Det blå sygesikringskort er ikke nok

EU-sygesikringskortet dækker mindre i udlandet, end mange danskere tror.

Det er en god ide at tjekke, om du er forsikret, når du tager på ferie - det blå kort er nemlig ikke altid nok. Fold sammen
Læs mere
Foto: TUI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolernes sommerferie er skudt i gang, og det betyder sommerferie i udlandet for mange danskere. Og en del af de danskere, der rejser sydpå, kommer desværre også til at opleve kontakt til sygehusvæsenet med forbrændte skuldre, dårlig mave eller i de slemmere tilfælde brækkede lemmer.

Indtil 2014 skulle man bare vise sit sygesikringskort, når man gik til lægen i udlandet, men det gule er blevet afløst af det blå. Og der er stadig tvivl om, hvad det blå sygesikringskort rent faktisk dækker, når man tager på ferie inden for EUs grænser – med god grund.

For det blå sygesikringskort giver f.eks. kun ret til behandling på samme vilkår som personer, der er offentligt sygesikret i det land, man opholder sig i. Og det kan i yderste tilfælde betyde egenbetaling. Derfor råder SOS International alle rejsende til at tegne en privat rejseforsikring:

»Vi råder alle til at tegne en rejseforsikring, også selv om turen går til et land, hvor den offentlige hospitalsstandard er høj, for det kan være svært at styre, hvor man havner, hvis uheldet er ude. I Spanien er der f.eks. private afdelinger på de offentlige hospitaler, hvor turisterne indlægges helt automatisk. Og så står man med hele regningen selv,« fortæller Karin Tranberg, der er direktør i Medical Division i SOS International.

Desuden dækker det blå sygesikringskort ikke hjemtransport ved sygdom – endnu en af de ting, der kan komme til at koste dig dyrt, hvis den situation skulle opstå, fortæller Karin Tranberg:

»Det er ikke kun hjemtransport, der er for egen regning med det blå kort, man skal også selv betale for, at familien skal blive hos den syge og måske rejse med hjem før tid. Hvis man omvendt har brug for at få pårørende ud ved mere alvorlig indlæggelse, skal man også selv betale,« siger hun.