Det kan blive dyrt med rabatkort på storbyferien

Lad dig ikke narre af CityCards, som giver fri transport og gratis indgang til seværdigheder på storbyferien - mange af attraktionerne er gratis i forvejen, viser ny undersøgelse.

Undersøgelsen fraråder decideret at købe BerlinPass, som kun omfatter tre af byens ti bedste seværdigheder, der tilmed i forvejen er gratis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grafik: EuroTest/ FDM

Læs det med småt. Det gælder i alle forhold, hvor der er aftaler involveret - også det handler om CityCard. 

Læs også: Spar penge book skiferien nu

Der er nemlig meget stor forskel på, hvad de forskellige byers turist-rabatkort omfatter - og ikke alle kort er en lige god investering.

Det viser en  undersøgelse af europæiske CityCards, som FDM har lavet i samarbejde med EuroTest og de øvrige bilklubber i Europa.

"Man bør sætte sig godt ind i, hvad kortet koster og giver adgang til sammenholdt med ens konkrete behov for museumsbesøg og transport rundt i byen. Gør man ikke det, kommer man hurtigt til at betale for meget," siger indkøbs- og produktchef Jesper Ewald, FDM travel

Nogle kort giver adgang til samtlige museer og seværdigheder og fri transport rundt i byen, mens andre kun har rabat på entrébilletterne, og andre igen er fleksible med gratis adgang til et antal seværdigheder, som man selv vælger og rabat til de øvrige.

Og så er der CityCards, som oversælger, f.eks. MadridCard, hvor der i forvejen er fri adgang til 30 af byens attraktionerne.

Wien har det bedste kort
I alt 16 CityCards er blevet set efter i sømmene: hvor mange tilbud omfatter kortet, er der ekstra fordele, hvor mange topattraktioner er med, hvordan er informationen og ikke mindst prisen - og af de 16 kort fik ingen topkarakter, men tre fik samlet en bedømmelse som gode, tre bliver betegnet mangelfulde og resten var middel.

Bedste kort i undersøgelsen er Wien Card, som scorer topkarakter på hvor mange topattraktioner, kortet giver adgang til, på information og ikke mindst pris: 19,90 euro for tre dage (ca. 150 kr.)

Billigste kort har Kroatiens hovedstad, Zagreb Card, som koster 90 kr. for tre dage. Til sammenligning koster Copenhagen Card 479 kr. for tre dage.

Oslo Pass er det næstbedste på listen, trods den høje pris, ca. 492 kr. Men kortet dækker alle byens top-ti seværdigheder og giver en høj gennemsnitlig rabat, 71 pct., på alle andre tilbud. 

Tredie bedst kort er Sloveniens hovedstads, Urbana Ljubliana Tourist Card. Det koster 35 euro (ca. 262 kr.) og giver 100 pct. rabat på alt, hvad kortet omfatter, inklusiv alle top-ti seværdighederne. Men det trækker ned, at transport til og fra lufthavnen ikke er omfattet. 

Fraråder at købe BerlinPass
I bunden er listen ligger to af de i alt tre CityCards, som findes i Berlin.

Undersøgelsen fraråder decideret at købe BerlinPass. Det kan kun købes on-line og kan kun hentes et bestemt sted i byen. Hvis man vil have det tilsendt, koster det et pænt beløb ekstra. Det tog testen mere end fem dage at få tilsendt oplysninger fra turistkontoret. BerlinPass omfatter kun tre af byens ti bedste seværdigheder, som tilmed i forvejen er gratis.

Berlin CityTourCard får som trediesidst på listen også dårlig bedømmelse for hverken at være til rådighed online eller i børneversion, ligesom rabatten med kortet er lav og giver kun adgang til fire af byens top-ti seværdigheder.

Det tredie kort i Berlin, Berlin WelcomeCard, ender midt i bedømmelsen i middel-gruppen.

Næst dårligst af alle kort er Paris Pass, som topper i pris: 153 euro (ca. 1.147 kr.), men er så også for fire dage. Det fås ikke for tre dage. I undersøgelsen tog det 34 dage inden det bestilte kort kom med posten, og 23 dage med e-mail.

 Test af 16 byers CityCard
1. Wien-Karte - god
2. Oslo Pass - god
3. Urbana Ljubljana Tourist Card - god
4. Amsterdam City Card - middel
5. Lisboa Card - middel
6. Barcelona Card - middel
7. Berlin Welcomecard - middel
8. MadridCard - middel
9. Zagreb Card - middel
10. LuxemburgCard - middel
11. Copenhagen Card - middel
12. The London Pass - middel
13. Roma Pass - middel
14. Berlin CityTourCard - mangelfuld
15. Paris Pass - mangelfuld
16. Berlin Pass - mangelfuld
(Kilde: FDM og  EuroTest)

Se også: Smut væk til storby eller sol