Denmark ligger ved floden Denmark

I et fjernt hjørne af Australien ligger en lille støvet by med et potent by-våben.

Den støvede mini-by ligger tæt ved West Australias sydligste punkt, og ved kysten er der fine vandrestier. Enkelte gamle træer har fået lov at stå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Denmark har Australiens mest potente by-symbol!« Den besked måtte jeg lige tygge lidt på.

Læs også:
Little Denmark nu på dansk

For ud over bogstaverne i det store skilt med »Welcome to Denmark«, er der malet en blå fugl. En »Splendid Blue Wren«, der i levende live vel er på størrelse med en gråspurv.

Men disse fuglehanner er helt specielle, får jeg forklaret. Deres forplantningsorganer har ufattelige dimensioner. Hvor man i dyreverdenen taler om store testikler, hvis de når op på fem procent af dyrets samlede vægt, kan den lille blå han-wren bryste sig af, at hans vejer 20 procent af den samlede kropsvægt.

Om det virkelig er rigtigt, finder jeg aldrig ud af. Men jeg får da et godt grin og tænker på, at et lille undervurderet australsk Denmark og en lille blå fugl kan gemme på mere, end man umiddelbart kan få øje på. Ta’ den, Danmark.

Køer og grønne bakker
Ganske vist har Danmark ikke noget at gøre med Denmark. Det er ikke, som man ellers kunne forestille sig, en emigreret dansker med hjemve, der står bag byens navn.

Historien fortæller, at et af de første britiske skibe, der kom til den australske sydkyst og ankrede op i bugten ved Albany, havde en skibslæge med om bord, der hed Wilson.

Han fik lov til at forlade skibet, mod at han udforskede kysten. Det gjorde han, og da han kom til en flod, navngav han den efter en af sine kolleger: Doctor Denmark.

Men hvor denne Denmark havde fået sit navn fra, melder historien ikke noget om. Der er ellers noget dansk i egnen omkring Denmark.

Det grønne bakkede landskab, hvor hundredvis af køer og kvæg græsser mellem spredte træer og gårde placeret elegant på højdedrag med fantastisk udsigt i det behagelige solrige og varme klima.

Hippierne rykkede ind
Byen Denmark ligger ved floden Denmark nogle kilometer inde i landet. Ved kysten er der flotte strande, og selve kysten og omegnen har gode muligheder for vandring, cykling og andre af de udendørsaktiviteter, som australierne elsker i deres ferier.

Den lille by har forretningshuse i »western-stil« med flotte facader, der præsenterer sig ud mod gaden, og den ser ud som om, den sover.

Det var måske det hippierne, kunstnerne og de »alternative« faldt for i 1970erne, da de søgte til byen og købte huse og jord, hvor de ville være selvforsynende og økologiske, mens de lokale rystede på hovedet og fortsatte deres nøjsomme tilværelse, som de altid havde gjort det.

Men udviklingen kom alligevel til Denmark, og pludselig var det hippierne, der sad på værdistigningerne. Mange af dem er stadig i byen. De sætter deres præg på erhvervslivet med forretninger, man ikke lige venter at finde i en lille flække langt fra alting: »Karrisma Galleri«, »Reflections« ferieboliger, »Earch Eco Wear« med tøj fremstillet af hamp, bambus og soya og fair trade-varer fra Nepal og Indien samt »The Sacred Tree«, en gavebod for sjæl, krop og ånd, hvor der også tilbydes clairvoyant læsning, krystal-psykiske samlinger og reiki-behandlinger.

12 meters vandbarometer
Sidste år åbnede man da også et stort imponerende »Visitor Center«, hvor der sælges lokalt håndværk og souvenirs, formidles overnatning og aktiviteter og med udstillinger fortælles om Denmarks historie.

I centret beklager lederen, at han ikke kan præsentere mig for en dansk forbindelse til Denmark. Men måske er der en til Bornholm, der ligger mellem Albany og Denmark. Bornholm er bare en håndfuld huse, og der er ingen officiel forklaring på navnet. Lederen mener dog, at have fundet én.

Byen må være opstået i forbindelse med at jernbanen blev anlagt. Og der var mange skandinaver mellem arbejderne – så mon ikke en af dem var fra Bornholm?

Det lyder meget sandsynligt, er vi enige om. Så har Denmark ikke noget med Danmark at gøre, så har Bornholm det i hvert fald!

3 indbyggere

Jeff Porteous, vinduespudser
»Jeg er fra Albany. Det er ikke så langt herfra. Men for fire år siden flyttede jeg hertil sammen med familien. Vi ville gerne bo lidt mere landligt, men stadig i en by. Her er stille og roligt, bortset fra de perioder, hvor turisterne kommer væltende. Men de skaffer jo omsætning. Her er venligt, og folk kender hinanden.
Landet Danmark. Nej det kender jeg ikke så meget til. Det er i Skandinavien, ved jeg,«

Graham, forretningsindehaver
»Jeg er fra LA i USA, og har også boet i Sydney. Men jeg kunne ikke holde støjen ud. I 1970erne besøgte jeg Denmark flere gange sammen med forskellige musikere, og jeg fik et godt indtryk af byen, som et sted, hvor folk kommer hinanden ved. Og naturen er fabelagtig. Derfor flyttede jeg hertil, og nu har jeg boet her i ti år. Danmark? Tja, hvis man skal tale om et land i forhold til byen, burde det være Holland. Denmark burde faktisk hedde New Amsterdam, så mange hollændere bor her.«

Tracy Williams, Visitor Center
»Min mands forældre bor her, så jeg havde besøgt byen mange gange, før vi besluttede at flytte hertil. Det er tre år siden nu, og jeg har ikke fortrudt det et sekund. Her er hverken lyskryds eller rundkørsler, men venlige mennesker og trygt og sikkert for børnene. Omgivelserne er naturligvis også fantastiske, og der er mange friluftsmuligheder.
Danmark? »Jeg ved ikke rigtig noget om Danmark. Jeg tror ikke, jeg har hørt noget om det. Mary hvem?«