»Das Boot« i Kiel

På stranden i den lille by Laboe nord for Kiel ligger U-995. Det er den eneste tyske u-båd fra 2. verdenskrig, det stadig er muligt at gå ombord i.

U-995, der ligger i Kiel i nordtyskland, er nok mest interessant for drenge i alle aldre. Men de får til gengæld også en unik oplevelse, når de bevæger sig ind gennem ubåden fra 2. Verdenskrig Fold sammen
Læs mere
Foto: Kåre Welinder
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fy for helvede. Man kan kun glæde sig over, at man ikke var en del af besætningen i de tyske u-både, der gjorde tjeneste på verdenshavene under 2. verdenskrig.

Læs også: Hitlers knytnæve mod vest

Det eneste sted, hvor man ved selvsyn kan få et indblik i de trange, klamme og klaustrofobiske forhold ombord, er ved Tysklands marinemindesmærke for faldne sømænd, der ligger i den lille by Laboe, 20 km nord for Kiel.

Man går ind i forenden af U-995, promenerer igennem maskinrummet, igennem køkkenet, forbi kortrummet med et lille kig til toiletterne og videre forbi mandskabets køjer, inde man forlader U-995 i bagenden. En ting er hvad man kan se. Resten er forestilling, 65 år tilbage om de forfærdelige forhold i dybet.

Da Rejseliv.dk gik ombord, var der fire hollandske turister, og allerede her var det trangt. Da der også kom en hollandsk skoleklasse, var der noget nær panik.

Og så er vi ved forestillingen om, hvor forfærdeligt det må have været at bo i en tysk ubåd. 55 mennesker skulle bo i den på samme tid, og mandskabet måtte dele køjer med torpedoer og madvarer. De 55 mand havde to klaustro-klamme toiletter, der kun kunne bruges ned til 25 m dybde.

Lus som kammerater
Hvordan der har kunnet leve så mange mennesker under sådanne vilkår, med svedige lus som kammerater og lopper som ekstra mandskab, er simpelthen en gåde. Og når man selv står i U-995 får man for alvor fornemmelsen af vilkårene.

Inde i ubåden er der desværre kun meget få beskrivende plancher for turister, der fortæller om de faktiske forhold ombord under krigen. Men U-995 skal der egentig heller ikke læses om. Den bør opleves indefra. Den er et enestående historisk dokument over, præcis hvordan det var dengang.

Og at det har manges interesse, vidner et årligt besøgstal på 350.000 om, og siden ubåden blev lagt på land i 1970’erne, har mere end 10 mio. mennesker fra hele verden besøgt »Das Boot«.

Mindesmærke for de falde
Lidt tilbagetrukket fra stranden og U-995 ligger et 86 meter højt tårn. Det er Laboes enorme mindesmærke. I indgangshallen er samtlige skibe, der sank under krigen, udhugget i betonvæggene og forsynet med antallet af druknede sømænd.

Antallet af alle kæntrede, torpederede og nedskudte fartøjer er mange, mens antallet af fortabte fra den tyske krigsmarine løb op i 120.000. Og hvis ikke de er at finde på de rå betonvægge, så står deres navne i de to enorme navnebøger, der pryder rummet fra deres glasmontrer.

Tværs over den store paradeplads fra tårnets indgang, ligger Laboes flotte marinemuseum. Her er udstillet alt om skibe, ubåde, krigstaktik, tabstal for sømænd og fartøjer med mere, og museet rummer er imponerende samling af tyske modelskibe fra 2. verdenskrig, alle byggede af hobbysamlere.
 
Her er stort set alle af Hitlers monstrøse krigsskibe, hvoraf den mest imponerende er den omkring fire meter lange model af slagskibet Bismarck.

Kuldegysning
Ved indgangen til en lang kældertrappe står overskriften »De Faldt På Alle Have«. Trappen fører ned til en slags gravkammer, der fungerer som mindekælder for havets faldne.

Ikke kun tyske, for søfolk fra hele verden har været og lægge kranse, buketter og ankre i rattanflet, og at gå rundt og læse de mange farvelhilsner, giver gåsehud. En hilsen fra kammeraterne i Calais, en hilsen fra Armada de Chile og simple, men effekfulde personlige hilsner.

Rummets eneste lys stammer fra en glasmosaik i loftet, hvor blåt lys giver rummet en dunkel, maritim atmosfære. Muligvis for at ære de druknede med den farve, som var det sidste sømanden så, inden han led døden på havet.