Danskerne har ikke glemt Vestindien

Sidste år var der dansk besøgsrekord på de vestindiske øer, og Danmark er det største udenlandske turistmarked.

Turister bader ved Lindbergh Beach nær lufthavnen på vestsiden af St. Thomas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om hundrede år er alting glemt, siges der. Men sådan er det ikke for danskerne.
Ganske vist er det ikke helt 100 år siden, den danske stat solgte Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt John til USA. Det var  i 1917, og herefter har de caribiske øer heddet United States Virgin Islands.

Se også: Dansk Strand paradis

Men danskerne flokkes fortsat i de smalle gader, der stadig har danske navne, i hovedstaden Charlotte Amalie. Og det i en sådan grad, at det danske besøgstal satte rekord sidste år.

7.000 danske turister besøgte de gamle danske kolonier sidste år. For at opleve den caribiske charme, solen, strandene og det historiske pust fra dengang, Danmark var en kolonimagt.

"Det er første gang, at øgruppen har haft over 7.000 danske besøgende, og i dette års første kvartal var der 1.000 flere danske besøgende end samme tid i fjor. Men om det bliver en ny rekord er svært at forudse. Mange af rejserne kan jo være booket, inden krisen satte ind," siger Karin Gert Nielsen, Atlantic Link, til Take Off.

7.000 danskere og 7 finner
Atlantic Link repræsenter Virgin Islands i Norden, men interessen for at rejse til Jomfruøerne er begrænset fra det øvrige norden. Øerne blev sidste år besøgt af 200 svenskere, 50 nordmænd og 7 finner.
Anerikanerne dominerer turismen på øen. 95 pct. af alle turister kommer fra USA, men Danmark er det største oversøiske marked.

Den første af øerne, Sankt Thomas, blev dansk i 1672, da selskabet "Vestindisk-guineisk Kompagni" annekterede  den ubeboede ø, og i 1718 indlemmede selskabet den lige så ubeboede Sankt John, og i 1733 købte man Sankt Croix af det franske vestindiske kompagni. I 1754 solgte selskabet de tre øer til kongen af Danmark-Norge.

På hjemmebane er øerne heller ikke glemt. I januar 2010 har Folketeatret i København premiere på en musical-teaterforestilling om øernes danske generalguvernør, Peter von Scholten, som i 1848 på eget initiativ frigav slaverne på øen.