Delikatesser du kan dø af

Gourmetrejser er umiddelbart ikke det, man forbinder med noget farligt, men delikatesser kan være dødsens farlige.

Frugten Ackee er Jamicas nationalfrugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ktematic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jo sjældnere, jo mere attråværdig - og jo dyrere er det også. Og jo farligere det er, jo mere spændende er det at sætte tænderne i. Sådan er det med kulinariske specialiteter overalt i verden - for nogle i det mindste.

For mens nogle opfatter de forskellige ingredienser og retter som virkelige delikatesser, er der andre, der betragter dem som næsten modsatte - og nogle af disse specialiteter er samtidig livsfarlige. F.eks. ynder japanerne at spise en fisk, der er så fuld af tetrodotoxin, en nervegift, at den er en bombe. Et gram af giften kan angivelig dræbe mindst 100 mennesker.

Inden fisken ender som den dyre ret - Sashmi - er de giftige dele af fisken naturligvis fjernet. Det kræver en kok med specialuddannelse og efterfølgende eksamen, der er så striks, at kun 30 pct. består.

Men det er ikke kun fisk, der er dødelige. Også grøntsager og frugt findes i farlige versioner, der alligevel ender på middagsbordet.

Her er ti mere eller minde farlige delikatesser fra hele verden samlet af Hotel & Resort Insider:

Ackee - Jamaica
Det er landets nationalfrugt. Spises den inden den er helt moden, eller når den er for moden, kan den give opkastninger, slagtilfælde og ekstremt lavt blodsukker. Tilstanden kaldes jamaicansk bræksyge.  

Blækhat - Nordamerika, Europa og Danmark
Svampefamilien blækhatte er omfangsrig. Svampene er spiselige, men en af dem - almindelig blækhat (Coprinus atramentarius) betragtes herhjemme som uspiselig, for den virker som antabus med en virkning i op til flere dage. Drikker man alkohol sammen med svampen, bliver man utilpas, svimmel og kaster op. Blækhatten gror i temperet klima, i fugtig næringsrig jord.

Casu Marzu, Italien
Regeringen på Sardinien har forbudt den "rådne ost" af helbredsmæssige årsager og truer med store bøder. For osten kan give alt fra allergiske reaktioner til kvalme, opkastning, mavelæssioner og fordøjelsesproblemer, for ikke at tale om at maddikerne kan passere gennem maven i live og bore sig ud i vitale organer. Alligevel handles osten på det sorte marked på Sardinien.

Den er  fremstillet af fåremælk og tilsættes maddiker, som nedbryder ostens fedt og fremmer en gæring. Når osten serveres skal maddikerne være levende. Er de er døde, er osten giftig, siger de lokale.