Det gør du bare ikke!

Der er ting, man bare ikke skal gøre, når man rejser rundt omkring verden. Her er 10 gode råd til, hvordan du begiver dig rundt uden at komme i unåde.

Gør ikke thumbs-up-tegn i Iran og lad ikke pindene stå lodret i risen i Kina eller Japan er gode råd at huske, hvis du skulle lægge vejen forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Gør ikke thumbs-up-tegn i Iran

Det humørfyldte og optimistiske thumbs-up, som udføreres med let knyttet hånd og optimistisk opad stikkende tommelfinger, bruges på vores breddegrader til at signalere, at alt er godt, men det betyder noget helt andet i Iran. Her kaldes håndtegnet bilakh og er en helt umisforståelig fornærmelse, der helt bogstavelig betyder "sid på denne her". Det amerikanske OK-tegn, der dannes ved at spidsen af pegefinger møder tommelfinger og danner en cirkel, der også er overtaget af dykkere, når de under havets overflade viser hinanden, at de har det godt, betyder i lande som Brasilien og Tyrkiet, at man sidestiller hele den person, man gør tegnet til, med den mest urene del af hans anatomi.

Se også: Takt og tone i flysædet

2. Klap ikke nogen på hovedet i Thailand

I buddhistiske lande anses hovedet for helligt, her sidder sjælen, og at røre nogen eller klappe nogen på hovedet tangerer hellligbrøde - også når det drejer sig om børn. I Malaysia anses det for krænkende at pege med en finger. Her peger man en knyttet hånd, tommelen angiver retningen. På Filipoinerne er man endnu mere diskrete, her udpeger man ting med sit blik eller ved at spidse læberne i retning af det, man vil henlede opmærksomheden på.

3. Omtal aldrig Irland som en af 'De Britiske Øer'

Det klogeste er ikke at stille spørgsmål om politik, hvis man ikke ved præcist, hvor man træder, og hvem man er i selskab med. Lad være med at spørge ind til aboriginalernes situation i Australien, menneskerettighederne i Kina, brudedrab i Kina, selv i Spanen kan emnet tyrefægtning sætte et selskab i brand. Det samme, hvis man på en pub i Dublin omtaler Irland som en af de britiske øer. Der er udbrudt borgerkrige for mindre. Det bedste er at holde sig til emner som mad, børn, sport eller den omgivende landskabelige skønhed. Man kommer sjældent galt afsted med at sige noget fordelagtigt om det måltid, man lige har nydt eller noget gunstigt om det pågældende steds lokale eller nationale fodboldhold.

4. Klæd dig ikke ud som gaucho i Argentina

Nogle rejsende kan simpelthen ikke modstå fristelsen til at iføre sig lokale klædedragter - eller hvad de opfatter som lokale klædedragter. At iføre sig den halvgennemsigtige, dekorerede skjorte, der på Filippinerne kaldes barong Tagolog er helt fint, og det er det også med den lokale batik i Indonesien, men på samme måde som det er pinligt med amerikanere, der ifører sig kilt i Skotland er det flovt at møde op til en grillaften i Argentina i gaucho-kostume - eller udklædt som indianer for den sags skyld.

Se også: Vær ikke en uforskammet turist

5. Behold ikke skoene på i japanske hjem og templer

Ikke kun i Japan, men i det meste af Østen, bør man indstille sig på at skulle tage skoene af i helligdomme og private hjem. I Japan kan man få overdraget et par slippers til vandringen fra yderdøren til dagligdtuen, hvor de tages af igen, før man træder op på tatamien (en slags sivmåtte). Og pas for himlens skyld på med ikke at smutte i en andens slippers på vejen tilbage. Sidste i år vakte skuespillerinden Elizabeth Hurley stor skandale i Rajasthan, da hun nægtede at tage skoeene af, før hun gik ind i en mandap - et helligt sted beregnet til giftermål - da hun skulle giftes.

6. Ingen nelliker til værtinden

Det lyder som en oplagt idé at tage blomster med til værtinden, når man er inviteret til middag, men her skal man passe på. Arten af blomster, farven og antallet udsender forskellige signaler. Nelliker bliver f.eks. brugt i forbindelse med begravelser i lande som Tyskland, Polen, Sverige og såmænd også i Danmark. Det gør krysatemer også i Belgien, Italien, Frankrig, Spanien og Tyrkiet. I bl.a. Østrig og Frankrig antyder røde roser en romantisk interessse i modtageren, mens gule blomster i Mexico og Chile signalerer sorg eller adskillelse. En buket blomster bør altid overrækkes uindpakket i Tyskland, Sverige og Polen. Et ulige antal blomster betyder ulykke i lande som Kina og Indonesien og det samme betyder et lige antal i Indien, Tyrkiet, Rusland og Tyskland.

7. Få ikke forkert fat i værtens navn i Kina

Det er kun alt for let at få forkert fat i folks navne. I det fjerne østen er navnenes rækkefølge omvendt med efternavn først, mellemnavn i midten og fornavn sidst. Det betyder, at man endelig ikke skal kalde Mr. Li Wong Chee fra Shanghai for "Mr. Chee". Det ville svare til at kalde Hr. Leif Aleksander Poulsen fra Allerød for "Mr. Leif". I vore dage kan man imidlertid ikke vide sig sikker, for nogle kinesere - ikke alle - er begyndt at vende rækkefølgen på deres navne, når de kommunikerer med folk fra Vesten. Så måske Li Chee faktisk Mr. Chee. Et er imidlertid sikkert: "Wong" er mellemnavnet.

8. Giv ikke en araber cognac i en holder af svineskind

Her har vi en virkelig dobbelt-bommert. I de tilfælde hvor muslimer nyder alkohol, gør de det i hvert fald ikke offentligt, så at henlede opmærksomheden på din værts private forkærlighed for Armagnac eller Glenfiddich er ikke nogen god idé og vil ikke blive opfattet sådan. En gris opfattes lige så uren som hunde i den arabiske verden, så uanset hvor smuk din holder er udført vil svinelæder kun føje spot til skade. I det hele taget er det en god idé lige at undersøge de lokale gaveskikke. I Kina vil et ur således bringe uheld, når det overrækkes som gave, alt hvad der er påført et logo anses for fornærmende billigt i Colombia og i Korea bryder de sig slet ikke om at modtage gaver, der er "Made in Korea".

Se også: Etikette-guide til Dubai

9. Ingen snak og drikkeri under skåltalerne i Georgien eller Azerbadjan

At drikke en skål er en alvorlig sag i Nordeuropa, Rusland og landene i de tidligere sovjetrepublikker. In Skandinavien og Tyskland er det vigtigt at møde værtens blik, når der skåles ellers siges "Prost!". I Rusland er det vigtigt, at vodkaglasset tømmes i et drag. Længere mod syd, i Georgien og Azerbadjan, kan man blive ved med at skåle i timevis - anført af en såkaldt toastmaster. At sidde og småsnakke med sidemanden eller at sidde og nippe til sin drink mellem der bliver skålet vil give anledning til løftede øjenbryn og bebrejdende blikke.

10. Lad ikke pindene stå lodret i risen i Kina eller Japan

Spisepinde skal holdes i en position to tredjedele fra vandret. Og jo længere væk du befinder dig fra maden, des mere sofistikeret anses du for at være. Set er til gengæld meget dårlig stil (grænsende til helligbrøde) at spidde maden med sin spisepind, at lægge dem over kors, at anbringe dem på hver side af f.eks. risskålen, at pege på andre med dem, bruge dem til at trække sin skål nærmere med eller - værst af alt - at plante dem lodret i risen. Det er nemlig en del af et begravelsesritual og det er sådan, man anbringer den sidste skål ris ved siden af dødslejet hos nyligt bortgangne.

Se også: Italiensk badeby vil forbyde miniskørter

Rejseliv.dk spørger: Har du brudt en lokal skik på rejsen? Kom med en kommentar herunder.