Cypern for 170 kr. om dagen

Hvorfor nøjes med en uge i Thailand, når du kan få en måneds vinterferie på Cypern til næsten samme pris?

Vennerne Kjeld Lund og Erik Klinke Hansen nyder livet på Cypern, mens vi andre døjer med mørket og kulden herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: greenacre8/Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langstidsferie er for længst kommet for at blive. Om vinteren er det især rejsemål som Kanarieøerne og Thailand, der trækker.

Læs også:
Brug Cypern til aktiv ferie

Men Cypern er også en mulighed. Så vi tog af sted op til jul for at se nærmere på ferieøen uden for sæsonen.

Callisto Village i Agia Napa er et stort område med smålejlighedsblokke fordelt mellem grønne områder og en glimrende sandstrand. Resortet har plads til over 600 gæster.

På dette tidspunkt har Star Tour 1100 skandinavere boende på hoteller i Agia Napa. Af dem er lidt over 50 danskere, mens resten fordeler sig næsten ligeligt mellem svenskere og nordmænd.

Kjeld Lund og Erik Klinke Hansen er begge 63 år. Kjeld er taget af sted alene, mens Erik har sin kone og en svigerinde med på de 30 dages ophold. Erik har betalt 6.000 kr. for rejsen, mens Kjeld måtte betale 1.500 kr. mere for at have en lejlighed alene. Begge uden pension.

Aldersmæssigt er Kjeld og Erik typiske for den danske gruppe gæster. Det er til gengæld ikke særlig typisk, at de begge holder sig fra alkohol.

»Vi har fået det, der tilkommer os,« siger de samstemmende med glimt i øjet. »Nu plejer vi helbredet med lange gåture og D-vitaminer fra solen. Det bliver tit til over 15 km om dagen.«

Kjeld har fået en bypass-operation, og Erik holder sin Parkinson-sygdom i ave med masser af motion. »Jeg passer også min morgengymnastik en halv time hver dag. Vi har en sød, men ubarmhjertig finsk instruktør,« griner Erik. Han har tabt fire kg på fire uger.

Kjeld og Erik er enige om, at det ikke er fest og farver men hyggen og samværet, der er den største attraktion på turen. Kjeld har allerede booket samme tid og sted i 2010.

»Vi har mødt en masse rare mennesker. Der er ikke plads til sure brokkehoveder. Det er forbudt.«

Den døde by

Vi følges ad ind til det, Kjeld og Erik kalder »den døde by«. Det går i raskt tempo ad strandstien de to km ind til Agia Napa.

Ved selvsyn har jeg aftenen før konstateret, at byen ér temmelig død. På en gåtur gennem centrum og havnen mødte jeg ikke et øje i 20 minutter.

Oppe bag i byen ligner gaderne en efterladt Hollywood-kulisse. Andre steder har man heldigvis taget fat på en tiltrængt renovering af det billige barmiljø. Cafeen og restauranten Jello er et godt eksempel. Det er et tip-top sted med venlig betjening, smart indretning og rimelige priser.

Kjeld og Erik viser mig velvilligt byens attraktioner. Det er resterne af en gammel venetiansk akvædukt, et stemningsfyldt, nedlagt kloster og så byens moderne museum.

De unge gamle

Restauranten Romeo nær Hotel Callisto Village har mange skandinaviske gæster. Tjeneren Costas er imponeret over langtidsgæsterne.
»Her på Cypern er man gammel, når man er over 60. Så lever man kun for sine børn og børnebørn.

Men skandinaverne er i fuld gang. De kører rundt på cykel, går lange ture, mødes og snakker sammen. De fortsætter deres liv uden at ænse, at de bliver ældre,« siger han.

En af de øst-europæiske servitricer stryger  hen til et bord, der lige er forladt af mændenes koner. »Når nu damerne er gået på shopping, har I vel tid til et par store whiskyer,« lokker hun.