De mest beskidte ting på din rejse

Her er fem af de største bakteriefælder, du skal tage dig i agt for på rejsen, ifølge skribent fra rejseguide-giganten Lonely Planet.

Foto: Iris

1. Flytoiletter
Selv om man nemt kan komme i tanke om toiletter, der er mere uhumske og ulækre end dem på fly, er der alligevel grund til spritte hænderne med desinficerende håndgel efter en besøg på flyets toilet, i følge Lonely Planet-skribenten Leif Pettersen. Toilet og håndvask er så tæt på hinanden, at det lille wc-rum hurtigt bliver en bakterie-farm. Og så er vasken så lille, at man uundgåeligt plasker med vandet. Og bakterier trives i fugtige betingelser.

Se også: Toiletter, der er værd at rejse efter

2. Offentlig transport
Har man rejst i Singapore, ved man, hvor ren offentlig transport kan være. Ud over hyppig rengøring har de skyhøje bøder for at smide affald i toget eller på stationerne også en del af æren.
Men andre steder i verden kan den offentlige transport være en syndflod af bakterier. Tusindvis af passagerer placerer hver dag deres hænder på håndtag, gelændere og stopknapper og efterlader et bakteriologisk håndaftryk. Og sæderne kan i nogen tilfælde være fyldt med fæces.

3. Computertastatur
Hvis man ikke lige har sin egen computer med på rejsen, må man gå på computercafé eller ned i hotellobbyen for at skrive mails eller tjekke Facebook. Men at røre ved tastaturet på sådanne steder er sammenligneligt med - i følge Lonely Planet-skribent Leif Pettersen  - at taste på indersiden af et toilet på en rasteplads.
Årsagen til dette er, at tastaturer sjældent bliver vasket, og at de er svære at gøre helt rene. Derfor sidder der masser af bakterier på tasterne. Husk, at en influenza-virus kan overleve to til tre dage på tastaturet.

4. Penge
Stafylokokker og spor af afføring kan findes på penge rundt om i verden. De amerikanske sedler er udtalt beskidte, en test fra New Yorks sundhedskommission (Health Commissioner of New York) fandt 135.000 bakterier på en specielt ubehagelig seddel. Det kan blandt andet skyldes, at amerikanske penge sedler ikke er lavet af det samme plastik-agtige materiale - som eksempelvis de australske pengesedler - der siges at have så få som 10 bakterier per kvadratcentimeter.

5. Andre mennesker
Hvordan er pengene, tastaturet, toilettet og de offentlig transportmidler blevet så beskidte i første omgang? Fra alle de mennesker, der benytter dem, selvfølgelig.
En undersøgelse fra nogle af de mest besøgte togstationer i USA, Grand Central Station og Penn Station i New York, viste at kun 49 pct. vaskede deres hænder efter et toiletbesøg.

Rejseliv.dk spørger: Kender du andre bakterierfælder? Kom med en kommentar herunder.