Danskernes sneparadis

For børn og voksne skifjumrere findes der næppe et bedre sted end Svenske Isaberg blot fire timer fra København. Og I kan stadig nå det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pak din bil, smid ungerne ind på bagsædet og vær i Alperne på mindre end fire timer.

Se også: Børnenes sneparadis

Nej, det er selvfølgelig ikke Mont Blanc og omegn, der sigtes til, men illusionen er lige ved at være der — i hvert fald hvis man er fladlandsdansker, ski-novice og et positivt menneske med en vis indbildningskraft.
Det er skicenteret Isaberg lidt syd for Jönköping, vi taler om. Det tager godt et par timer at køre derop fra Helsingborg — til Halmstad ad Göteborgmotorvejen og så ellers til højre og ud ad landevej 26.
Da vi ankom og så skiltet foran os med ordene »Isaberg – 309 meter över havet«, udbrød jeg spontant over for konen:
»Det er da ikke andet end en pæn stor bakke, bare dobbelt så høj som Himmelbjerget.«

Men konen, der ellers er en erfaren skiløber, var stærkt uenig og insisterede på, at der måtte være tale om et bjerg. Basta!
For en skianalfabet som mig var synet foran mig da også ganske skræmmende, da jeg først fik taget tinden i øjesyn, efter vi havde rullet vognen ind på en enorm parkeringsplads fyldt med dansk-indregistrerede biler:
Et stejlt, og i mine øjne højt og sneklædt »bjerg«, som snesevis af små prikker styrtede ned ad fra den tågefyldte top, tårnede sig op foran os. Det begyndte at løbe mig kold ned ad ryggen ved tanken om brækkede lemmer og svensk knoglekirurgi.

Glade pigeskrig
Pigerne på fem og syv — også ski-debutanter — var imidlertid euforiske, men glæden fortog sig en smule ved synet af den lange kø til at leje skiudstyr. Dansk vinterferie og perfekt skivejr er ikke nogen god kombination, hvis man ønsker at have de sydsvenske alper for sig selv.
Næsten to timer tog det, før vi havde frosset os gennem køen og fundet de rette ski og støvler inde i den ekstremt pakkede og alt for lille skishop.

Men så var familien også klar til at styrte ned ad pisterne — eller i hvert fald ned ad de to børnebakker med en faldhøjde på 10-12 meter.
Allerede efter en times tid var pigerne imidlertid så sikre på skiene, at de med glade skrig selv kunne suse ned ad småbakkerne til køen til de små træklifte. Imens var mor blevet utålmodig og ville op på de mere stejle pister, og minsandten om ikke pigerne fulgte med.
Den eneste rigtige tøs, farmand, blev til gengæld, hvor han var.

Perfekt opvarmningssted
Isaberg er utvivlsomt blandt de bedste bud, hvis ikke det bedste, på en solid opvarmningstur før skiferien går til de rigtige bjerge og fjelde nede i Centraleuropa eller oppe i det nordlige Skandinavien.
Der er over seks kilometer præparerede pister med en faldhøjde på op til 150 meter og en maksimal længde på næsten en kilometer, hvilket angiveligt er det højeste og længste, man kan opdrive inden for en heldagesrejse tur/retur København.

De fleste steder bliver man fragtet til tops med lidt gammeldags træklifte, hvor man bare holder fast med hænderne, mens man bliver slæbt opad, men på den højeste bakke — undskyld, »bjerg« — får man lov at sidde komfortabelt i en 6-stols ekspreslift.
Overalt er der tilmed opstillet snekanoner, så udebliver det naturlige hvide drys, kan det skaffes automatisk. Klimaet er også mærkbart køligere end ude ved kysten, så på Isaberg holder skisæsonen oftest marts ud.

Pas på danskerne
Det eneste minus er populariteten. Flere gange hørte vi unge svenskere, som i en blanding af undren og indignation råbte ind i deres mobiltelefoner:
»Der er fyldt med danskare här!«
Det forholdsvis høje antal uerfarne, oftest danske, skiløbere (overtegnede inklusive) betyder også, at man bør holde et vågent øje med sine mindre børn for at sikre, at de små pus ikke bliver løbet over ende af granvoksne skifjumrere, der har mistet kontrollen over såvel fart som kurs.

Et godt råd er af samme årsag at forsøge at undgå weekender og danske ferieperioder og under alle omstændigheder at køre af sted hjemmefra meget tidligt om morgenen, så man undgår de værste køer.
Men der er kønt deroppe i det kuperede lindgrenske skovlandskab, og efter en dag eller to på de smålandske pister er ungerne klar til de rigtige bjerges halsbrækkende udfordringer.

Se også: Wagrain er perfekt for familier