Derfor skal du på ferie i Brügge

Brügge har hjemmelavede chokolader, velbrygget øl, sejlture i hyggelige kanaler, kunstværker i verdensklasse og en enestående middelalderbykerne.

I klassisk nederlandsk og flamsk stil står husene i Brügge gavl ved gavl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange er det gamle bare bedre end det nye. Det var konklusionen, efter at Rejseliv havde besøgt oplevelsescentret Historium, der åbnede under stor festivitas i den belgiske by Brügge i november sidste år. 

Læs også: Besøg Afrika  i Belgien

Ved hjælp af tidens mest moderne multimedie-virkemidler forsøger man at bringe den historiske middelalderby til live, men de mange teknologiske krumspring lader altså én underligt upåvirket tilbage.

Og når man så atter står ude på den fine Markt-plads midt i byen, kan man ikke lade være med at tænke over, at det er lidt skørt at have brugt så mange millioner kroner på Historium, når hele Brügge i sig selv er ét stort oplevelsescenter.

Belgien sjældent med på top-listen
Her er de smukkeste huse, imponerende middelalderkirker, brostensbelagte torve og gader, smalle kanaler, parker, interessante museer – og et hav af chokoladebutikker.

Når de årlige oversigter over danskernes favoritferie-destinationer dukker op, er Belgien sjældent med på listerne.  Og det er ærgerligt, for landet har mange spændende oplevelsesmuligheder – fra cykelferie (Belgien er dejlig fladt) over strandferie ved Den Engelske Kanal, storbyferie i Bruxelles og Antwerpen til kulturhistoriske byferier i perler som Gent og altså Brügge.

Brügge, der ligger i Flandern-delen af Belgien,  fik i sin tid sit navn fra nordiske vikinger, der brugte området som base for togter videre mod England og Normandiet. Navnet betyder simpelthen »landingsted« – vi kender det fra blandt andre Islands Brygge i København.

I dag ligger Brügge lidt inde i landet, men dengang lå den direkte ved havet. Med tiden sandede området imidlertid til og afskar byen fra vandet, indtil man i 1100-tallet lavede et kanalsystem, der betød, at Brügge kunne ligge beskyttet bag vældige bymure inde i landet men samtidig være handelscenter via sine vandveje.

Ren fryd for historie- og kulturinteresserede
Det var en en vinderkombination, og de næste tre århundreder var en gylden periode for Brügge. Handlen blomstrede, pengene strømmede til, og der blev skabt grobund for en underskov af håndværkere, kunstnere, ølbryggere og deslige.

Siden sandede også en af de naturlige kanaler, som en storm havde skabt i 1300-tallet, til, og Brügge blev udkonkurreret som handelsby af Antwerpen mod nord.

Heldigvis blev Brügge skånet for ødelæggelser under Første og Anden Verdenskrig, så i dag er det en ren fryd for historie- og kulturinteresserede at slentre rundt i den gamle og UNESCO-beskyttede bymidte.

Og en forårs- eller sommerdag er der ikke meget, der slår en sejltur på en af byens kanaler, hvorfra man kan nyde udsigten til de mange renæssancehuse, der står gavl ved gavl og spejler sig i vandet. 

Skulle det ske, at der kommer et regnskyl, så besøg endelig Groeningemuseum (gør det også, selv om det ikke regner), hvor man se værker af nogle af de største flamske kunstmalere – snyd ikke dig selv for at se Jan Van Eycks fantasiske maleri af Jomfru Maria med jesusbarnet på skødet fra 1436.

Maleriet spiller en stor rolle i Historiums multimedie-forestilling, så hvis du vil se, om Rejseliv er helt galt på den med hensyn til Historium, er det en god idé at have set maleriet »live« først.

Belgisk øl og mad
Trænger man også til at stille den fysiske sult og tørst, er der masser af muligheder i Brügge

Generelt er belgisk mad temmelig god – en kombination af fransk finesse og tyske portionsstørrelser – og i Brügge kan man flere steder få mad, der enten har belgisk øl som ingrediens, eller som er komponeret med sigte på, at man skal drikke øl til.

Rejseliv spiste blandt andet en forrygende middag på Den Dyver, der ligger på Divjer-gaden med udsigt til en af kanalerne. Her kan man både få mad, hvor øl indgår, og købe en ølmenu, der er afstemt de enkelte retter. 

Gode belgiske øl
Vil man efter den oplevelse stifte nærmere bekendtskab med den gode belgiske øl, er det oplagt at besøge De Halve Maan, der er den eneste Brügge-bryggeri, der stadig har sin produktion indenfor den gamle bymurs grænser.

På De Halve Maan – der ikke betyder »den halve mand« men »halvmånen« – kan man både få en rundtur på selve bryggeriet og spise god mad i stedets  restaurant.

De Halve Maan laver to øltyper, Brugse Zot og Straffe Hendrik, i forskellige variationer, og mens Brugse Zot er en mainstream-øl, må vi advare mod at drikke for mange Straffe Hendrik, der holder hele 9%.

Bagefter kan man passende købe lidt sødt på en af byens flere end halvtreds chokoladebutikker.

Belgien har – ikke mindst takket være sin fortid som kolonimagt i Afrika – en rig chokoladetradion, men vær opmærksom på, at nogle af steder er »snyde-butikker« beregnet til turisterne, mens andre er rigtige håndværksbutikker, der laver deres egne chokolader i tilstødende lokaler.

Resten af Brügge er ægte nok.

Læs også: Oplev 1. Verdenskrig tæt på

Rejsen var betalt af Visit Flanders.