De Japanske Alper

På skiferien i Japan venter puddersne og nedfarter i forunderlige landskaber. Men også lokale lækkerier og badende aber gør en skiferie i Østen til noget helt specielt.

Udsigten fra pisterne ved Nozawa Onsen byder på et spektakulært kig ud over de Japanske Alper. Foto: Nozawa Onsen Snow Resort Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pisten falder fra toppen af bjerget ned gennem et blødt puklende skovområde. Tungt snefald har omdannet træerne til hvide statuer, der minder lidt om forvrængede, stivnede ’oni’ – navnet på japanske dæmoner – fastfrosset i ufuldendt flugt fra kulden. De ser på, mens den nye, urørte sne hvirvles op bag hver enkelt skiløber og snowboarder, som vi bevæger os ned ad bjerget.

Fornemmelsen af at krydse puddersneen i Japan er noget helt specielt, og en fornemmelse, der kan være svær at finde magen til i Europa. Det er nærmest som at flyve ned gennem skoven, når man vender skispidserne nedad. Sneen dæmper al lyd bortset fra de knirkende, knitrende ’swush’, der nærmest komplimenterer hvert blødt sving.

Man har en fornemmelse af at være helt alene på bjerget. Lige indtil vi når ned nær bunden og skærer tilbage til en af liftstationerne i Nozawa Onsen-skiområdet tæt på Nagano, der ligger cirka to en halv times transport fra Tokyo. Med al sandsynlighed ville vi kunne få præcis den samme oplevelse på det samme bjerg i morgen. Det ville være, som om de stivnede oni var vågnet om natten og havde været ude med store koste for at fjerne ethvert tegn på, at nogen havde været forbi og forstyrre deres vintersøvn. For i Japan sner det nemlig både ofte og meget.

Østens pulvermekka

Selv om vi befinder os i Nozawa Onsen, kunne det i princippet have været nærmest hvor som helst i De Japanske Alper, der som en rygrad løber ned gennem Honshu – den største af de japanske øer. For ikke at tale om andre af de flere end 600 skisportssteder, der findes rundt om i Japan. Landet ligger om vinteren som en bufferzone mellem det iskolde Sibirien og det varmere Stillehav.

Resultatet er masser af sne og snegaranti på de fleste skisportssteder fra december til april.

Den perfekte afslutning på en dag på ski i Japan: Et besøg til en lokal onsen. Her med udendørs bade. Foto: PR/PowderHounds.com Fold sammen
Læs mere

Mange steder får mere end seks-syv meter sne i løbet af en sæson, og på den nordlige Hokkaido-ø falder der omkring 15 meter sne hvert år. Ud over de store mængder er der også tale om en kvalitet, der får specielt offpiste-entusiaster til at sukke hengivent. Her er det næsten kun områder i Alaska og omkring Whistler i Canada, der kan konkurrere med Japan.

»Japan har helt utrolig sne – både i mængde og kvalitet – og fantastiske muligheder for ’backcountry skiing’. De fleste pisteområder er små, sammenlignet med hvad man finder i Europa, men der er masser af sjove ture inde mellem træerne,« fortæller Lyndell Keating fra powerhounds.com, der er et website, der er specialiseret i tips og tricks til skiløbet, skiguider og anmeldelser af skisportssteder. Han fremhæver områderne Tohoku og Tenjindaira på Honshu og Kurodake på Hokkaido som personlige favoritter.

Fra kold sne til varmt vand

Forestil dig en gigantisk fast forward-knap. Ét tryk på den, og vi farer med liften fra dalen tilbage til toppen i superfart. En tur, to ture, ti ture til. Frokosten består af en skål ramen-nudler, som kan slubres indenbords på få sekunder. Så tilbage på pisten. Et skarpt sving kaster sne i hovedet på de ventende kammerater. Næste tur bliver måske overmodig nok, og på den næste igen kommer et af de dæmoniske oni-træer lige tæt nok på. Med highfives, grin og snak blandet med fingersprog og et gebrokkent engelsk kommunikerer vi med et par japanske snowboardere på vej op i liften. Efter en god portion ture susende ned ad pisterne er det tid til at sige tak til bjerget for i dag. Vi skynder os gennem den snedækkede by og ind til hotellet, hvor vi efter et hurtigt tøjskifte stikker ud i et af de lokale onsen-bade. Og dagen er med ét gået fra fast forward- til tai-chi-tempo. Med et langt suk sænkes kroppen ned i det omkring 40 grader varme vand. Stilhed, stilstand, velvære, zen.

’Onsen’ er det japanske ord for varme bade. Deres rolle og betydning kan bedst sammenlignes med finnernes forhold til saunaer. Nozawa Onsen er ud over at være skiberømt også berømt for områdets vulkanske, varme kilder, som blev opdaget tilbage i det 9. århundrede. Men det kræver lidt tilvænning. For det er varmt. Meget varmt.

Mange regnes for at have helende egenskaber, og de trætte skistænger er ikke i tvivl om, at det varme, let svovlduftende vand gør underværker. Hele kroppen summer af blød, træt velvære, da jeg forlader onsen-badet og går udenfor, hvor sneen igen er begyndt at falde i store flimrende fnug og er lyst op af det varme, orange skær af lyset fra gadelamperne og sake-forretningen ved siden af badet. Men det er ikke kun os forfrosne skiløbere, der finder stor glæde i Japans varme bade. Vores behårede slægtninge, aberne, har også fået øjnene op for onsen-badenes forunderlige egenskaber.

I Jigokudani Monkey Park klynger en lille abe sig til sin mor, da hun sænker sig ned i det varme vand. Biologer har på et tidspunkt bestemt sig for, at de hedder Macaca Lyssodes Fuscata – det latinske navn for Japan makak-aber. En lille flok turister og fotoentusiaster har taget opstilling omkring den naturligt varme kilde for at betragte abernes badeseance. Flokken vokser sig større. Hvert år i vintermånederne bevæger aberne sig til kilden i Jigokudani Monkey Park og trækker i forlængelse turister til området lige uden for Shibu Onsen-landsbyen. Selve Shibu Onsen er bestemt også et besøg værd med sin lange, smalle hovedgade fuld af traditionelle japanske træbygninger med de karakteristiske blødt svungne tegltag. Byen ligger ikke langt fra Shiga Kogen, Japans største skisportssted med sammenlagt flere end 70 liftstationer, hvilket er den primære årsag til, at vi har valgt at have Shibu Onsen som stop. Vores overnatning på den charmerende japanske kro Koishiya Ryokan viser sig at være sit helt eget højdepunkt for turen. Her kombinerer den unge ejer og ditto personale traditionel japansk gæstfrihed med en mere moderne ’Cool Japan’-tilgang. Eksempelvis er gulvet i restauranten lavet af genbrugt træ fra paller og inkluderer et verdenskort i træ, hvor gæster har skrevet deres navne på de lande, de kommer fra.

Med Japan til bords

Den hellige japanske skisports-treenighed tæller sne, onsen og mad. Mens Tokyo funkler i skæret fra flere Michelin-stjerner end nogen anden by i verden, så er hele Japan på alle måder et fantastisk land, når man sætter sig til bords. På kroen Koishiya Ryokan prøver vi blandt andet pasta med svampe og oksekød, miso-marinerede og dybstegte yams og oyaki–boller fyldt med tofu og nozawa-grøntsagen. Alt komplementeret af en glimrende rødvin og fulgt op af traditionel japansk sake. Altsammen lokalt produceret. Det er et glimrende tidspunkt at gå efter de røde lanterner, der ofte hænger uden for Izakaya-restauranter. Izakaya er ligesom de berømte roykan små japanske kroer, hvor man normalt bestiller en række småretter og kombinerer med vand, øl eller sake. Et godt råd vil være at smide guidebogen over i hjørnet og udforske på egen hånd. Hver egn og restaurant har sine specialiteter.

Japan har fantastiske muligheder for ‘backcountry skiing’. Det kræver dog ofte noget tid og energi at komme frem til områderne. Foto: PR/PowderHounds.com Fold sammen
Læs mere

Travlt på ferien

Hvis man drømmer om at smække skiene eller snowboardet på nakken og tage turen til de japanske bjerge, kan afstanden være en stopklods for nogle. Med en flyvetur på omkring 12 timer fra København til Tokyo og derfra – i de fleste tilfælde – mindst tre timers transport til skisportsstederne kan det give visse planlægningsmæssige udfordringer, hvis man kun har en uges vinterferie til rådighed. Derfor er kombinationen af skitur og besøg til eksempelvis Tokyo og Kyoto oplagt, og på en japansk skiferie er der rigeligt med oplevelser, der kan fylde langt mere end en uge ud.

Mange japanske skiområder er relativt små, og ligesom mange andre steder i landet kan der nogle gange være mange mennesker samlet på ét sted og derfor rigtig travlt. Der er ikke så meget stress og jag som i Tokyos berømte tog i myldretiden, men der er alligevel noget at være forberedt på. Det gælder specielt i højsæsonen og i weekenderne. Til gengæld er der masser af rigtig gode oplevelser at hente i mindre kendte områder. Her skal man som udlænding være forberedt på, at det kan være yderst begrænset med engelskkundskaber.

Offpistens udfordringer

I Nozawa Onsen og Shiga Kogen er det med engelsk ikke noget problem.

Til gengæld viser det sig, at der er forbud mod offpiste, selvom begge steder er yderst indbydende, når det kommer til ture ned gennem skovområderne ved siden af pisterne. Forbuddet giver dog god mening, Japans geologi taget i betragtning.

»Japans vulkanske undergrund gør, at du kan løbe ind i meget specielle udfordringer. Der kan eksempelvis være termiske vandløb, som skaber luftlommer under sneen, som du kan risikere at falde i. Lav sigtbarhed er et andet muligt problem, og du kan nemt risikere at fare vild. En lokal guide kan fortælle dig, hvor faren lurer,« forklarer Alister Buckingham fra rejsearrangøren SkiJapan.com.

»Mange skiløbere og snowboardere kender det specielle sne ‘Japan Powder’. Specielt efter mange professionelle skiløbere begyndte at komme hertil for at lave film. Vi vil anbefale, at man til offpiste-ture hyrer en lokal guide og registrerer sin planlagte tur hos de lokale,« fortæller Daisuke Tozawa fra Nozawa Onsen Snow Resort.

For os slutter skiferien ved Nozawa Onsen. I toget tilbage til Tokyo taler vi om, hvordan ski i Japan adskiller sig fra det, vi kender fra Europa. Ud over den store høflighed og gæstfrihed er vi slået af det faktum, at både Shiga Kogen og Nozawa Onsen befinder sig tæt på Nagano og var en del af Vinter-OL i 1998. Men det kan vi på ingen måde mærke de steder, vi har opholdt os. Alle hoteller har været relativt små og intime, hvor vi har grinet med ejerne og personalet og snakket om alt og ingenting, inklusive hvordan tingene foregår i området – også uden for skisæsonen. Oplevelsen af at komme tæt på den måde, som livet leves i De Japanske Alper, står stærkt. En levemåde, der er meget anderledes end i Tokyo.