Delfiner stresses af turistbåde

Ny undersøgelse af delfinerne ved Zanzibar viser, at de intelligente dyr stresses af turistbåde og svømmende turister

I følge forskernes undersøgelser er det ikke kun de enkelte individer, der bliver påvirket negativt, men alle dyrene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er delfiner slet ikke så glade for at være tæt på mennesker, som vi tror. Et forskerhold fra det britiske Newcastle universitet har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at tuistbåde og turister der vil svømme med delfiner, er til stor gene for dyrene, skriver videnskab.dk.

Se også: Den lyserøde delfin

"Vores undersøgelse viser, at så snart turistbådene var i nærheden, blev delfinerne meget stressede og brugte mindre tid på jagt, sociale aktiviteter og hvile," siger lederen af undersøgelsen, Per Berggren.

Forskerne fulgte delfinerne i 40 dage ved den sydlige del af Zanzibar, og det var ikke kun de enkelte individer, der blev påvirket negativt, men alle dyrene. Og det kan på langt sigt være ødelæggende og få delfinerne til at forsvinde, fastslår forskerne.

Bådene forstyrer
Med turistbåde i nærheden faldt den tid, som delfinerne brugte på at hvile sig, fra 38 procent til 10 procent. Mængden af tid, de brugte på fouragering og socialisering faldt fra henholdsvis 19 og 10 procent til kun 10 og 4 procent.

Og delfinerne bevægede sig meget mere med bådene i nærheden. Konkret fra 33 procent til 77 procent, så det blev den klart mest dominerende aktivitet.

Den danske zoolog Carl Kinze fra Dansk Havpattedyrforening mener ikke, at resultaterne er overraskende. Han påpeger over for Videnskab.dk, at det altid er en balanceakt at interagere med delfiner på denne måde.

»Overudnyttelse fører til en ikke-bæredygtig situation, og for mange skibe og turister har helt sikkert en negativ effekt. På den anden side, hvis man ikke overdriver, vil der hos delfinerne efterhånden ske en tilvænning,« siger Carl Kinze, som dog ønsker flere undersøgelser, før man konkluderer noget endeligt på Zanzibar.

Se også: Den legesyge delfin fra helvede