De bedste ski områder

Guide. Der er flere muligheder i Funäsfjällen, der kan udfordre skiløbere på alle plan.

30rejfunas9.jpg
Man kan nemt finde en piste helt for sig selv på Ramundberget. Foto: Johanne Haagerup
Læs mere
Fold sammen

Der er flere forskellige skiområder, hvis man kaster sig ud i Funäsfjällens fristelser. Rejseliv guider her til de tre vigtige.

Funäsdalsberget

Destinationens eneste gondollift blev åbnet den 29. december 2014. Den går direkte fra Funäsdalens bycentrum til toppen af bjerget og giver resortet et moderne løft i bogstaveligste forstand.

Funäsdalsberget rejser sig med 300 højdemeter, hvilket giver destinationens stejleste nedfarter. Mange konkurrenceløbere kommer derfor hertil og øver, før andre områder får ordentlig sne. Det er ikke unormalt at se skiløbere i klubjakker suse i slalomsving ned ad bjergskråningens 17 pister, hvor den længste er godt to kilometer lang.

Holder man til venstre på toppen, kommer man til en sort piste, der er lang for en avanceret nedfart i Norden at være. Her er også en funpark med store hop, der kan udfordre selv de vildeste vovehalse. Holder man til højre, suser man lige ned i bycentrum. Man kan også blive på toppen og besøge Toppstugan, der blandt andet serverer dampende varm kakao og har den bedste udsigt i hele Funäsfjällen.

Tänndalen

Hele 52 pister ligger side om side i Funäsfjällens største skiområde. Skibussen sætter én af ved Fjeldlodgen i den ene ende af Tänndalen, og herfra går slæbeliften op til kilometervis af pister i alle farver.

Blå pister forbinder toppen af hver lift med nabo-pisten, og det tager omtrent tre kvarter at stå fra den ene ende af området til den anden. Pisterne er som oftest røde og brede, men midt i skoven gemmer sig et område med blå og grønne pister, der kurver sig ind igennem skoven.

Krokskogen er et eventyrland for børn, hvor sjove træfigurer hænger og viser vej ad de forskellige ruter ned igennem skoven. Rundt omkring står frokostborde, hvor man kan nyde madpakker og en kop termokaffe, mens børnene selv kører på opdagelse.

Men man må ikke snyde sig selv for et besøg på Buskvallen Inn, der ligger i bunden ved Val-liften og har ry for at servere de bedste kanelbullar i hele Funäsfjällen.

Ramundberget

Siden 1936 har Ramundberget været skidestination.

Her er 42 nedfarter, og det er nok det mest børnevenlige af de tre store skiområder. De erfarne skiløbere kommer dog heller ikke til at kede sig på Ramundbjerget lige med det samme. Udover røde og sorte nedfarter kan man vende blikket mod træerne mellem pisterne. Fjeldbirken er det eneste træ, der gror på skråningerne, og de vokser hverken særlig højt eller tæt, hvilket gør alle de små skovområder ideelle til off piste.

I Skogsparken i yderkanten af Ramundberget bliver skoven holdt, og der tyndes ud i træerne, så det bliver endnu lettere for skiløbere at fjedre igennem den dybe puddersne.

De mere erfarne off pistere kan også holde til højre på toppen og køre helt uden for de holdte pister, hvor man færdes på eget ansvar. Her kan man stå ned gennem en stejl og smuk skovslugt, hvor sneen med garanti ligger dyb og uberørt. Der kan dog være risiko for laviner, så man bør først gøre sig bekendt med dagens sikkerhedsniveau.