Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Normalt ses de skandinaviske lande som ét i udlandet, og reglerne for eksempel for visum er de samme, uanset om man er dansker, svensker eller normand.
Læs også: Husk penge, pas – og visum
Men ikke, hvis man vil rejse til Indien. Først i februar blev turistrejsende visumansøgerne i Danmark pludselig afvist, fordi der manglede dokumenterede oplysninger.
En bemærkning i de generelle visumbetingelser på den indiske ambassades hjemmeside, om at »konsulatet kan forlange yderligere dokumentation«, var taget op. Nu forlangtes pludselig en række dokumentationer, blandt andet en garanti fra ansøgerens bank om, at vedkommende har økonomiske midler til at klare udgifterne under besøget i Indien.
Lignende stramninger er ikke indført i hverken Norge eller Sverige, og det er oplagt at forbinde tiltaget i Danmark med den politiske uenighed og udleveringskravet af Niels Holck.
Han er i Indien, hvor han er kendt som Kim Davy, idømt en lang fængselsstraf for nedkastning af våben og ammunition i delstaten Vestbengalen, men senere flygtet til Danmark.
De indiske myndigheder har begæret ham udleveret, og efter syv års sagsbehandling besluttede justitsminister Lars Barfoed at udlevere ham. Men den beslutning har både byretten i Hillerød og senere Østre Landsret erklæret ulovlig - og Niels Holck er stadig i Danmark.
Forretningsrejsende må væbne sig med tålmodighed
Efter Østre Landsrets afgørelse i sommer blev det pludselig vanskeligere og meget langsommeligt for danske forretningsrejsende at få visum til Indien.
»Det tager længere tid at få forretningsvisum nu. Det har noget at gøre med den her »terrorist« Kim Davy,« har den indiske konsul i Danmark, Shri Rakech Kumar, udtalt til Jyllandsposten.
Og nu er turen kommet til de danske turister. I rejsebureauerne, som arrangerer rundrejser i Indien, hober passene sig op, mens man arbejder med at få fat i alle de dokumenter, som nu kræves.
»Vi har tre medarbejdere beskæftiget med visumansøgninger, og de har svært ved at følge med i øjeblikket. I går havde vi en medarbejder i den indiske ambassade. Det tog fire en halv time at få visum i passene i til en rundrejse,« fortæller pressechef Steen Albrechtsen, Albatros Travel.
Bureauet sender årligt flere tusinde rejsende til Indien, og flere hundrede måtte kontaktes inden afrejse, for at de nye oplysninger kunne fremskaffes.
»Det er de færreste, der har lyst til bare at sende et kontoudtog med kontonummer til ambassaden. I stedet skal vores kunder kontakte banken for at få en erklæring, hvilket ofte koster omkring 250 kr. Det er nu ikke beløbet, vores kunder beklager sig over, men den chikane, de føler, de bliver udsat for. De har købt en rundrejse til 20.000 kr., og så skal de dokumentere, at de har råd til at købe sodavand undervejs,« siger Steen Albrechtsen.
Salgskurven for Indiensrejser har fået et knæk
Kundernes utilfredshed kan ses i bureauets salgsstatistikker. Ud over de 20 til 30, der allerede har meldt fra deres ellers bestilte Indiensrejse, har salgskurven fået et gevaldigt knæk nedad siden den nye visumpolitik blev kendt.
Også i Star Tour, har man oplevet kunder, som melder fra deres rejse til Indien.
»Vores kunder sørger selv for visum, og forleden fik vi en afbestilling fra et par i Nordjylland. Den indiske ambassade havde forlangt, at de enten selv mødte op på ambassaden i København for at få visum eller betalte 1.400 kr. for sagsbehandlingen, hvis de ikke var der,« fortæller salgsdirektør Stig Elling.
Spies har ingen rejser til Indien, og som det ser ud i øjeblikket, er der heller ingen større lyst til at ændre på det, siger direktør Jan Vendelbo.
Han er for tiden formand for RID, de store charterrejsebureauer i Danmark, og i den forbindelse siger han til Stand By:
»Når man ikke er velkommen, vil man da hellere et andet sted hen. En ferie skal man glæde sig til.«
Læs også: Guide: Indien for børn og nybegyndere