Danskerne er overforsikrede

Når danskerne om lidt drager af sted på påskeferie, har mange forsikret sig to eller flere gange. Stadig flere er nemlig usikre på, hvor meget og hvordan man skal forsikre sig selv på ferierejsen.

Bagagen er pakket, passet er fundet frem, flybilletten er i lommen og rejseforsikringen betalt – men måske havde du slet ikke behøvet at betale ekstra for en rejseforsikring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Mange danskere kan ikke finde ud af, hvordan de skal forsikre sig selv, når de pakker kufferten og rejser udenlands.

Læs også: Spar penge - tjek valutakurser

Således oplever et af Danmarks største forsikringsselskaber, Alka, at danskerne i stor stil overforsikrer sig på rejsen. Alene i perioden 2008 til 2010 har Alka solgt 30.000 rejseforsikringer. Det svarer til en stigning på 82 pct. på bare to år.

Når danskerne overforsikrer sig, skyldes det, at de glemmer at tjekke den indboforsikring eller det Master- eller Eurocard, de i forvejen har – og som ofte dækker det nødvendige på rejsen.

Nogle vælger også at tegne den forsikring, som rejsebureauet anbefaler for på den måde at være sikre på, at de er helt dækket ind.  Og så sidder de i mange tilfælde tilbage med mere end blot én enkelt forsikring.

»Alt for mange betaler for en rejseforsikring, de sjældent eller aldrig får brug for. Og det er de færreste, der tjekker, hvilke forsikringer de har i forvejen,« siger produktansvarlig i Alka, Dan Juul.

Det kan ellers godt betale sig at undersøge, hvilke forsikringer man allerede har købt, lyder rådet fra Alka. Der kan nemlig være mange hundrede kroner at spare i feriebudgettet. En rejseforsikring koster typisk et sted mellem 600 og 1000 kr. om året afhængig af, hvor mange man bor i husstanden.

På eget ansvar
Det er blandt andet de ændrede regler for rejsesygesikringen, som blev indført i 2008, der er årsagen til, at danskerne overforsikrer sig. I dag skal forbrugerne i næsten alle tilfælde selv betale for hjemtransport, hvis de bliver syge eller kommer til skade.

Og selvom der nu er gået tre år, siden ændringerne trådte i kraft, lader det til, at danskerne stadig ikke kan hitte ud af, hvordan og hvorledes de undgår at overforsikre sig selv på rejsen.

»Generelt er forbrugerne rimelig forvirrede, når det gælder rejseforsikringer. Og det interesserer dem ikke at sætte sig ind i det, kort tid før de skal ud at rejse. Så selvom mange til daglig kører i flere forskellige supermarkeder for at spare penge, gælder det altså ikke, når de skal ud at rejse,« siger konsulent fra Forsikring og Pension, Riccardo Krogh Pescatori.

Han mener, det er danskerne selv, der har ansvaret for at sørge for at tjekke, om de er forsikret korrekt. Forsikringsselskaber, rejsebureauer eller banker gør derfor ikke noget galt, når ikke de spørger ind til kundens eksisterende forsikringer. Men naturligvis er det god service, hvis de gør. Selskaberne har desuden en oplysningspligt, hvis kunderne er i tvivl og spørger ind til, hvordan de er dækket, og hvad de eventuelt måtte mangle af dækning.

På den sikre side
Danskerne skal ikke fortvivle, hvis de føler sig en smule fortabt i junglen af bagagedækning, hjemtransport og mistede rejsedage.
For det er stadig bedre at være dobbeltforsikret end slet ikke at have nogen forsikring. Det kan nemlig blive en dyr affære, hvis man tager af sted på ferie uden at være dækket ind overhovedet. En længerevarende hospitalsindlæggelse eller en tur med ambulancefly kan hurtigt løbe op i flere hundredetusindvis af kroner. 

»Det er heldigvis kun en meget lille del af vores kunder, hvor regningen er over 250.000 kroner. Men vi ser enkelte tilfælde, som kunne have været undgået, hvis folk havde sørget for at få den rigtige forsikring,« siger Dan Juul fra Alka.
Han skønner, at der ud af de omkring syv millioner rejser, som danskerne hvert år foretager, er omkring 3 pct., der ikke har købt en rejseforsikring overhovedet. Det svarer til omkring 200.000 uforsikrede rejser om året.

Tjek dit selskab

Codan: En indboforsikring dækker bagage overalt i verden. Derudover kan man vælge at betale lidt mere om måneden for at få en fuldt dækkende rejseforsikring som del af indboforsikringen. Den dækker sygdom, hjemtransport med mere og gælder i op til 60 døgn for hele familien.

Alka: En indboforsikring dækker bagage under rejser i op til tre måneders varighed. Men skal man have fuld dækning under rejsen, skal man købe en årsrejseforsikring. Den gælder i op til 60 døgn for hele husstanden – uanset om familien rejser sammen eller hver for sig. Den inkluderer hjemtransport, mistede feriedøgn og afbestilling.

Tryg:
Med en indboforsikring er din bagage dækket overalt i verden i op til tre måneder. Men for at få dækket hjemtransport ved sygdom, afbrudt rejse og ødelagte rejsedøgn skal du tegne en årsrejseforsikring. Denne forsikring dækker hele familien i rejser op til 60 døgn i hele verden, uanset om familien rejser sammen eller ej.

Nykredit: En indboforsikring inkluderer en årsrejseforsikring. Den dækker et ubegrænset antal rejser af op til 30 dages varighed. Derudover er der mulighed for at udvide forsikringen i op til 90 dage, som dækker alt fra hjemtransport til mistet bagage. Hele husstande er dækket, uanset om familien rejser samlet eller ej.

Gjensidige: En indboforsikring dækker bortkommet eller skadet bagage på rejser i op til tre måneder. Derudover kan man købe en årsrejseforsikring – enten til Europa eller hele verden. Den dækker hjemtransport ved sygdom, ødelagte rejsedage, forsinket bagage og eventuelt tab af rejsedokumenter. Forsikringen dækker hele husstanden i op til 30 dage.

Læs også: Flere svindler med rejseforsikringen