Der er rift om 6A i luften

Det er ikke lige meget, hvor man sidder i et fly. Flest foretrækker en vinduesplads forrest i kabinen, viser undersøgelse.

Under 1 pct. vil sidde i midtersædet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Hvad er der ved den venstre vinduesplads i række seks?

Læs også: Guide til underholdning på fly

Hvorfor er det lige netop denne plads, 6A, der er det mest eftertragtede af dem alle? Det viser en afstemning, som søgemaskinen Skyscanner har gennemført, nemlig.

1000 flypassagerer i 46 forskellige lande blev spurgt om deres foretrukne siddeplads. Om hvilken sektion af flyet de helst vil være i, og om det skal være vinduesplads, midter- eller gangplads. De blev bedt om at se bort fra sæder med ekstra benplads. 

45 pct. af deltagerne foretrak at sidde på de forreste seks rækker i flyet - en viden f.eks. lavprisselskabet easyJet for længst har erhvervet sig. Her koster det 70 kr. at reservere plads i den forreste del af flyet, mod 25 kr. i resten af flyet.

Mere overraskende er det nok, at vinduespladserne er markant mere populære end gangpladserne. 60 pct. vil helst sidde ved vinduet, mens knap 40 pct. foretrækker en gangplads - og ingen, under 1 pct., vil sidde i midtersædet.

Disse forhold har en årsag. Mange sætter pris på at komme hurtigt ud af flyet og vil sidde forrest i flyet, hvor der også er mindst motorstøj, mens andre med tendens til luftsyge hellere vil være midt i flyet, hvor turbulens føles mindst.

Med vinduesplads kan man nyde udsigten, men især har man en væg at læne sig op af, hvis man vil sove. Det er især efterspurgt på langdistranceflyvninger. Modsat kan man med en gangplads let  rejse sig og strække benene.

Men hvorfor et flertal, 62 pct. af passagererne, foretrækker at sidde på et lige rækkenummer, lader sig ikke umiddelbart forklare.

Med alle præferencer beregnet viser undersøgelsen også, at det sæde ingen vil sidde på, er 31E - et midtersæde bagest i flyet.

Læs også: Kæmpe guide til timer i transit