuriøs lodge i Afrika ser ud.
En restaurant og bar med møbler af mørkt træ, med farvestrålende puder, afrikansk brugskunst og hvide duge under fadet med kager om eftermiddagen og frugt om morgenen, og en hel væg dedikeret til frit udsyn over savannaen, som ikke bliver mindre af, at campen ligger på den eneste bakketop, området i dette lille hjørne af verden er forsynet med.
En boma, er et udendørs rundt indelukke, hvor man spiser grillet kylling og lam under stjernerne og ser ind i bålet i midten og filosoferer over, om det mon var en han- eller hunløve, der brølede derude i mørket.

En spa, hvis man vil have masseret sine eventuelt ømme muskler, en pool til at skylle bush-støvet af sig, et personale, der er trænet i personlig, men ikke klæbrig, service.
Værelser bygget i »bikubeform« og af naturmaterialer, der får dem til at ligne det omgivende landskab af kampesten, med egen terrasse med udsigt over savannaen, og så uforstyrret, at de eneste, der eventuelt følger med, når man bruger den udendørs bruser, er aber og andre dyr med supersyn og sære lyster.

Og ind imellem udsigt og mad og brusebad og afrikansk diskret luksus – oplevelser med de vilde dyr. Ligesom på de fleste andre lodges tilbyder Manyatta Rock Camp en lang række forskellige dyrerelaterede oplevelser. Morgen eller aften jeeptur i Kwa Madwala, lodgens egen park. Halv- eller heldages tur i Kruger Park. Nattesafari, hvor man er på jagt efter de dyr, der sover om dagen. Walk safari, hvor man går rundt i bushen. Elefantsafari – hvor man spotter andre dyr fra toppen af det største af dem. Og endelig flyvning med et såkaldt microlight, hvor man får hele savannen i fugleperspektiv.

Vi tog imod de fleste tilbud. Så the big five i Kruger om morgenen. Spottede giraffer og løver og massevis af antiloper i Kwa Madwala sidst på eftermiddagen. Oplevede fire næsehorn og en unge en aften efter mørkets frembrud. Så zebraer fra elefantryg, og flodheste og flere giraffer fra luften, da vi fløj i micro light ved solopgang. Og fik så oven i safarihatten en close-up oplevelse med en kudu (en slags antilope i kronhjorte-størrelse), der en sen aften havde sneget sig ind på lodgens område på jagt efter aloe vera planter.
Vil man kun se Kruger Park, kan man køre i egen bil. Oplevelsen er dog langt større med en guide bag rattet, som dels er vant til at spotte dyr, dels kan fortælle om dem. I Kwa Madwala Game Reserve må man ikke, i lighed med de fleste øvrige private parker omkring Kruger, selv køre, men tilmelder sig game drives (ture af 3-4 timers varighed, hvor man spotter dyr) på lodgen.
Myplanet arrangerer tre- og fire dages safariture til Kwa Madwala og Manyatta Rock Camp under VM. Pris fra 4.995 incl. safari-ture, helpension og billeje fra Johannesburg.
www.kwamadwala.net

Weltwitschia Marked
Man kan købe farvestrålende keramik, afrikanske masker, hånddrejede skåle og salatbestik med giraf-udskæringer – og alskens andet i souvenir-genren – i Johannesburg. Men ofte til overpris i butikker i charmeforladte shoppingcentre.
Vil man derimod gerne have noget typisk afrikansk med hjem, til sig selv eller andre, og samtidig gøre en god handel, er Weltwitschia Marked et godt bud.

Det uprætentiøse marked er ikke af den spontane slags, hvor kræmmerne blot smækker et bord op – de godt 40 boder huserer i små træhytter, og en håndfuld caféer, barer og en pandekagebod flankerer butikkerne. Ud over de gængse souvenirs kan man også købe blandt andet tøj og legetøj, dvd-film og smykker.

Det er gratis at komme ind på markedet og en stor kop kaffe står i rørende 3 kroner. Til gengæld skal man have en bil for at komme hertil, for markedet ligger omkring en times kørsel fra Johannesburg ved byen Harteebeespoort, hvortil der ikke er offentlig transport.
Men lejer man en bil kan man efterfølgende bruge et par timer i Harteebeespoort, som ligger smukt mellem sø og bjerge og hvor udbuddet af muligheder for den aktive er stort, fra vandski til vandring i bjergene.
Weltwitschia Marked holder lukket om mandagen.
www.harteebeespoortdam.com

Næste: Overdimensioneret Lalandia tilsat golfbane