De »forbudte« trin

Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Jeg må indrømme, at det svier lidt, når mine kolleger her på redaktionen forsøger at undertrykke en fnisen, hvis jeg en fredag glad fortæller, at jeg skal hjem og se »Vild med dans« – eller her senest, at jeg glæder mig til at komme ind og se musicalversionen af »Dirty Dancing« med Silas Holst som Johnny-nobody-puts-baby-in-the-corner-Castle.

Og det kan da godt være, at det ikke er særligt alfahan-agtigt, men jeg vedstår gerne, at jeg er – ja, undskyld ... – vild med dans.

Ikke at jeg selv kan danse. Desværre.

Jeg tilhører de generationer, hvis tætteste forhold til en danseskole er, at de har set Frk. Violet undervise Korsbæks poder i »Matador«. Og skulle jeg selv blive presset ud på et dansegulv, skønt jeg prøver at undslå mig, er jeg en af de mænd, der – som Eddie Murphy hånende beskriver det i standup-showet »Raw« – står og svinger armene frem og tilbage, knækker arytmisk i knæleddene og tror, at det ser sexet ud, hvis jeg bider mig selv i underlæben.

Nej, jeg elsker at SE på andre danse. At nyde deres beherskelse af kroppen, den måde de tilsyneladende trodser naturlovene, deres udtryksfuldhed.

Og stilarten er sådan set ligegyldig. bare danseren mestrer den. Gene Kelly, der stepper i »Singing in the rain«, robot-agtig Electric Boogie 1980er-style, klassisk Bournonville-ballet, elegant wienervals, fysisk minimalisme eller ekstrem kropsudfoldelse i moderne danse-performances. Michael Jackson, Gudrun Bojesen eller Pina Bausch – kom med det hele.

Jeg kommer ikke ud og se dans live så meget, som jeg gerne ville – det bliver mest noget med »Billy Elliot«, »Grease« og »De forbudte trin« på dvd’en derhjemme – men indimellem er jeg heldig at opleve det på mine rejser. Jeg har set River Dance på et lille spillested i Dublin, set hundredvis af franskmænd danse traditionelle middelalderdanse hånd i hånd på rådhuspladsen i Toulouse og siddet mindre end fem meter fra en flamenco-danser på en bar i Sevilla.

Min helt store drøm er dog at opleve det, Ebbe Fischer i denne uge guider til: Tango i Argentina.